Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 2.9.2002

Republikens president Tarja Halonens tal vid Förenta Nationernas toppmöte om hållbar utveckling den 2 september 2002





Vi har vandrat en lång väg tillsammans från Rio via millenniumtoppmötet till Doha och Monterrey. Nu samlas vi i Johannesburg.

Detta toppmöte om hållbar utveckling är historiskt. Vi har tidigare godkänt målen för ekonomisk och social utveckling, och nu ställer vi realiseringen av dessa mål i relation till gränserna för miljöns tålighet. Detta är en förutsättning för att också kommande generationer skall få möjlighet till ett drägligt liv.

Vid FN:s millenniumtoppmöte enades vi om att mobilisera alla våra krafter för att befria mänskligheten - män, kvinnor och barn - från misär och extrem fattigdom. För att fattigdomen skall kunna elimineras måste utvecklingssamarbetet och investeringarna utökas och den internationella handeln liberaliseras på ett rättvist sätt. De fattigaste länderna måste garanteras tillträde till världsmarknaden. Men det behövs mer än så: dessutom måste demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen befästas överallt i världen.

En dräglig tillvaro innebär att även de allra fattigaste människorna har tillgång till dricksvatten, sanitära system och energi. En dräglig tillvaro innebär också skäliga boendeförhållanden och hälsovårdstjänster samt en livsmedelsproduktion som är säkerställd genom hållbara metoder. Detta betonar bl.a. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Detta är en verkligt stor utmaning för både industriländerna och utvecklingsländerna.

Kvinnorna utgör en klar majoritet bland världens fattiga. Kvinnorna sköter på många håll jordbruket och basproduktionen samt fattar de dagliga anskaffningsbesluten. Allt detta gör att kvinnorna är i nyckelposition när det gäller att åstadkomma hållbar utveckling. Det är nödvändigt att flickornas och kvinnornas utbildning förbättras och att kvinnorna jämsides med männen garanteras arvsrätt och rätt att äga jord.

Globaliseringen kan innebära ökade möjligheter att betvinga fattigdomen och stärka en hållbar utveckling. Nyttan av globaliseringen måste fördelas jämnare såväl mellan staterna som inom dem. Globaliseringen begränsar sig inte enbart till ett stärkande av det ekonomiska samarbetet - vi måste också fästa vikt vid sociala och kulturella aspekter samt miljöfrågor. De globala problemen förutsätter etiskt ansvarstagande i ett globalt perspektiv.

Internationella arbetsorganisationen ILO har tillsatt en Världskommission för den sociala dimensionen av globaliseringen. Jag har äran att tillsammans med Tanzanias president Benjamin Mkapa vara ordförande i kommissionen. Kommissionen har i uppgift att identifiera handlingsmodeller i anslutning till globaliseringen som är ägnade att lindra fattigdomen och påskynda tillväxten och utvecklingen. Vår avsikt är att lägga fram metoder genom vilka så många länder och folk som möjligt skall kunna ta del av globaliseringens fördelar. Detta förutsätter ett bättre samarbete mellan de nationella regeringarna, internationella organisationerna, finansiella instituten, affärslivet och medborgarsamhället.

Ökad ekonomisk välfärd är ett villkor för att vi skall kunna skapa förutsättningar för en dräglig tillvaro i hela världen. De miljöskador som den ekonomiska tillväxten orsakar kan förhindras, men då måste vi satsa på att utveckla de mänskliga resurserna och utnyttja de teknologiska innovationerna. Vi kan med användande av mindre energi och råvaror producera mera sådana nyttigheter som vi behöver.

I en mätning som World Economic Forum nyligen utförde placerade sig Finland på första plats när det gällde konkurrensförmågan och en i miljöhänseende hållbar utveckling. Det här visar att dessa två element går att kombinera. Vi finländare är beredda att dela med oss av våra erfarenheter.

Vi har beslutat att ta i bruk en handlingsplan för omläggning av produktions- och konsumtionsmönstren. Planen är ett viktigt redskap när det gäller tryggandet av naturresurserna för kommande generationer.

Medborgarorganisationerna och affärsvärlden har stått för betydelsefulla insatser inför och under det pågående toppmötet. Dagens toppmöte här i Johannesburg är den största internationella sammankomsten i FN:s historia. Detta inger hopp om förändring.

Vi behöver ett starkt och fungerande FN och vi behöver ett effektivt samarbete mellan de globala institutionerna. Tillsammans, och bara tillsammans, kan vi fullfölja de gemensamma mål som vi enats om här i Johannesburg. På detta sätt skapar vi grunden för en hållbar utveckling som kan rädda både "naturen och mänskligheten".

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi