Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 13.6.2006

Republikens president Tarja Halonens tal vid det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg 13.6.2006

Det är en stor glädje för mig att få tala inför denna ärade publik bestående av representanter från hela världen för olika områden inom det politiska livet och näringslivet. Vad kunde väl vara en lämpligare plats för oss att träffas på än denna vackra stad, S:t Petersburg, Rysslands västra port till den övriga världen och Europas fönster mot Ryssland, landet som blivit en allt viktigare partner för Europa.

Främjandet av förbindelserna mellan Europeiska unionen och Ryssland är ett av de viktigaste målen under Finlands EU-ordförandeskap under den senare hälften av detta år. De historiska banden mellan Finland och Ryssland har gett oss en unik kännedom om detta land och dess folk, och vi har med tillfredsställelse följt den snabba ekonomiska tillväxten i vårt grannland. Intresset för Ryssland ökar givetvis också i andra EU-länder. Ryssland är numera en av Finlands viktigaste handelspartner och finländska investeringar i Ryssland ökar hela tiden. Våra bilaterala förbindelser bygger på nära samarbete och vi har samma mål i fråga om tryggandet av den ekonomiska tillväxten och välfärden i vår region.

Jag är övertygad om att välstånd och människornas välfärd är ett gemensamt mål för oss alla. I dag koncentrerar vi oss på de olika delområdena inom den globala ekonomiska tillväxten, bl.a. naturresurser och energi. Energin har varit ett av de mest omdebatterade diskussionsämnena i internationella forum de senaste månaderna. Energifrågorna finns och kommer att finnas också på EU:s agenda när det gäller att utveckla en gemensam energipolitik för Europa och en strategi för de externa energiförbindelserna.

Det har på goda grunder hävdats att så länge som det finns en säljare och en köpare av energi, så länge finns ett ömsesidigt beroende. Jag vill dessutom framhålla att det ömsesidiga beroendet är positivt för båda parter. För vår generation förefaller energikällorna vara outsinliga, men de facto är de begränsade. Vi måste samarbeta för att bekämpa klimatförändringen och minska utsläppen, främja energisparande samt utveckla renare tekniker och förnybara energikällor.

Även om jag har talat om ekonomisk tillväxt och energi vill jag även understryka att de mänskliga resurserna ändå är primära. En utbildad och kunnig människa är en ypperlig resurs. Finland är ett exempel på ett land som, saknar betydande naturresurser med undantag för skogen, och som industrialiserades först efter mitten av förra seklet. Ändå har Finland utvecklats från ett förhållandevis fattigt, agrart land till ett informationssamhälle som har spetskompetens inom data- och kommunikationstekniken samt inom tekniken och metallindustrin och som har en framstående skogsindustri.

Finlands exempel visar att nationalstaten och de nationella åtgärderna fortfarande är viktiga. De grundläggande kraven för en modern stat är demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Även ett aktivt medborgarsamhälle, inklusive arbetsmarknadsorganisationer och en alert press, är ett måste i en modern och framgångsrik stat. Den politiska och samhälleliga debatten är ibland mycket färgstark, men den utgör samtidigt ett stöd för utvecklingen.

I Finland är man ändå väl medveten om att framgång i dag inte ger några garantier för framtiden. Därför betonar vi vikten av en högklassig utbildning som är öppen för alla. Vi utvecklar det livslånga lärandet och investerar hela 3,5 procent av BNP i forskning och utveckling. Innovationsverksamheten är också en av de sektorer inom vilka Finland och Ryssland söker nya samarbetsformer.

* * *

Under det senaste årtiondet har globaliseringen förändrat världens ekonomiska geografi och fått staterna att sinsemellan konkurrera om investeringar. Vissa stigande marknadsområden, såsom de s.k. BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina), har lockat till sig särskilt mycket investeringar. Det är viktigt att notera att globala företag fattar sina investeringsbeslut självständigt. De olika komponenterna inom produktionen, såsom finansiering, teknik, arbetskraft, råvaror och underleverantörer, sammanförs från olika delar av världen beroende på tillgång, pris, logistik och många andra faktorer. Faktum är ändå, oberoende av vad regeringarna önskar, att de länder som bäst klarar konkurrensen är de som kan erbjuda företagen, en rättslig miljö som ökar förutsebarheten, likadana konkurrensmöjligheter och investeringsgarantier.

Även om alla länder har sina konjunkturkänsliga ekonomiska sektorer kan man nog hävda att marknadsekonomin i allmänhet varit till nytta för den ekonomiska utvecklingen. Den tillåter att den nyaste tekniken och det nyaste kunnandet förs ut på marknaden, vilket skapar konkurrens. Samtidigt är det ändå viktigt att kunna kontrollera de negativa följderna av denna anpassningsprocess. De förhandlingar som förts inom världshandelsorganisationen WTO tillåter alla parter att delta i processen enligt sin egen utvecklingsnivå. Doharundan håller nu på att gå in i ett avgörande skede och förhoppningsvis kan man nå konsensus. Detta skulle främja stabiliteten i den globala ekonomin och stärka det multilaterala handelssystemet. Finland och de övriga EU-länderna ser fram emot Rysslands inträde i detta viktiga beslutande organ.

* * *

Vi har samlats här i S:t Petersburg vid en tidpunkt då staden förbereder sig inför värdskapet för det G8-möte som ordnas nästa månad. S:t Petersburg är den klart största staden och en på många sätt mycket betydande stad i Finlands närområde. Vi är uppriktigt intresserade av utvecklingen i S:t Petersburg och vi vill medverka i denna utveckling, den må sedan gälla nya teknologicenter, rening av avloppsvatten, turism, kultur eller något annat område i livet.

Ryssland är en viktig partner för såväl oss européer som våra vänner i andra delar av världen. De kommande två dagarna ger deltagarna i detta betydelsefulla evenemang ett ypperligt tillfälle att få en mer omfattande uppfattning av den ryska ekonomin och kanske finna idéer till nya samarbetsmodeller. Jag önskar er en givande och angenäm vistelse i S:t Petersburg.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 13.6.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi