Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 15.12.2010

President Halonen i S:t Petersburg på Allegro-tågets invigningsresa

Kuva: LehtikuvaPresident Tarja Halonen och premiärminister Vladimir Putin diskuterade under tågresan till S:t Petersburg. Foto: Lehtikuva

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi deltog i festligheterna för invigningen av snabbtågstrafiken mellan Helsingfors och S:t Petersburg samt på invigningsresan med Allegro-tåget söndagen den 12 december. President Halonen träffade Rysslands premiärminister Vladimir Putin på resan. Presidenten och premiärministern bekantade sig med fotoutställningen om snabbtågsprojektet som visas i Viborgs stationshall, och efter det fortsatte de resan till S:t Petersburg tillsammans.

Allegro-tåget anlände till S:t Petersburg på eftermiddagen enligt tidtabellen. Efter en kort presentation av stationen fortsatte president Halonen och premiärminister Putin sina diskussioner vid middagen.

Festprogrammet i Helsingfors

Invigningen inleddes på söndag morgon med ett festprogram på Finlands Nationalteater i Helsingfors, varefter gästerna förflyttade sig till invigningsceremonin på Helsingfors järnvägsstation. President Halonen klippte bandet tillsammans med verkställande direktören för VR-Group Mikael Aro och direktören för Rysslands järnvägar Vladimir Jakunin samt förklarade Allegro-snabbtågtrafiken öppnad.

- Ett flexibelt resande är en viktig förutsättning för kontakter och växelverkan. Den snabbtågstrafik som inleds i dag förbättrar betydligt möjligheterna till att människor av olika slag kan träffas, sade presidenten i sitt tal på Nationalteatern. Hon önskade att finländare i och med snabbtåget nu ska kunna upptäcka sin granne på ett nytt sätt.

Ett ekologiskt alternativ

- Snabbtåget har krävt betydande investeringar i bannät i både Finland och Ryssland, utvecklande av snabbare gränskontroller och tullgranskningar som kan ske på tåg i rörelse samt anskaffning av nytt snabbt järnvägsmateriel.

- Jag ser detta tåg som ett framtida ekologiskt alternativ för rörligheten. Oron för miljöns tillstånd och klimatförändringen har redan nu fått många att favorisera tåget som transportmedel. Tågförbindelsen är dessutom ett praktiskt val, eftersom det tar en direkt från en stadskärna till en annan, sade president Halonen.

På måndag träffar president Halonen S:t Petersburgs guvernör Valentina Matvienko och bekantar sig med Finlandshuset i S:t Petersburg. President Halonen och doktor Arajärvi återvänder till Finland på måndagen. 

Kuva: LehtikuvaPresident Halonen klippte bandet på Helsingfors järnvägsstation tillsammans med chefen för Rysslands järnvägar Vladimir Jakunin (till vänster) och verkställande direktören för VR-Group Mikael Aro (till höger). Foto: Lehtikuva

Bilder

Allegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: LehtikuvaAllegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: LehtikuvaAllegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: Lehtikuva
Allegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: LehtikuvaAllegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: LehtikuvaAllegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: Lehtikuva
Allegro-tågets invigningsresa till S:t Petersburg. Bild: Lehtikuva
Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 17.12.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi