Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 15.9.2010

Republikens president Tarja Halonens tal vid en festmiddag med anledning av Benins president Boni Yayis besök 15.9.2010

Det är en stor glädje att ha Er här som våra gäster i dag. För min egen och min makes del vill jag önska Er hjärtligt välkomna till Finland. Detta är Ert första besök i Norden. Samtidigt vill jag tacka Er för den storslagna gästfrihet som Ni visade oss vid vårt besök i Ert vackra land i mars i fjol. Jag minns ännu den värme med vilken vi blev mottagna.

Finland har av tradition goda relationer till Östafrika och södra Afrika. Under de senaste åren har vi strävat efter att utvidga dem också till Västafrika. Jag är mycket glad över att även relationerna mellan Finland och Benin har intensifierats. Finlands ambassadör i Abuja är ackrediterad i Benin och grunden för ett fruktbart samarbete har lagts på många olika sätt.

Både EU och Afrikanska unionen arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Finland, liksom hela Europeiska unionen, vill främja och stärka sitt samarbete med de afrikanska länderna och Afrikanska unionen.

Er huvudstad har gett Cotonouavtalet sitt namn, ett avtal som är ett viktigt instrument i samarbetet mellan EU och länderna i Afrika, Västindien och Stilla havet . Avtalet har också främjat samarbetet mellan Finland och Benin.

* * *

Benin har i globala sammanhang agerat som en förespråkare för fred och deltagit i flera regionala fredsbevarande projekt. Under flera år tjänade Ert land förtjänstfullt i FN som ordförande för de minst utvecklade länderna. Det afrikanska regionala samarbete som sker inom ramen för Afrikanska unionen, ECOWAS och andra aktörer är ett utmärkt sätt att främja fred och säkerhet.

Demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och genomförandet av rättsstatsprincipen är grundstenarna för en stabil och välmående stat. Finland vill främja genomförandet av dessa principer också i sin internationella verksamhet.

Demokratin i Benin har tjänat som exempel inom detta område. Ett starkt socialt ansvar och i synnerhet omsorgen om de mest utsatta gruppernas rättigheter är av högsta prioritet när man bygger upp ett rättvist samhälle.

Den konferens om att stärka kvinnornas ställning som arrangerades i Liberia i fjol sände en stark signal om att arbetet med att förverkliga jämställdheten mellan könen är arbete som främjar fred, säkerhet och ekonomisk utveckling. Utbildningen spelar en nyckelroll i detta. Finland har en lång historia som förespråkare för jämställdhet mellan könen. År 1906 fick kvinnorna i Finland som de första i Europa rösträtt och var samtidigt de första i världen som även fick rätt att ställa upp i val.

Kvinnorna har en central ställning också i kampen mot klimatförändringen. Klimatförändringens konsekvenser drabbar den fattiga befolkningen allra hårdast, och av den är 70 procent kvinnor.

Nästa vecka kommer vi i New York att utvärdera hur FN:s millenniedeklaration och de mål som ställdes upp i anslutning till den har genomförts. För tio år sedan delade jag millenniemötets ordförandeskap med Namibias president. Jag kommer bra i håg den entusiasm som rådde vid mötet. Arbetet för att uppnå de mål som då ställdes upp måste fortsätta allt mer målmedvetet för att stärka den globala säkerheten och den hållbara utvecklingen.

FN:s ordförande Ban Ki-moon har kallat mig till ordförande i panelen för global hållbarhet tillsammans med Sydafrikas president Jacob Zuma. Vårt mål är att utveckla nya idéer för hur det internationella samfundet bättre ska kunna svara på de ökande utmaningarna från miljöproblem och främja uppnåendet av millenniemålen.

En allvarlig hungersnöd prövar just nu Sahelområdet. Ert eget land har tidvis drabbats av både torka och översvämningar. Naturkatastrofer orsakar omätbart mänskligt lidande och hotar uppnåendet av utvecklingsmålen. Förstörda skördar försvagar situationen ytterligare i de länder som lider av den globala matkrisen. Klimatförändringen och matkrisen är utmaningar som bäst kan bekämpas genom multilateralt samarbete. FN är det centrala forumet för sådan verksamhet.

* * *

I bilateralt hänseende förenas våra länder särskilt genom kontakter mellan frivilligorganisationer och ett aktivt kultursamarbete. Benins fantastiska musik är känd också i Finland.

I samband med mitt Besök i Benin hade jag tillfälle att bekanta mig med det enastående kulturcentrumet Villa Karo. Hundratals konstnärer, musiker och kulturforskare har under årens lopp arbetat i Villa Karo och hämtat inspiration från Ert lands vackra natur och rika kultur.

Ni har i enlighet med Era egna önskemål för Er del igen möjlighet att bekanta Er med Finlands näringsliv och skapa kontakter med företagsvärlden. Jag hoppas att det leder till samarbete.

Herr President, jag utbringar en skål för Er, för det beninska folkets lycka och välgång samt för vänskapen och samarbetet mellan våra länder.
 

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 4.10.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi