Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 1.9.2002

Republikens president Tarja Halonens tal vid öppnandet av den 59. Krigsinvalidveckan och Krigsinvalidernas höstinsamling 1.9.2002




Medborgare,


Under kriget behövdes allas insats för att trygga nationens existens och framtid. Ett särskilt ansvar hade de som kämpade vid fronten. Återhämtningen efter krigen var en lika krävande gemensam kraftansträngning för vårt fosterland. Man skulle ordna möjligheter till en ny start för alla som förlorat sin hembygd i kriget, de tunga krigsskadestånden skulle betalas och man måste sörja för de stupades anhöriga och vården och rehabiliteringen av krigsinvaliderna.

Tiotusentals unga män hade mist sin hälsa i krigen. De måste fås att tro på sig själva och delta i återuppbygganden av sitt fosterland som låg utarmat av kriget. Krigsinvalidernas Brödraförbund sporrade sina medlemmar med sloganen "Vi återvänder till arbetet". Krigets hjältar blev vardagens hjältar. De grundade familj, röjde åkrar och arbetade sida vid sida med sina friska bröder t.o.m. i mycket tunga arbeten. De gav inte efter utan anpassade sig. Vid sin sida hade de ofta en maka som förstod vad kriget innebar både för kropp och själ.

Krigsinvalidernas medelålder är i dag 82 år. Också krigsinvalidernas makor känner årens tyngd. I år lyder texten på Krigsinvalidernas Brödraförbunds affisch "De har gjort sitt", och en annan affisch har texten "Nu är det vår tur". Insamlingens motto baserar sig på en insikt om verkligheten. Det går inte längre att stödja sig på principen "man överger inte en kamrat", som uppstod bland männen vid fronten. Krigsinvalidernas och veteranernas krafter börjar ta slut. Ansvaret har överförts på oss yngre.

Vi människor vill gärna bo i det egna hemmet också när vi blir äldre. För att kunna känna trygghet i vardagen behöver krigsinvaliderna liksom alla deras jämnåriga allt mer hjälp i hemmet. För närvarande får kommunerna ersättning av staten för de social- och hälsovårdstjänster som kommunerna ordnar för krigsinvalider vars invaliditetsgrad är minst 30 procent. Systemet kommer troligen också att utvidgas.

Krigsinvalidernas Brödraförbund har redan på eget initiativ börjat ordna kompletterande hemtjänster. För närvarande hjälper cirka 350 personer över fyratusen krigsinvalider och deras makor som bor hemma inom ramen för förbundets hjälpprojekt. På flera orter omfattar hjälpen också andra veteraner från våra krig. Samtidigt erbjuds många arbetslösa ett meningsfullt arbete. Verksamheten understöds också av kommunerna och många andra instanser. Lönerna till dem som deltar i arbetet har till betydande del kunnat finansieras med sysselsättningsmedel. Men Brödraförbundet behöver också i fortsättingen medel från insamlingar och donationer för att kunna upprätthålla och utvidga hjälpen så att den motsvarar behoven. Målet är att ge krigsinvaliderna en möjlighet att bo i sina egna och kära hem så länge som möjligt.

Som nation har vi lyckats klara av de omedelbara följderna av våra krig. I krigsinvalidernas liv utplånas följderna av kriget aldrig. Vår uppgift är att visa att vi har ett gemensamt ansvar för alla dem som stred för en gemensam sak. Att vara människa och medmänniska.

Härmed förklarar jag den femtionionde Krigsinvalidveckan och Krigsinvalidernas höstinsamling öppnad.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi