Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 29.3.2006

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en festsupé med anledning av republiken Ungerns president László Sólyoms statsbesök 29.3.2006

(med reservation för ändringar)

Ärade President – bäste kollega,
Bästa festdeltagare,

Det gläder mig mycket att ni så här tidigt under Er ämbetsperiod ville besöka Finland. Förhoppningsvis har Ni redan verkligen kunnat känna att Ni befinner Er bland vänner i vårt land. Min make och jag besökte Ungern i slutet av augusti 2002 och vi har verkligt goda minnen från vårt statsbesök i Ert vackra land.

Ett särdrag i våra bilaterala relationer är den släktskap mellan våra språk som konstaterades för över 150 år sedan. Kontakterna utvidgades redan i ett tidigt skede även till olika områden inom kulturen. Våra bildkonstnärer, arkitekter och formgivare träffades på världsutställningen i Paris år 1900 och på den samnordiska konst- och designutställningen i Budapest år 1906.

Kontakterna intensifierades och blev allt fler under perioden mellan världskrigen. Då inleddes bl.a. det samarbete mellan den lutherska kyrkan i Finland och i Ungern som fortgår aktivt än i dag. Det faktum att den vänskapsförenings- och vänortsverksamhet som inleddes under de första decennierna efter andra världskriget utvidgades till att även omfatta frivillig samhällsaktivitet har varit av största vikt för relationerna mellan våra länder. Det första vänortsbandet knöts för femtio år sedan mellan städerna Lahtis och Pécs, din hemstad. I dag är antalet vänortspar över 50. EU och gemensamma projekt har givit vänortssamarbetet ett nytt innehåll. Verksamheten i vänskapsföreningarna är mycket aktiv i båda länderna. Även det samarbete mellan våra universitet som pågått i decennier är betydande.

Jag vill även särskilt nämna den positiva inverkan de ungrare som har bosatt sig i Finland har haft på vårt land. Till exempel har familjerna Szilvay, Bogányi och Garam på ett betydande sätt berikat vårt musikliv och vår musikutbildning. Och, Nándor J Mikola, en berömd konstnär, är också vår gäst här idag.

Hösten 2003 inledde Finnagora, centrumet för finländsk kultur, vetenskap och ekonomi, sin verksamhet i Budapest. Vid sidan av kultur och vetenskap är det ekonomiska livet och näringslivet den tredje viktiga tyngdpunkten i Finnagoras verksamhet. Finnagora är framförallt en sakkunnig- och förmedlarorganisation vars verksamhet inriktar sig på skapandet av professionella kontakter. Målgruppen för Finnagora är särskilt ungdomar och syftet är att öka kunskapen om Finland bland unga. Förhoppningsvis både syns och hörs Finland bättre i Ungern tack vare Finnagora.

Finlands och Ungerns handelsrelationer och ekonomiska relationer har utvecklats gynnsamt. Många av våra internationaliserade företag har etablerat sig i Ungern. Våra investeringar är betydande. Den finländska informationstekniska industrins satsningar i Ungern har varit speciellt betydelsefulla. Finländska företag har inte valt Ungern av en händelse, utan besluten har påverkats av många faktorer. Jag vill här nämna att Ungern, liksom Finland, vill satsa på utbildning och kunnigt yrkesfolk. Utbildningen har en avgörande betydelse i stärkandet av konkurrenskraften. Dessutom måste man investera i forskning och utveckling. Ni, herr President, har uttryckligen velat bekanta Er med finländsk forskning och innovation under Ert besök.

Våra relationer, som sedan länge varit synnerligen goda, har i och med Ungerns EU-medlemskap fått en ny dimension via samarbetet inom Europeiska unionen. Kontakterna mellan våra länder har till och med ökat i och med ert medlemskap. Detta gäller alla områden och nivåer.

Finland är ordförandeland i EU under den senare hälften av detta år. Vi står inför stora utmaningar. Vi hoppas naturligtvis kunna räkna med stöd från Ungern under vårt ordförandeskap. Finland förbereder sig på att arbeta hårt för ett gemensamt Europa. Vi har samarbetat intensivt med Österrike som är ordförandeland just nu. Tyngdpunktsområdena i vårt ordförandeskap har säkert redan framgått av Era möten i dag och därför ämnar jag inte upprepa alla detaljer i detta sammanhang. I fråga om det konstitutionella fördraget fortsätter vi arbetet utgående från de riktlinjer som Europeiska rådet drog upp i juni. Som en följd av de resultat som nåddes under toppmötet förra veckan behandlas nu energifrågorna regelbundet – även i EU:s relationer till sina grannar och övriga partner.

* * *

Genom de diskussioner vi har fört vid olika tillfällen vet jag att vi delar ett intresse för främjande av en sådan utveckling som är hållbar med tanke på människan och naturen. Tillsammans kan vi arbeta för att man såväl i EU som i dess närområden skall fästa mera vikt vid faktorer som främjar denna utveckling.

Världen är mer än bara Europeiska unionen och dess närområden. För att vi skall kunna svara på dessa utmaningar förutsätts även en effektiv multilateralism och ett framgångsrikt samarbete framförallt i FN. Vårt mål är en säker, rättvis och jämlik värld där alla människor oavsett kön, religion och etniskt ursprung har det bättre.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.3.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi