Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 27.8.2002

Republikens president Tarja Halonens tal vid ELTE-universit 27.8.2002




(med reservation för ändringar)


Det är en stor sak för mig att av rektor vid Eötvös Loránd-universitetet och av universitetets konsistorium ha förlänats titeln hedersdoktor i juridik. Jag ber att till Er, rektor Klinghammer, och Er, professor Mezey, få rikta mitt uppriktiga tack för de vänliga ord som kommit mig till del.

Jag är bekant med Eötvös Loránd-universitetets ärorika historia. Eötvös Loránd är det kanske mest respekterade universitetet i Ungern. Det har i år igen en gång bevisats att den juridiska fakulteten bland studenterna fortfarande innehar positionen som den mest eftertraktade fakulteten vid universitetet. Som vi alla vet är den ärade värden för min Ungernresa, president Ferenc Mádl, en av alumnerna.

Demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen utgör grunden för det moderna samhället. I dagens värld betyder dessa principer oerhört mycket för oss, samtidigt som de ständigt är utsatta för hot från olika håll. Extrema attityder och ytterlighetsåsikter har på ett oroväckande sätt på nytt väckts till liv i Europa och börjat utgöra ett allt synligare inslag i politiska rörelser. De extrema åskådningssätten kommer till uttryck i form av ultranationalism, ibland t.o.m. i form av öppen rasism, rasförtryck, könsdiskriminering eller främlingshat.

Alla regeringar, institutioner och medborgarsamhällen måste vidta åtgärder för att motarbeta intolerans, våld och diskriminering som bottnar i olika livsåskådningar och religioner. Det ankommer på varje regering och varje enskild människa att främja och skydda de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna.

Det ligger samtidigt ett universellt intresse i att främja och stärka respekten för de mänskliga rättigheterna på ett internationellt plan. Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) grundar sig på våra gemensamma europeiska värderingar och principer: demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen. Ungern har redan länge med framgång varit medlem av båda organisationerna.

Ungern kommer inom en snar framtid att bli medlem av Europeiska unionen. Europeiska unionen utgår från samma värden som Europarådet och OSSE. Jag har med tillfredsställelse noterat att ungrarna aktivt arbetar för främjandet av demokratin och de mänskliga rättigheterna. Det nyvalda parlamentet består av partier som helhjärtat stöder Fördraget om Europeiska unionen och Europeiska unionens förklaring om de grundläggande rättigheterna. För att


dessa europeiska principer och värderingar skall kunna realiseras till fullo måste de hela tiden befästas i varje hörn av kontinenten.

Finland och Ungern har aktivt främjat de mänskliga rättigheterna på det internationella planet. Vi har varit med om att utforma begrepp, förklaringar, avtal och regler. Men även i detta sammanhang gäller det att inse att våra attityder i fråga om jämställdhetsbegreppet har sin grogrund i hemmet.

Under de senaste åren har vi i Finland beslutsamt gått in för att skydda och främja våra egna minoriteters rättigheter genom att granska vilka grundläggande fri- och rättigheter varje individ som bor i Finland har. Processen har lett till ett flertal ändringar i vår grundlag. Som exempel kan jag nämna att Finlands grundlag uttryckligen garanterar minoriteterna kulturella och språkliga rättigheter. Till dessa minoriteter räknas bl.a. romer och infödda samer i Norra Finland.

Romerna är inte i majoritet någonstans. De utgör därför en äkta europeisk minoritetsgrupp. Romerna diskrimineras ännu i denna dag i arbetslivet, i boendet, inom hälso- och sjukvården och i utbildningen överallt i Europa.

Flera europeiska regeringar och organisationer arbetar ändå aktivt med de romska ärendena. I Europarådet är detta arbete ett av de områden som organisationen prioriterar. De existerande funktionerna hos olika forum belastas av allvarliga brister bl.a. i fråga om arrangemangen i syfte att säkra romernas eget deltagande i utvecklingen och förverkligandet av verksamhetsprinciper och program som siktar till att förbättra deras situation. Jag har en stark känsla av att det finns behov av att skapa ett nytt organ med uppgift att vara delaktigt i detta arbete genom att föra fram romernas egna upplevelser och syn på sin situation. Jag har därför tagit initiativ till inrättandet av ett nytt rådgivande organ för romer, så att de kunde få sin röst hörd även på allmäneuropeisk nivå.

Den utredningsgrupp som tillsatts på basis av detta initiativ har arbetat sedan december i fjol, och den har för första gången fört samman ett flertal experter i romska ärenden samt ledare som i god anda samarbetar med varandra och med det internationella samfundet för det gemensamma bästa. Gruppens slutrapport överlämnas till Europarådets ministerkommitté om några veckor.

Jag är väl medveten om vilken betydelse de romska ärendena har i Ungern. Därför gläder jag mig speciellt mycket över det stöd och den förståelse som den ungerska regeringen och de som representerar romerna själva har visat visavi mitt initiativ.

Den universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna är en inspirationskälla och en grund för de internationella kanalerna då det gäller mänskliga rättigheter. Förenta Nationernas stadga föreskriver bl.a. om skapandet av förhållanden i vilka rättvisa och respekt för förpliktelserna i fördrag och internationell lagstiftning kan upprätthållas. Stadgan förpliktigar också till främjande av sociala framsteg och bättre levnadsvillkor i större frihet samt till fördragsamhet och god grannsämja.

Nationalstaten bär det huvudsakliga ansvaret för freden samt befästandet av de demokratiska principerna och rättvisan. Internationella kanaler och mekanismer är oumbärliga medel i kampen mot de faktorer som ligger bakom terrorismen, internt eller på det internationella planet. För att dessa metoder

skall vara effektiva måste kanalerna stärkas och verkligen göras världsomfattande. Detta gäller också den aktuella fråga som hänför sig till den internationella brottsdomstolen.

Europeiska unionen kan spela - och spelar - en aktiv roll såväl i främjandet av universella avtal som i vidareutvecklandet av globaliseringen för vårt gemensamma bästa.


Den juridiska fakulteten vid detta universitet har till uppgift att utbilda kvinnor och män som med den visdom som de här får skall kunna arbeta för legalitetsprincipen och demokratin i framtiden. De kan också visa oss vägen till tolerans och respekt för alla människor, utan diskriminering.

Med dessa ord vill jag ännu en gång tacka er för den titel jag har förlänats. Jag kan försäkra er att jag kommer att bära den med stolthet.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi