Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 15.12.2004

Euroopan romanifoorumi käyntiin

ULKOASIAINMINISTERIÖ Tiedote 289/2004 15.12.2004

Euroopan romanifoorumi on huomattava askel eteenpäin romanien aseman parantamisessa, arvioi tasavallan presidentti Tarja Halonen. Se vahvistaa myös Euroopan neuvoston asemaa, hän sanoi puhuessaan foorumin avajaisissa Strasbourgissa keskiviikkona.

Euroopan neuvosto ja Euroopan romanifoorumi solmivat tilaisuudessa kumppanuussopimuksen. Sen allekirjoittivat Euroopan neuvoston pääsihteeri Terry Davis ja romanifoorumin puheenjohtaja Rudko Kawczynski.

Euroopan romanifoorumi on presidentti Halosen aloite. Hän esitti sen Euroopan neuvostossa tammikuussa 2001. Romanijärjestöt perustivat foorumin viime kesänä, ja Euroopan neuvosto hyväksyi sen yhteistyökumppanikseen viime marraskuussa.

Usein kysytään, miksi romanien oikeudet ovat niin näkyvällä sijalla Suomen ihmisoikeuspolitiikassa, Halonen totesi. "Syynä on yksinkertaisesti se, että vaikka ihmisoikeudet ovat kaikille samat, ne eivät aina toteudu käytännössä yhtä lailla kaikkien kohdalla. Romanit ovat ryhmä, joka joutuu muita helpommin syrjityksi."

Romanien syrjintä on osa laajempaa ilmiötä, rasismia ja suvaitsemattomuutta, Halonen sanoi. Vaikka kansainvälistyminen on hälventänyt monien ennakkoluuloja, se on myös toisaalta vahvistanut syrjintää ja rasistisia ilmiöitä. Vaikeasti hallittavat globaalit uhat, kuten terrorismi, kansainvälinen rikollisuus, ihmiskauppa ja sosiaalinen syrjäytyminen ovat lisänneet suvaitsemattomuutta. Ne asettavat erityisen haasteen ihmisoikeuksille. "Vaikeimpiakin uhkia vastaan työskennellessämme meidän tulee pitää kiinni ihmisoikeusnormien noudattamisesta", totesi presidentti.

Keskusteltaessa romanien tilanteesta ei pidä keskittyä vain ongelmiin, Halonen muistutti. "On tärkeää huomata myös romanien oman kulttuurin rikastuttava merkitys yhteiskunnillemme ja koko Euroopalle. Vaikka romanit ovat kohdanneet syrjintää ja vaikeuksia, ovat he myös upea esimerkki selviytymisestä ja oman rikkaan kulttuurin säilyttämisestä."

Halonen oli tyytyväinen siihen, että foorumia valmistellessaan romanit ja hallitukset kiinnittivät erityistä huomiota foorumin toiminnan demokraattisuuteen. Tärkeä osa sitä on sukupuolten tasa-arvon sekä naisten tasavertaisen osallistumisen edistäminen.

Euroopan romanifoorumi on itsenäinen, neuvoa-antava elin, joka toimii Euroopan neuvoston yhteydessä, mutta ei osana sitä. Se saa tukea Euroopan neuvostolta ja sen edustajat osallistuvat Euroopan neuvoston eri elinten toimintaan.

Foorumin tarkoitus on antaa romaneille mahdollisuus osallistua heitä itseään koskevaan päätöksentekoon Euroopan tasolla sekä edistää romanien ihmisoikeuksien toteutumista. Avainaloja ovat syrjinnän ja rasismin vähentäminen sekä koulutuksen, työllisyyden ja terveydenhoidon kohentaminen. Foorumi tekee yhteistyötä paitsi Euroopan neuvoston, myös muiden kansainvälisten järjestöjen, hallitusten ja alueviranomaisten kanssa. Niille se voi tarjota yhden selkeän tahon, jota konsultoida romaniasioissa.

Foorumiin valitaan edustajia kaikista Euroopan maista, joissa asuu romaneja. Yleiskokoukseen voidaan valita enintään 75 edustajaa. Suurin osa on kansallisia edustajia, loput tulevat merkittävimmistä kansainvälisista romanijärjestöistä. Parhaillaan on menossa kansallisten edustajien valinta. Ensimmäinen yleiskokous pidettäneen ensi maaliskuussa Strasbourgissa.

Noin kymmenmiljoonainen romaniväestö on Euroopan suurin vähemmistö. Euroopan neuvosto on hallitustenvälinen järjestö, johon kuuluu 46 maata.

Lisätietoja: suurlähettiläs Ann-Marie Nyroos, puh. +33 6 08 52 73 48, ja tiedottaja Tuija Zapasnik, puh. +33 6 07 36 97 11, Suomen pysyvä edustusto Euroopan neuvostossa Strasbourgissa

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 14.4.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi