Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 24.2.2004

"Globalisaation suuntaa muutettava"

Globalisaatio voi ja sen tulee muuttua, toteaa Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomission loppuraportti "Oikeudenmukainen globalisaatio: Mahdollisuuksia kaikille"(A Fair Globalization: Creating Opportunities for All). Raportti julkistettiin tiistaina 24.2.2004 Lontoossa.


ILO:n pääjohtaja Juan Somavia ja maailmankomission puheenjohtajat Halonen ja Mkapa. Kuva: Lehtikuva/Reuters

Raportissa vaaditaan nykyisten toimintamallien ja instituutioiden uudelleenarviointia ja globalisaatiokehityksen ohjaamista tasa-arvoisempaan suuntaan.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n asettaman kansainvälisen komission puheenjohtajana on toiminut tasavallan presidentti Tarja Halonen yhdessä Tansanian presidentin Benjamin Mkapan kanssa. Komission jäsenet edustavat yhteiskunnan eri tahoja politiikasta yritysmaailmaan, työmarkkinaosapuolista kansalaisyhteiskuntaan. Loppuraportissa todetaan, että vaikka globalisaatio on tuonut mukanaan paljon hyvää, kaikki eivät ole siitä hyötyneet. Nyt globalisaation suuntaa on mietittävä uudelleen.

Raportti käsittelee ajankohtaisen globalisaatiokeskustelun eri ulottuvuuksia, kuten oikeudenmukaisten sääntöjen luomista kaupan, rahoituksen ja ihmisten liikkumisen alalle, hyvinvoinnin laajentamista, työpaikkojen luomista, globaalin turvallisuuden lisäämistä sekä taloudellisen epätasa-arvon poistamista.

Komission mukaan muutoksia tarvitaan kaikissa maissa. Hyötyäkseen globalisaatiosta valtiolla on oltava hyvä poliittinen hallinto, joka perustuu demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, oikeusvaltioperiaatteeseen ja yhteiskunnalliseen tasa-arvoon. Valtion on huolehdittava talouden toimivuudesta ja kansalaisten sosiaaliturvasta, sekä tarjottava mahdollisuuksia vuoropuheluun ja osallistumiseen. Mahdollisuus säälliseen työhön ja ILO:n vahvistamien työntekijöiden perusoikeuksien noudattaminen olisi turvattava kaikkialla maailmassa.

Valtioiden harjoittamassa politiikassa on otettava huomioon kansainvälisen järjestelmän muut toimijat. Komissio peräänkuuluttaa YK:n ja muiden kansainvälisten instituutioiden aseman vahvistamista ja toimintatapojen demokratisoimista. Asianomaisten järjestöjen tulisi yhtenäistää toimintalinjauksiaan ja käydä niistä aktiivista vuoropuhelua. Lisäksi YK:n ja sen eri toimielinten tulisi järjestää globalisaatiofoorumi seuraamaan säännöllisesti globalisaatiokehitystä.

Komission puheenjohtajat uskovat paremman globalisaation olevan avain säälliseen ja turvallisempaan elämään kaikkialla maailmassa. Heidän mukaansa raportin viesti on kriittinen, mutta positiivinen. Puheenjohtajat uskovat, että globalisaation edut voivat tavoittaa yhä useammat ihmiset. Globalisaation hyödyt voidaan myös jakaa tasaisemmin eri valtioiden kesken, jolloin useammat pääsevät vaikuttamaan globalisaatiokehitykseen.

Puheenjohtajat vakuuttavat, että vaikka komission ehdotukset ovat kunnianhimoisia, ne ovat myös saavutettavissa. "Olemme varmoja, että parempi maailma on mahdollinen" puheenjohtajat sanovat. Loppuraportissa todetaan, että globalisaatiokehitys nykyisellään on epätasapainossa niin maiden välillä kuin niiden sisällä. Vaikka globalisaation myötä on saavutettu vaurautta, se ei ole jakautunut tasaisesti ihmisten ja valtioiden kesken.

Loppuraporttia varten komissio järjesti keskustelutilaisuuksia ympäri maailmaa kahden vuoden ajan. Tarkoituksena oli paitsi tiedon kerääminen, myös vuoropuhelun lisääminen. Keskusteluja käytiin yli 20 maassa poliittisten päättäjien, liike-elämän, työmarkkinajärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

Raporttia käsitellään ILO:ssa ja se jaetaan valtionpäämiehille, YK:n pääsihteerille ja muille keskeisimpien kansainvälisten järjestöjen johtajille sekä muille tärkeille kansainvälisen yhteisön toimijoille, joiden on myöhemmin määrä keskustella aiheesta ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Raportti suomeksi (epävirallinen käännös ilman taulukoita; pdf-tiedosto 1000 kt)

Tiivistelmä suomeksi (pdf-tiedosto 57 kt)

Koko raportti englanniksi ja muuta lisätietoa maailmankomission kotisivuilta

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 14.4.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi