Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 22.9.2008

Tal av republikens president Tarja Halonen vid Internationella arbetsorganisationen ILO:s möte i New York 22.9.2008

(talet hålls på engelska)

Arbete som en väg ut ur fattigdom - utveckling och millenniemål ur det människovärdiga arbetets synvinkel

Det är en stor glädje att vara här i dag. Främjandet av ett människovärdigt arbete är viktigt för mig och det har också ett globalt understöd. Alla ni som deltar i detta möte har arbetat hårt för att göra det människovärdiga arbetet till ett globalt mål och ett redskap för hållbar utveckling. Ett redskap med vilket vi kan bekämpa fattigdom och utslagning, främja den ekonomiska tillväxten och bereda människor möjlighet att förtjäna sitt uppehälle genom arbete.

Jag har följt med hur de idéer som vi diskuterade för ett par år sedan har utvecklats i internationella sammanhang. ILO:s Världskommission för globaliseringens sociala dimension skapade grunden för en rättvis globalisering och dess vision har nu blivit en del av den offentliga debatten. Frågan om en rättvis globalisering rör oss alla.

Många av de frågor som vi ställt i världskommissionen har fortfarande inte kunnat besvaras samtidigt som nya frågor väcks nästan dagligen. Det sägs att världen aldrig blir färdig. Däremot har vi fått större förståelse för globaliseringens natur och dess effekter. Det är i synnerhet de centrala internationella organisationerna som har utvecklat sina tillvägagångssätt för att kunna svara mot sina medlemmars behov.

Vår vision var att ställa människorna främst och att främja en rättvis globalisering med en social dimension som inbegriper ett stöd för de mänskliga värdena och för människors välfärd med hjälp av frihet, välstånd och säkerhet.

Till den sociala dimensionen hör
- världsomfattande värderingar och ett gemensamt ansvarstagande,
- ett åtagande att tillgodose de mänskliga rättigheterna, bekämpa fattigdomen och nå millenniemålen,
- en hållbar utveckling och en större förenlighet mellan ekonomi-, social- och miljöpolitiken,
- en demokratisk förvaltning och rättsstat.

År 2004 sade vi att detta är en vision som kan förverkligas. Nu, år 2008, har vi representanter för olika områden samlats här för att diskutera vilka konkreta åtgärder som har vidtagits och vad som ännu återstår att göra.

* * *

Mycket har åstadkommits när det gäller politiska deklarationer, beslut och åtgärder på olika håll i världen. Till exempel strävar Europeiska unionen genom sin ekonomiska och sociala politik efter att svara mot den nya, globala omgivningens utmaningar för att säkerställa sin konkurrenskraft och trygga sina medborgares välstånd. Vår strategi bygger på en global påverkan och på ett gemensamt ansvar.

Fattigdom är ett mångfasetterat fenomen. Fattigdomen kan bekämpas endast med åtgärder som påverkar alla dess grundorsaker och konsekvenser. Utvecklingsmålen och utvecklingsstrategierna bör riktas så att de går i riktning mot en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

Begreppet människovärdigt arbete och den därtill hörande agendan bildar en ram som kan bidra till att skapa fler och bättre arbetsplatser. Den sysselsättande effekten ska utvärderas som en del av resultaten av utvecklingsåtgärderna.

* * *

Den sociala trygghetens pelare är en väsentlig del av agendan för människovärdigt arbete. Social trygghet är en mänsklig rättighet och utvidgandet av den är en viktig del av ILO:s mandat. Inledandet av en kampanj för social trygghet är ett bra exempel på arbetet för att bekämpa fattigdom och utslagning. Det har ofta hävdats att fattiga stater inte har råd med social trygghet. Nya analyser och belägg från länder med en låg eller genomsnittlig inkomstnivå visar emellertid att dessa påståenden kan ifrågasättas. Jag ska utveckla detta något.

Social trygghet är en viktig resurs i kampen mot fattigdomen. I de industrialiserade länderna har den sociala tryggheten använts för att förbättra människors trygghet och välfärd och för att främja ekonomisk och social utveckling. Detta gäller också länder med mindre utvecklad ekonomi. Den sociala tryggheten med tillhörande tjänster gör det möjligt för fattiga att delta i ett produktivt arbete och ekonomisk verksamhet. Detta främjar i sin tur rörligheten och den ekonomiska tillväxten. Den sociala tryggheten är således inte bara en utgift, utan också en långsiktig investering i mänskliga resurser och en socialt hållbar utveckling, enhetlighet och stabilitet.

Förbättrandet av den sociala tryggheten, vilket omfattar utvecklandet av utbildning, grundläggande hälso- och socialvård såsom barnavård och förskola, är av största vikt för att säkerställa jämställdheten mellan könen. I Finland har vi lång erfarenhet av detta och vi delar gärna med oss av våra praktiska erfarenheter.

Utvidgandet av systemen för social trygghet kan användas effektivare i syfte att nå millenniemålen. En bättre social trygghet säkerställer en jämlikare användning och fördelning av resurser, stödjer utvecklandet av mänskligt kapital genom utbildning och hälsovård samt stärker samhällskontraktet mellan medborgare och stat och samhällets enhetlighet och stabilitet.

På agendan för människovärdigt arbete förenas centrala element som kan hjälpa fattiga och utslagna att delta i och påverka den nationella utvecklingen. Alla delar av samhället kan dra nytta av principen om människovärdigt arbete. Genom att se till att arbetet är människovärdigt bidrar man till ökad stabilitet och förutsägbarhet i närings- och investeringsmiljön och skapar ett mer omfattande samarbete när det gäller utveckling som alla intressegrupper kan delta i.

Som ett gemensamt mål kan ett människovärdigt arbete stödja hållbar utveckling och rättvis globalisering. Den nyligen antagna ILO-deklarationen om en socialt rättvis globalisering (Declaration on Social Justice for a Fair Globalization) kan i alla stater fungera som ett steg mot mer konkreta åtgärder för att skapa människovärdigt arbete för alla människor. Men åtgärderna måste vidtas redan hemma, i varje land, i varje organisation och inom varje område.

Detta budskap måste nå ut till FN på bred front. Vi måste dela med oss av våra erfarenheter om hur man kan nå målet om ett människovärdigt arbete, från visioner till åtgärder.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 22.9.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi