Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 23.4.2009

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en festmiddag i Presidentens slott med anledning av Litauens president Valdas Adamkus statsbesök 23.04.2009

Det är mig en stor glädje att få önska Er, herr president och Er hustru, hjärtligt välkomna på statsbesök till Finland. För egen del har jag fortfarande angenäma minnen från mitt besök i Ert vackra land år 2002.

Östersjöländerna och folken har under århundradenas lopp varit i tät kontakt med varandra. Finland och Litauen är nära vänner, grannländer vid Östersjön, och har mycket gemensamt.

Under några årtionden under det förra århundradet ledde historiska vändningar till att havet inte längre förenade utan skiljde åt. Kontakterna över havet mellan Östersjöländerna har under de senaste åren igen varit fria och mycket livliga.

Finland och Litauen är aktiva medlemmar inom organisationerna för Östersjöområdet. Litauen tar över ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd (CBSS) denna sommar. Det är viktigt att samarbeta för att förbättra det ekonomiska samarbetet, energisamarbetet, trafiken samt kontakterna mellan medborgarna inom vårt nordliga område. Europeiska unionens kommande Östersjöstrategi och programmet för den Nordliga dimensionen med sina nya partner kommer att främja samarbetet till nytta för alla kuststater.

Vårt gemensamma bekymmer är Östersjöns ekologiska tillstånd. Östersjön mår inte bra. Det är i själva verket ett av de mest förorenade havsområdena i världen. Det är vår gemensamma skyldighet att nu rädda vårt gemensamma hav för framtida generationer. Ni, herr President, har genom er egen verksamhet gett ett förpliktande exempel i frågor som rör miljöskydd. Vi hoppas att såväl offentliga som privata aktörer i alla kuststater kommer att samarbeta för Östersjöns bästa.

* * *

Litauens gamla och rika kultur har fascinerat finska forskare, filosofer, författare och konstnärer. Numera har vi i Finland haft möjlighet att uppleva Litauens kultur, teater, musik och bildkonst i samband med många olika evenemang. Valet av Vilnius till Europas kulturhuvudstad ger ert land ett unikt tillfälle att mångsidigt presentera era kulturella prestationer. Jag vill i det här sammanhanget tacka Er hjärtligt för inbjudan att besöka festligheterna med anledning av Litauens 1000-årsjubileum i juli.

Samarbetet inom ekonomi och handel mellan våra länder har utvecklats gynnsamt under de senaste åren även om den rådande globala ekonomiska krisen utgör ett problem i det här sammanhanget. Det finns dock möjligheter att öka samarbetet. I Litauen finns det över 200 finska företag och intresset är växande. Vi hoppas även att litauiska företag ökar sin verksamhet i Finland.

* * *

Medlemskapet i Europeiska unionen har stärkt våra länders europeiska identitet och välstånd. Den samhälleliga utvecklingen i såväl Finland som Litauen baserar sig på gemensamma värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter, rättstatsprincipen och jämlikhet.

Det är viktigt att vi tillsammans arbetar för att fördjupa unionens interna utveckling samt för att intensifiera de yttre förbindelserna, och för dessa strävanden utgör Lissabonfördraget en god grund. Vi hoppas att fördraget ratificeras i alla unionens länder och att det snabbt träder i kraft. Den ekonomiska krisen borde inte få påverka utvidgningen av unionen. Alla länder blir inte medlemmar i EU, men det finns ett stort behov av att intensifiera samarbetet.

Också Ryssland och EU är på många sätt beroende av varandra. Vi hoppas att relationerna mellan EU och Ryssland ska utvecklas och att de ska basera sig på en gemensam europeisk värdegrund och gemensamma europeiska intressen. Det är nu viktigt att utveckla EU:s östliga partnerskap och i den här frågan besitter Litauen viktig kompetens.

Det transatlantiska samarbetet kommer kanske att få ny energi i och med president Obama. Efter de första mötena kan vi åtminstone hysa förhoppningar.

* * *

Det ömsesidiga beroendet mellan länder har ökat på global nivå. Den världsomfattande finansiella och ekonomiska krisen har visat att det är nödvändigt att öka samarbetet mellan regeringarna i fråga om regleringen av och tillsynen över de internationella finansmarknaderna. Det är likväl viktigt att fortsätta arbeta även för Förenta Nationernas utvecklingsmål.

Utmaningar och hot är globala, men likväl är de nya möjligheterna till samarbete över gränserna bättre än tidigare. Vi hoppas att vi tillsammans kan ta vara på de här möjligheterna framför allt genom FN. Förutom Europeiska unionen är Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa viktiga samarbetsforum i vår egen världsdel. Finland är berett att dela med sig av sina erfarenheter från ordförandeskapet för OSSE förra året och att stöda Litauen då landet förbereder sig för sitt eget ordförandeskap år 2011.

Jag höjer en skål för Er, ärade president Adamkus och fru Adamkiene, för Litauens välgång och samarbetet mellan våra länder!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 23.4.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi