Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 12.11.2008

Presidentti Halonen YK:ssa: Kulttuurien vuoropuhelun perustana Ihmisoikeuksien julistus

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan YK:n Ihmisoikeuksien julistus on vakaa perusta kulttuurien ja sivilisaatioiden väliselle vuoropuhelulle. "Julistus määrittää yhtenäiset ja universaalit oikeudet kaikille ihmisille – miehille ja naisille, uskoville ja ei-uskoville. Se on ollut ja on yhä suurenmoinen insipiraatio syrjinnän ja marginalisoinnin vastaisessa taistelussa”, presidentti Halonen painotti YK:n Rauhankulttuurikokouksessa New Yorkissa keskiviikkona 12. marraskuuta 2008. Presidentti Halonen käytti korkean tason kokouksessa Suomen puheenvuoron. Presidentti tapasi kokouksen yhteydessä myös Israelin, Libanonin ja Kuwaitin valtiopäämiehet.YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettävä Rauhankulttuurikokous oli historiallinen, sillä useat arabivaltioiden päämiehet olivat läsnä yleiskokoussalissa, kun Israelin presidentti Shimon Peres vetosi voimakkaasti rauhan puolesta ja teki kädenojennuksen arabiliiton rauhanaloitteelle. Kokouksen yksi tavoite, länsimaiden ja islamilaisen maailman välinen vuoropuhelu, toteutui. Rauhankulttuurikokous kutsuttiin koolle Saudi-Arabian kuningas Abdullahin aloitteesta.


Presidentti Halonen ja Israelin presidentti Shimon Peres. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Puheenvuorossaan presidentti Halonen nostikin esille Lähi-idän tilanteen. Israelin ja palestiinalaisten väliset erimielisyydet symboloivat monien mielissä läntisen maailman ja muslimimaailman kitkaa. Suomi tukee kaikkia aloitteita erimielisyyksien ratkaisemiseksi, presidentti Halonen korosti.

"On yleisesti tunnustettu, että jokaisen ratkaisun täytyy perustua kahden valtion malliin sekä yhteiseen sopimukseen palestiinalaisten pakolaisten statuksesta ja Jerusalemista. Ratkaisu vaatii poliittista tahtoa ja rohkeutta, eikä se ole helppo", presidentti Halonen sanoi. Muiden maiden ja organisaatioiden on tuettava Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluja kaikilla tavoin.

Presidentti Halonen kuvaili omia kokemuksiaan eri uskontokuntien välisestä vuoropuhelusta. Syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen presidentti kutsui kristittyjen, juutalaisten ja islamilaisten uskontokuntien edustajia koolle Suomessa. "Vuosien kuluessa olen nähnyt ja tuntenut, miten eri uskontoihin ja kulttuureihin kuuluvat ihmiset ovat toimineet yhdistävänä voimana ja toimijoina yhteiskunnassamme, toisiaan kunnioittaen", presidentti Halonen sanoi.


Presidentti Halonen ja Libanonin presidentti Michel Suleiman. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kahdenvälisiä tapaamisia

Tiistaina 11. marraskuuta presidentti Halonen tapasi New Yorkissa Israelin presidentin Shimon Peresin. Kahdenvälisessä tapaamisessa presidentti Peres kertoi rauhanprosessin tilasta ja oli toiveikas neuvottelujen edistymisessä. Presidentit tuntevat toisensa pitkältä ajalta ja tapaamisen tunnelma oli myönteinen ja lämmin. Keskustelujen jälkeen presidentti Halonen ja presidentti Peres osallistuivat YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin isännöimälle illalliselle kokoukseen osallistuvien 30 valtiopäämiehen kanssa.

Presidentti Halonen ja Libanonin presidentti Michel Suleiman tapasivat kokouksen yhteydessä keskiviikkona 12. marraskuuta. Presidentti Suleiman kertoi, että eri ryhmittymien välinen dialogi sujuu Libanonissa hyvin. Hän oli myös tyytyväinen Libanonin suhteiden kehittymiseen Syyrian kanssa. Presidentti Suleiman kiitti Suomea toiminnasta vuoden 2006 sodan aikana.

Keskiviikkona presidentti Halonen tapasi myös Kuwaitin emiirin, sheikki Sabah IV al-Ahmad al-Jabir al-Sabahin. Tapaamisessa todettiin, että Suomen ja Kuwaitin väliset suhteet ovat hyvät, mutta konkreettista yhteistyötä ja vierailuvaihtoa pyritään kehittämään. Tärkeää on myös kaupallis-taloudellisten suhteiden kehitys . Emiirin mukaan Kuwait tukee rauhallista kehitystä Irakissa.

Rauhankulttuurikokoukseen osallistuivat myös mm. Yhdysvaltain presidentti George Bush, Ison-Britannian pääministeri Gordon Brown, Saudi-Arabian kuningas Abdullah sekä muita poliittisia johtajia ja uskontokuntien edustajia.

Kulttuurien ja uskontojen välinen vuoropuhelu on aiheena myös Sivilisaatioiden allianssissa, jonka toiminnassa presidentti Halonen on ollut mukana mm. osallistumalla Madridissa tammikuussa 2008 järjestettyyn foorumiin.


Vasemmalla: Presidentti Halonen ja Kuwaitin emiiri Sabah IV al-Ahmad al-Jabir al-Sabah. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia. Oikealla: Presidentti Halonen puhuu YK:ssa. Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe
Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 5.10.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi