Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 5.5.2009

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en festmiddag med anledning av greklands president Karolos Papoulias statsbesök den 5 maj 2009

Tillåt mig än en gång önska Er, herr president, och Er hustru, hjärtligt välkomna på statsbesök till Finland. Jag och min make har haft möjlighet att besöka ert land flera gånger och bekanta oss med dess vackra natur och rika kulturarv. Vi minns också de synnerligen lyckade olympiska spelen i Aten sommaren 2004.

Relationerna mellan Grekland och Finland är utmärkta. Våra länder verkar i ett nära samarbete såväl bilateralt som i fråga om europeiska och globala frågor. Vi har gemensamma grundläggande värden – demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Utifrån dessa värden arbetar vi inom Europeiska unionen och vi har även gett vårt stöd till Lissabonfördraget.

Våra länder är också medlemmar i Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Grekland är det nuvarande ordförandelandet för OSSE och Finland är det föregående. Vårt samarbete i fråga om uppgifter i anknytning till ordförandeskapet har fungerat exemplariskt. Vi stöder också er modiga strävan att inom ramen för OSSE fortsätta diskussionen om frågor som gäller säkerheten i Europa. President Medvedev förde framåt den här diskussionen för två veckor sedan i sitt tal vid Helsingfors universitet.

Det har varit intressant att diskutera också regionala samarbetsformer såsom utvecklingen som sker i områdena kring Medelhavet, Svarta havet och Östersjön. Samordningen av ekonomiska intressen och miljöfrågor inom våra känsliga havsområden är en alldeles speciell utmaning. Det är en uppgift som vi har ansvar för inte bara med tanke på vår egen generation utan också med tanke på kommande generationer.

Liknande frågor tas upp också på den globala agendan. Det gäller inte bara att möta den nuvarande ekonomiska krisen utan också att skapa en rättvisare globalisering och att hejda klimatförändringen. Att möta dessa utmaningar kräver ett allt tätare internationellt samarbete framför allt inom Förenta Nationerna.

Jag vet att Ni, herr president, är intresserad av hållbar utveckling. Ni har ofta i era tal lyft fram såväl utbildnings- och sociala frågor som aktuella miljöfrågor. Dessa frågor är viktiga också för oss finländare. På de olika områdena inom utbildningen har man samarbetat redan under flera år. Jag hoppas att Ert besök ger nya impulser att utvidga samarbetet mellan våra länder också till nya områden.

* * *

Intresset för Greklands historia, kultur och språk har långa traditioner i Finland. Finlands Athen-institut är det nästäldsta av Finlands utlandsinstitut. Det firar nästa år sitt 25-års jubileum. Vetenskapsinstitutet verkar i dag på bred front och bedriver forskning inom såväl antikens som bysantinsk historia, det grekiska språket och litteraturen under antiken.

Vänskapsföreningarna mellan våra länder är också aktiva. Turismen har en central betydelse i växelverkan mellan våra folk. Grekland har i decennier varit ett av de viktigaste utländska målen för finska resenärer och också grekerna har så småningom börjat upptäcka Finland. Årligen besöker 200 000 finländare Grekland och 20 000 greker Finland.

Medborgarna är alltså i rätt hög grad positivt intresserade av varandra. Därför är det förvånande att vi inte bedriver särskilt livlig handel med varandra. Jag är övertygad om att vi har möjligheter till bättre handelsförbindelser. Det business forum som i morgon ordnas i Helsingfors erbjuder ett utmärkt tillfälle att knyta nya kontakter. Jag ser betydande möjligheter till samverkan till exempel inom cleantech, i syfte att skydda miljön, och som är ett centralt kompetensområde för många finska företag.

En ortodox tradition förenar också Finland och Grekland. Finlands ortodoxa kyrka har få medlemmar, men är aktiv och har en synlig ställning i det finska samhället. Samarbetet mellan Finlands och Greklands ortodoxa kyrkor är nära vilket bevisas av bland annat att Finland år 2006 som första främmande land fick ta emot Athosbergets ovanliga och imponerande klosterutställning. De finska ortodoxa har även nära kontakter till patriarkatet i Konstantinopel.

* * *

Det är viktigt att främja växelverkan mellan kulturer i en allt mer globaliserad värld. Vi måste förbereda oss på att våra samhällen i framtiden i allt högre grad är mångkulturella. Tolerans och respekt för minoriteter är viktiga värderingar och utgör en god grund för en fredlig utveckling av samhällena.

Herr President, jag vill höja en skål för Er och Er maka, för det grekiska folkets välgång samt för det utmärkta samarbetet mellan våra länder.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 5.5.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi