Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 25.10.2008

Presidentti Halonen Kiinassa: Aasia ja Eurooppa löytäneet toisensa

"Aasia ja Eurooppa ovat löytäneet toisensa", tasavallan presidentti Tarja Halonen totesi Aasian ja Euroopan maiden ASEM7-huippukokouksen tiedotustilaisuudessa Pekingissä lauantaina 25. elokuuta 2008. Presidentti Halonen oli tyytyväinen ja ilahtunut, että ilmastonmuutoksen vastainen taistelu pysyy ensisijaisena tavoitteena rahoituskriisistä ja taloudellisen tilanteen heikentymisestä huolimatta. Kriisi pakottaa kuitenkin arvioimaan globalisaatiota uudella tavalla ja ottamaan ylivapaat finanssimarkkinat tarkastelun alle. Lauantaina päättyneessä ASEM7-kokouksessa hyväksyttiin yhteiset julkilausumat finanssikriisistä ja kestävästä kehityksestä. ASEM on presidentti Halosen mukaan kehittynyt keskustelultaan avoimempaan ja vapaampaan suuntaan. Presidentti Halonen oli mukana ulkoministerinä jo ensimmäisessä, Bangkokissa järjestetyssä ASEM -kokouksessa vuonna 1996.


Presidentti Halosen mukaan ASEM on syventänyt Aasian ja Euroopan maiden suhteita. Kuva: Xinhua/Lan Hongguang

Huippukokouksen avajaisistunnossa perjantaina 24. lokakuuta presidentti Halonen puhui Kiinan presidentin Hu Jintaon jälkeen edellisen ASEM-kokouksen isäntämaan edustajana. Puheessaan hän korosti, ettei nykyinen taloustilanne ei saa hidastaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. ”Vahvaa maailmanlaajuista sopimusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin”.

Nykyisestä rahoituskriisistä selvitään presidentti Halosen mukaan konkreettisilla toimilla ja tiiviimmällä kansainvälisellä yhteistyöllä. Rahoitusmarkkinoiden ja maailmantalouden tapahtumilla on kuitenkin vaikutuksia jokaiseen. ”Uskomme, että meidän kaikkien on lähestyttävä kansainvälisen rahoitusjärjestelmän todellista uudistamista avoimin mielin”.

ASEM syventää poliittista dialogia

ASEM on tärkeässä asemassa, kun globalisaatiolle pyritään luomaan demokraattiset, lailliset ja yhtenäiset puitteet. ”Aasian ja Euroopan välinen kumppanuus on kuluneiden kahdentoista vuoden aikana tuottanut entistä laajempaa poliittista dialogia, vahvempia taloudellisia suhteita ja syvempää yhteistyötä sosiaalisten kysymysten ja kulttuurivaihdon alalla”, presidentti Halonen sanoi. ”Se auttaa vahvistamaan globaaleja arvoja, erityisesti ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteiden osalta”.

Huippukokouksen avajaispäivänä presidentti Halonen osallistui myös maailmantalouden tilannetta ja kansainvälisen finanssikriisin hoitoa käsittelevään istuntoon ja illalla Kiinan pääministerin Wen Jiabaon isännöimälle työlounaalle. Ennen kokouksen alkua torstaina 23. lokakuuta presidentti Halosella oli kahdenväliset tapaamiset Kiinan presidentin Hu Jintaon sekä Vietnamin pääministerin Nguyen Tan Dungin kanssa. Lauantaina 25. lokakuuta presidentti Halonen käytti Suomen kansallisen puheenvuoron kestävää kehitystä koskevassa työistunnossa ja tapasi Filippiinien presidentin Gloria Macapagal-Arroyosin.

ASEM7-huippukokouksen teemoja olivat globaalit asiat, kuten multilateralismin vahvistaminen ja vuosituhannen kehitystavoitteet; ilmastonmuutos ja energia; kulttuurien ja uskontojen välinen vuoropuhelu; Aasian ja Euroopan välisen kaupan ja investointien vahvistaminen sekä ajankohtaiset alueelliset kysymykset. Suomen painopisteitä ASEM-yhteistyössä ovat ilmastokysymykset, sosiaalinen kehitys ja ihmisoikeudet.

ASEM on Euroopan ja Aasian maiden välinen yhteistyöfoorumi, jonka puitteissa valtioiden ja hallitusten päämiehet kokoontuvat kahden vuoden välein keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Edellinen huippukokous, ASEM6, järjestettiin Suomessa syksyllä 2006. ASEMiin kuuluu tällä hetkellä 43 jäsenmaata sekä Euroopan komissio ja Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAN.


ASEM7-kokouksen valtionpäämiehet perhekuvassa. Kuva: Xinhua/Lan Hongguang

Presidentti Halosen puhe ASEM7 -huippukokouksen avajaisistunnossa

Presidentti Halonen tapasi Kiinan presidentin Pekingissä

ASEM7-kokouksen verkkosivut

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 18.11.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi