Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 7.12.2005

Festmottagningen på självständighetsdagen den 6 december 2005

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi anordnade den traditionella festmottagningen på självständighetsdagen i Presidentens slott tisdagen den 6 december 2005.


President Halonen och doktor Arajärvi dansar i Rikssalen. Foto: Lehtikuva

Gäster i år

Till mottagningen hade i likhet med tidigare år inbjudits statsrådets medlemmar, riksdagsledamöterna, Finlands företrädare i Europaparlamentet, företrädare för de högsta statstjänstemännen samt den i Finland ackrediterade diplomatkåren. Bland de inbjudna gästerna fanns också finländare som har utmärkt sig på olika sätt och personer som republikens president och doktor Arajärvi har träffat under året.

I år hade man dessutom kommit ihåg närståendevårdare, krigsbarn samt personer som deltagit i internationell civil krishantering och räddningsoperationer. På kulturens och konstens område märktes bl.a. den finska formgivningens temaår samt de många finländska urpremiärerna på teatrarna. Inalles ca 1 800 gäster var inbjudna.


President Mauno Koivisto, fru Tellervo Koivisto, doktor Pentti Arajärvi, republikens president Tarja Halonen, president Martti Ahtisaari och fru Eeva Ahtisaari. Foto: Lehtikuva

Traktering och dekorering

Trakteringen vid festmottagningen följde det traditionella buffékonceptet. På kaffeborden fanns bl.a. smörgåstårtor, pastejer och annat salt tilltugg samt söta kakor och småbröd. Dryckerna bestod av rättvisemärkt kaffe och ekologiskt te samt Slottets bål och vin, öl och läskedrycker. I trakteringen gynnades inhemsk närodlad mat och ekologiskt odlade produkter.

Blomsterarrangemangen bestod till stor del av blommor som var odlade på republikens presidents sommarresidens Gullranda, och temafärgerna för årets blommor var vitt och guld.

Kvällens program

För bakgrundsmusiken när gästerna togs emot och för dansmusiken senare på kvällen i rikssalen svarade Gardets musikkår under ledning av chefen för Gardets musikkår, musikmajor Elias Seppälä och musikmajor Raine Ampuja. Även Gardets musikkårs ensemble Combo med löjtnant Heikki Mäntynen som solist uppträdde i Rikssalen. När det gällde dansmusiken lyftes i år fram kompositioner av Toivo Kärki och Olavi Virta till minnet av att det har förflutit 90 år sedan deras födelse.

I Slottets tredje våning framfördes på samma sätt som under de senaste åren lättare musik i Gula salen. I år svarade The Five Corners Quintet, som består av unga prisbelönta jazzmusiker, för musiken.

Fotos från festmottagningen på självständighetsdagen

Självständighetsmottagningens historia

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 7.3.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi