Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 10.9.2006

Republikens president Tarja Halonens tal vid öppningsceremonin för Asem-toppmötet 10.9.2006

(med reservation för ändringar)

Jag har den stora glädjen och äran att tala till er i dag och önska er välkomna till Finland och till det sjätte Asem-toppmötet. Värdskapet för denna viktiga händelse är en särskild ära för oss finländare. Asem-toppmötet är det största internationella möte som har ordnats i Finland genom tiderna. Detta toppmöte är speciellt viktigt inte bara för oss, utan också för Asem. Vid detta möte firar vi att partnerskapet mellan Asien och Europa har pågått i tio år.

På grund av sitt geografiska läge kallas Finland ibland en port mellan Europa och Asien. Därför upplever vi att vårt land lämpar sig bra som mötesplats för toppmötet, som i år firar sitt tioårsjubileum. I egenskap av republiken Finlands president hoppas jag att ni trots era fullspäckade scheman skall ha tid att bekanta er närmare med vårt nordiska land.

Den finländska modellen – den så kallade nordiska välfärdsmodellen – bygger på en stark demokrati, gemensamt ansvar och social rättvisa. En god ekonomisk utveckling är mycket viktig, men jag tror också att våra effektiva och rättvisa förfaranden och åtgärder som förebygger en polarisering av samhället har varit avgörande för Finlands framgång. Dessutom tror vi att jämställdhet mellan könen har en gynnsam effekt på konkurrenskraften. Jämställdhet mellan könen gör det möjligt för både kvinnor och män att delta fullt ut i utvecklandet av samhället och ekonomin.

Jag har många goda personliga minnen från tidigare Asem-möten. Jag deltog i egenskap av utrikesminister i det första mötet i Bangkok 1996. Då var vi ännu lite blyga i vår kommunikation och höll precis på att etablera våra första kontakter. Mötet var en succé. Asem har på tio år blivit ett viktigt forum för samarbete och dialog mellan länderna i Asien och Europa.

Partnerskapet mellan Asien och Europa har utvidgats och också på många sätt blivit starkare. Ursprungligen deltog 26 partner; i dag har Asem utvidgats till ett möte mellan 39 partner. Vi väntar oss att flera partnerländer snart kommer att delta i samarbetet. De länder som nu deltar i toppmötet representerar totalt över 2,4 miljarder människor, vilket är mer än 40 % av hela världens befolkning. Partnerskapet har lett till en bredare politisk dialog, starkare ekonomiska relationer och ett fördjupat samarbete inom sociala frågor och kulturutbyte. Meningsutbytet har varit direkt och öppet även i känsliga frågor. Jag hoppas att detta klimat även kommer att råda här i Helsingfors.

Detta toppmöte är ett utmärkt tillfälle för oss att gå framåt och till och med sikta ännu högre. Vi delar alla samma värld och behöver varandra när vi svarar på gemensamma utmaningar. För att kunna kontrollera globaliseringen behöver vi samarbete både inom och mellan våra regioner och vi måste främja multilateralism – framför allt genom Förenta Nationerna. Vi är alla medlemmar av FN och samarbetet mellan våra regioner är ett kraftfullt redskap när det gäller att stödja FN:s arbete och roll.

Multilateralismen är ett centralt instrument när det gäller att skapa en demokratisk, legitim och enhetlig ram för globaliseringen. Den är också vårt viktigaste redskap när det gäller att utforma en omfattande säkerhetsagenda. Våra handlingar och beslut har numera ofta också effekter utanför våra gränser och därför är det viktigare än någonsin att vi binder oss till ett multilateralt förhållningssätt. Globaliseringen erbjuder stora möjligheter, och frågor som avreglering av ekonomin, tillgång till större marknader och stabil makroekonomisk politik är målsättningar som säkert är viktiga för oss alla. Men i dagens värld fördelas frukterna av globaliseringen inte rättvist. Alltför många lever i fattigdom och lidande eller helt utanför globaliseringen. Därför bör vi koncentrera oss på globaliseringens sociala dimension och på att minska fattigdomen. Asem kan genom sin verksamhet ändra globaliseringen och göra den mera rättvis. I detta sammanhang gläder det mig också att Asem6 kommer att anta ett uttalande om klimatförändringen.

Asem handlar inte bara om institutioner och förvaltning utan också om människor. Asem främjar bildandet av närmare partnerskap mellan parlament, företag, fackliga organisationer och medborgarorganisationer samt även bland vanliga medborgare. Goda exempel på detta är till exempel studentutbyten och program som stöder möten mellan människor. Alla dessa partnerskap behövs för att skapa en bättre och tryggare värld och vi bör även se dem som en viktig och väsentlig del av vårt samarbete. Inom ramen för Asem-verksamheten behöver vi olika slags samarbetsformer för att genuint kunna stärka våra gemensamma värden, nämligen demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Jag önskar Asem6-toppmötet samt dialogen och samarbetet mellan Asien och Europa all lycka och framgång framöver.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.9.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi