Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 31.10.2006

Republikens president Tarja Halonens tal vid NCEO-mötet 31.10.2006

Vi firar i Finland i år den allmänna och lika rösträttens samt riksdagens 100-årsjubileum – vilket ni senast under den gångna morgonens föredrag fått höra. Vi är stolta över att Finland var bland de första länderna i världen, om inte till och med det allra första, där kvinnorna fick fullständiga politiska rättigheter i statliga val. Fullständiga politiska rättigheter för kvinnor var och är ännu i dag av central betydelse både för deras egen utveckling och för demokratin i samhället.

Politiska rättigheter hör till medborgarnas grundläggande rättigheter. Demokrati och politiska rättigheter har småningom förverkligats i en allt större del av världen. Men mycket arbete återstår när det gäller genomförande av jämställdheten. Varje val är både en utmaning och en möjlighet med tanke på jämställdheten mellan könen.

Även inom den offentliga sektorn som helhet ser jämställdheten mellan könen ut att göra framsteg. I arbetslivet och företagsvärlden i övrigt ter sig utvecklingen åtminstone i Finland dock pinsamt långsam, trots kvinnornas snabbt stigande utbildningsnivå, som till vissa delar till och med överstiger männens.

Den viktigaste – eller åtminstone mest omtalade – faktorn som påverkar livet för dagens människor är globaliseringen. Såväl dess positiva som dess negativa sidor har tydligast tagit sig uttryck inom den ekonomiska verksamheten. Industriländerna har i regel kunnat dra nytta av globaliseringen och svara på dess utmaningar. Även för många länder med tillväxtekonomi har globaliseringen möjliggjort ekonomisk tillväxt och skapat arbetsplatser. Enligt uppskattningar har över tvåhundra miljoner människor kunnat ta sig ur extrem fattigdom tack vare den ekonomiska tillväxten.

Det är även sant att största delen av mänskligheten både i industriländerna och framför allt i utvecklingsländerna hamnat utanför dessa positiva verkningar eller till och med fått försämrade levnadsvillkor. Av denna anledning har globaliseringen utsatts för kraftig kritik från utvecklingsländerna och det civila samhället.

För att främja en verklig dialog och förändring sammankallade Internationella arbetsorganisationen ILO år 2002 företrädare för mycket varierande grupper för att bilda en oberoende världskommission som skulle behandla globaliseringens sociala dimension, dvs. hur globaliseringen på olika sätt påverkar den vanliga människans liv. Efter två års intensivt arbete kunde vi lägga fram kommissionens enhälliga rapport.

Resultaten av världskommissionens arbete har sedermera fått ett omfattande godkännande både inom FN och i andra globala organisationer. Likaså har bland annat Europeiska och Afrikanska unionen införlivat dem med sina program och mål.

I fråga om jämställdheten mellan könen var kommissionen mest bekymrad över att globaliseringen särskilt i länder där kvinnornas ställning även i övrigt är svag har lett till ökad ojämlikhet och till att kvinnornas ställning har försämrats ytterligare. I relativt många utvecklingsländer har globaliseringens samhälleliga kostnader fallit på kvinnornas lott.

I många länder tycks kvinnliga företagare även ha problem med få tillgång till de nya möjligheter som globaliseringen medför. Detta beror ofta på kvinnornas ojämlika ställning eller på fördomar mot deras företagsverksamhet på mikro- och småföretagsnivå. Omfattningen av de kvinnliga producenternas svårigheter åskådliggörs av att kvinnorna äger under 2 procent av all mark i världen och att de får under tio procent av alla krediter.

Årets mottagare av Nobels fredspris, Muhammad Yunus från Bangladesh och den av honom grundade Grameen Bank, har gjort en pionjärinsats med så kallade små krediter och mikrolån. I många av EU:s eller dess medlemsländers utvecklingssamarbetsprojekt har liknande tankegångar förverkligats med god framgång. I själva verket var det först genom våra egna erfarenheter inom detta slags utvecklingssamarbete som vi i tiden märkte att det även i Finland fanns efterfrågan på små krediter, framför allt bland kvinnliga företagare.

Globaliseringen, liksom även andra stora förändringar, har gett många människor en ny chans. Den har även skapat arbete. Miljoner kvinnor som har kommit med i det globala produktionssystemet har fått högre inkomst än tidigare och bättre möjligheter till ekonomiskt oberoende, vilket även ofta förbättrat deras samhällsställning i övrigt. Men många fler kunde lyckas med detta.

Globaliseringen kan och måste förändras. Detta kommer även att förbättra kvinnornas ställning. Vi kan få globaliseringens fördelar att nå fler människor och fördelas på ett mera jämlikt sätt både mellan och inom länderna. Den stärkta globala ekonomin innebär inte att politikens tid är förbi. Tvärtom, dess tid är nu. Det är tid för nationellt och internationellt samarbete. En global värld erbjuder även större möjligheter till samarbete mellan människor. Nationalstatens roll får en ny och viktig betydelse.

Jämställdhet mellan könen inom ekonomin och i arbetslivet är en fråga av största vikt i en allt mer globaliserad värld. Man måste försöka utnyttja de möjligheter som globaliseringen medför i samband med genomförandet av handlingsprogrammet från Beijing, som främjar kvinnornas ställning. Jämställdhet mellan könen är även viktigt med tanke på uppnåendet av FN:s millenniemål. Det tredje målet i Millenniedeklarationen är ju att öka jämställdheten och förbättra kvinnors ställning, särskilt genom utbildning. Främjandet av kvinnors och flickors rättigheter är en förutsättning också för uppnåendet av övriga mål i FN:s millenniedeklaration.

Kvinnorna är inte en minoritet i världen, utan en majoritet. När resurserna hos en majoritet av jordklotets befolkning inte används till fullo är resursanvändningen verkligen ineffektiv. Kvinnors rättigheter, förebyggande av våld mot kvinnor och främjande av jämställdhet mellan kvinnor och män är fortfarande viktiga och aktuella frågor. Fattigdomen – det största hindret för utveckling - har fortfarande mycket ofta en kvinnas skepnad. Fattigdomen kan inte övervinnas utan att kvinnornas ställning förbättras.

Vi européer kan inte bara koncentrera oss på att stärka jämställdheten i vår egen världsdel, utan vi måste använda vårt politiska och övriga samhälleliga inflytande för att främja rättigheterna och möjligheterna särskilt för de av våra medsystrar som är allra mest utsatta.

Enligt Europeiska unionens grundläggande fördrag är främjandet av jämställdhet mellan kvinnor och män en genomgripande princip i EU:s verksamhet. EU bör i sina yttre förbindelser understryka globaliseringens sociala dimension och betydelsen av kvinnornas rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män i utvecklingsarbetet. Ett ordentligt arbete med vilket man kan försörja sin familj är även kvinnornas dröm, som fortfarande alltför ofta inte uppfylls. Samarbetet och utbytet av erfarenheter mellan EU-länder är en utmärkt metod för att driva dessa frågor även internationellt.

* * *

Ett ordentligt arbete har även varit drömmen för de många kvinnor som fallit offer för människohandel. Kvinnohandel och alla former av utnyttjande av kvinnor på marknaden för sextjänster är en allvarlig brist när det gäller skyddandet av mänskliga rättigheter och uppnåendet av jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vi levde även här i Finland ett antal år i den uppriktiga tron att kvinnohandeln inte var något problem i vårt land. Vi hade fel. För den internationella organiserade brottsligheten är inget område alltför avlägset beläget. Vi har skärpt bestämmelserna i vår egen strafflag så att de ännu mer exakt än tidigare skall motsvara våra internationella förpliktelser. Även myndigheterna har förbättrat sin beredskap för att bekämpa människohandel. Straffrättsliga åtgärder är nödvändiga, men inte ensamt tillräckliga. En central utgångspunkt måste vara att offren snabbt kan identifieras och få hjälp.

Bekämpande av människohandel och prostitution förutsätter ett effektivt nationellt och internationellt samarbete mellan myndigheter och övriga aktörer. Det förebyggande arbetet och hjälpen till brottsoffer försvåras av flera faktorer. Personers rörlighet över gränser har varit ett viktigt tyngdpunktsområde under Finlands EU-ordförandeskap. Vi kommer ännu att återkomma till detta under toppmötet i december.

Därför är åtgärder som minskar risken för att människor faller offer för sådan brottslighet i ursprungsländerna och som syftar till att minska efterfrågan i målländerna i en nyckelställning när det gäller att bekämpa människohandel och olaglig migration. För mig själv har det varit förvånande att det i europeiska länder som strävar efter jämställdhet finns en så stor efterfrågan på kommersiella sextjänster. Kanske denna situation på sitt sätt visar hur långt vi ännu är från verklig jämställdhet. Vi måste försöka påverka människornas attityder. Vi bör göra det klart att vi fördömer sexuellt utnyttjande av andra människor och att vi anstränger oss för att avskaffa det.

Bästa åhörare, ni har under dagens lopp möjlighet att delta i många intressanta föreläsningar och diskussioner. Jag hoppas att ni även får tid att lära känna nya människor och knyta kontakter, eftersom samarbete är den kraft som kan förändra världen.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 31.10.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi