Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 7.2.2010

Tal av republikens president Tarja Halonen vid öppnandet av den 61:a insamlingen Gemensamt Ansvar den 7 februari 2010

(med reservation för ändringar)

För sextio år sedan var nöden stor i det efterkrigstida Finland. Det var inte lätt att få hjälp från något håll. För att försöka råda bot på situationen och möta behoven organiserades då insamlingen Gemensamt Ansvar.

Insamlingen Gemensamt Ansvar har genom åren tagit tag i många svåra samhällsfrågor, och genom insamlingen har man bekostat tjänster som hjälpt nödställda. Genom insamlingen Gemensamt Ansvar riktas hjälpen årligen både till Finland och till utvecklingsländerna. Insamlingens budskap är därmed att klart och tydligt signalera att vi lever tillsammans i en gemensam värld.

Insamlingen Gemensamt Ansvar, som inleds idag, hjälper fattiga barnfamiljer i Finland och Haiti. Med de medel som samlas in i hemlandet kommer Marttaliitto och Marthaförbundet att starta samarbetsprojekt som med hjälp av matlagningskurser och hembesök strävar efter att förbättra vardagen för de mest utsatta barnfamiljerna.

I Finland finns det idag över 150 000 barn som lever i fattigdom. Efter den senaste recessionen steg den allmänna inkomstnivån snabbt i Finland, men alla blev inte delaktiga av välståndet. Skillnaderna i inkomster och förmögenhet har ökat, och stöden till barnfamiljerna har släpat efter den övriga inkomstutvecklingen. Sedan 90-talet har barnfattigdomen tredubblats. Den drastiskt ökade arbetslösheten under fjolåret och den allmänna ekonomiska nedgången ledde till ytterligare svårigheter.

Fattigdomen innebär en risk för barnets tillväxt och utveckling. Mänskligt sett är detta orättvist, och det blir dessutom dyrt för samhället. I år infaller också det europeiska temaåret för bekämpning av fattigdom och social utestängning. För att vi ska kunna förebygga utestängning krävs det att problemen lyfts på bordet och att åtgärder vidtas.

Vår grundlag tryggar allas rätt till oundgänglig försörjning och omsorg. Det allmänna har juridisk och etisk skyldighet att stävja fattigdomen bland barnfamiljer. I praktiken har insatserna för att bekämpa barnfattigdomen ändå varit otillräckliga.

Under gamla tider var människornas välbefinnande i hög grad beroende av frivillig hjälpverksamhet. Ett aktivt medborgarsamhälle är ett viktigt element också i det moderna välfärdssamhället. Låt oss genom frivilligt arbete också hjälpa barnfamiljerna. Barnet är medlem i sin familj. Genom att hjälpa familjen, hjälper vi barnet.

Årets utländska objekt för Gemensamt Ansvar är Haiti, det fattigaste landet på det västra halvklotet. Haiti valdes redan i ett rätt tidigt skede till bidragsobjekt. Då hade vi naturligtvis ingen aning om den kommande katastrofen. Följderna av senaste tidens mest förödande jordbävning i Haiti i början av januari är omfattande. Enligt de senaste beräkningarna är antalet döda nästan 200 000. Alla de som skadats och förlorat sina hem i jordbävningen är nu i stort behov av hjälp, vatten, mat och skydd.

Eftersom Haiti redan tidigare hade valts till objekt för Gemensamt Ansvar var det möjligt att inleda hjälpen direkt. Kyrkans Utlandshjälp har redan inlett det humanitära hjälparbetet i landet. Behovet av långvarig hjälp kommer dock att kvarstå många år framöver i det från första början sköra haitiska staten.

* * *

Också välfärdssamhället växer i en atmosfär där man bär ansvar för sina medmänniskor och agerar solidariskt. I ett samhälle som präglas av delaktighet behöver vi varandra. Vi får inte låta själviskhet och likgiltighet bryta ner det. Ett levande samhälle ger utrymme för och sporrar till medmänsklighet. Det gemensamma ansvaret är en viktig del av humaniteten.

Bästa medmänniskor,

I egenskap av beskyddare för insamlingen Gemensamt Ansvar vill jag tacka alla frivilliga insamlare och donatorer för er medverkan i detta hjälparbete.

Jag förklarar den 61:a insamlingen Gemensamt Ansvar öppnad, och jag hoppas att medborgarna deltar aktivt i insamlingen litande på hjälpens betydelse.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 5.2.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi