Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 15.10.2005

Republikens president Tarja Halonens tal vid HOK-Elantos 100-årsfest i Finlandiahuset 15.10.2005

Det är en stor glädje och ära för mig att vara här med er idag. Denna hundraåriga andelsverksamhet är en betydande nationell resurs – en sann folkrörelse, precis som verkställande direktören nämnde i sitt välkomsttal. I Finland har andelsverksamheten, i sina olika former, haft en exceptionellt stark ställning. HOK och Elanto – skilt och tillsammans – har på ett betydande sätt påverkat det finska samhället, såsom förvaltningsrådets ordförande Jorma Bergholm i ett senare skede kommer att tala om i sitt anförande.

Andelshandelsverksamheten har i alla tider baserat sig på framför allt ansvarsfullhet. Elanto, som grundades av bagare, hade också konsumenternas intresse i tankarna. I andelshandelsrörelsen förenades således kundens och ägarens intressen, samtidigt som det krävdes att också de anställda skulle behandlas väl. De anställda var ju, i egenskap av medlemmar i andelslaget, också ofta själva ägare.

Andelshandelsrörelsen präglades med andra ord redan vid sin uppkomst av de krav som konkurrenterna först många årtionden senare ställdes inför i och med att arbets- och konsumentskyddslagstiftningen utvecklades. Man kan säga att andelshandelsrörelsen i många avseenden också kom att spela rollen av föregångare. Dessutom tillhörde kunderna mer sällan vårt lands bättre lottade, utan de var medborgare som hade ganska tunn portmonnä för de dagliga uppköpen.

I egenskap av president kan jag lyckönska HOK-Elanto för dess arbete i byggandet av välståndet i vårt land. Företaget har på ett förtjänstfullt sätt insett vikten av reglerna för hur man lyckas i den globala världen: det gäller att agera lokalt nära människorna och att skapa samarbete både nationellt och globalt, samtidigt som man försöker respektera vikten av en hållbar utveckling i såväl ekologiskt som socialt perspektiv.

* * *

Men andelshandelsrörelsen har också varit med om svåra skeden – jag har för egen del upplevt sådana tillsammans med andelshandelsfolket. Jag tror i varje fall att andelsverksamheten, dvs. också andelshandelsrörelsen, har möjligheter att t.o.m. i den hårdnande internationella konkurrensen lyckas också i framtiden både här i Finland och på annat håll i världen. Med tanke på en hållbar tillväxt inom ekonomin behövs det i själva verket motkrafter till kvartalsekonomin. Andelsrörelsen är en tänkbar möjlighet. Men den måste följa de moderna strömningarna och samtidigt vara sin grundläggande ideologi trogen.

Fusionen mellan HOK och Elanto är på sitt sätt en återgång till rötterna. Det finns säkert andra än jag som fortfarande känner ett lätt vemod, men som är beredda att öppet konstatera att operationen lyckades. Inte en enda affär stängdes och inte en enda anställd sades upp. Detta är, tycker jag, ett bevis på exemplarisk vilja och förmåga att agera ansvarsfullt.

Det som hänt är också en bra plattform för framtiden. Vi finländare måste utveckla förhållandena på arbetsplatserna så, att också de äldre anställda orkar och trivs längre i sitt arbete. Då får vi möjlighet att dels dämpa pensionsutgifterna, dels tillfälle att förena den erfarenhet som behövs i arbetslivet med nytt kunnande. Vi ska gärna komma ihåg att det inte bara är de stora efterkrigstida årsklasserna som åldras, utan att finländarna förhoppningsvis också i framtiden lever längre. Detta innebär att hela samhället växer in i ett samarbete mellan olika generationer.

Det har förutspåtts att vi i framtiden, trots arbetslösheten, kommer att ha också brist på arbetskraft. Enligt vissa bedömningar kommer bristen på arbetskraft att gälla framför allt tjänstesektorn. Jag tror att HOK-Elanto för sin del kommer att vara kapabel att möta denna utmaning. Ett företag som i fråga om sina kunder och anställda tar hänsyn till gamla och unga, handikappade och invandrare är en modern aktör som känner sitt samhällsansvar och som antagligen också lyckas i sin verksamhet.

I vår globaliserade värld är det många aktörer som bär ansvar för miljön, en saklig behandling av arbetstagarna och skapande av välstånd för gemenskapen på lokalnivå. Därför behövs internationella avtal och internationell lagstiftning, men också ansvarsfullt agerande från industrins, handelns och konsumenternas sida.

I den nuvarande situationen har handeln en jämförelsevis stark förhandlingsposition också gentemot producenterna: det talas ofta om de av handeln dominerade långa värdekedjorna från tillverkare till konsument. Handelns egna märken leder till att handelns roll och ansvar vid tillverkningen av produkter ökar ytterligare. Alliansen mellan handel och konsument kan leda till bra resultat i många avseenden. Den enskilda konsumenten har lättare att vara ansvarsfull konsument om produktinformationen ökar. Ekologiskt odlad mat och annan hälsosam kost har, i likhet med de rättvisemärkta produkterna, blivit allt populärare.

* * *

Andelsverksamheten främjar för sin del på global nivå de gemensamma värderingarna när det gäller social rättvisa. Andelsverksamhetens grundläggande tanke – ansvarsfullheten – har också internationell bärvidd. Internationella Kooperativa Alliansen (IKA) har deklarerat att en av principerna för 2000-talets andelsverksamhet är etablerandet av ett brett samarbete: för att så bra som möjligt kunna agera till gagn för sina medlemmar och för samhället måste alla kooperativa organisationer aktivt samverka med andra andelslag på lokal och nationell samt internationell nivå.

Nästan 800 miljoner människor deltar i den andelsverksamhet som har organiserats inom ramen för den Internationella Kooperativa Alliansen. Enligt vissa bedömningar är hälften av världens befolkning i fråga om sin utkomst beroende av andelsverksamheten, antingen direkt eller indirekt. Därmed har andelsverksamheten stora möjligheter att påverka den ekonomiska utvecklingen. För att klara sig i den internationella konkurrensen måste också andelsverksamheten fortlöpande förnya sig. Samtidigt gäller det att minnas och slå vakt om andelsverksamhetens centrala budskap: att finnas till för människan.

Finland hör till globaliseringens vinnare. För att detta skall bestå måste vi investera i människan. Kunnande är den bästa tryggheten i en föränderlig värld. Vi måste tillsammans sörja för att Finland inte delas in i grupper av toppkunniga, de som klarar sej sämre och de som bestående blir marginaliserade. Det finländska samhällets styrka har varit att man också tar hand om de svagaste. Det är grunden för ett tryggt och framgångsrikt samhälle. Samma gäller för hela världen. Globaliseringens fördelar och nackdelar har som det nu är, fördelats orättvist. Därför måste globaliseringen framöver utvecklas med naturens begränsningar i åtanke, så att den bättre svarar mot människornas behov.

Nationalstaten är fortfarande den viktigaste aktören i fråga om globaliseringen, men medborgarsamhällets och det ekonomiska livets betydelse har ökat i rask takt. Där är andelshandelsrörelsen med. Hanteringen av globaliseringen förutsätter också internationellt och multilateralt samarbete. Hela världen behöver bättre och rättvisare regler när det gäller bl.a. internationell handel, direkta utländska investeringar och människors rörlighet över gränserna.

* * *

Jag medger öppet att andelsrörelsen betyder mycket för mig också emotionellt – och detta är jag knappast ensam om. Berghälls kyrka och Elantos tornklocka var min barndoms landmärken. En kort tid var jag också med i idrottsföreningen Elannon Isku, där sedan min betydligt spänstigare dotter kom att bli aktiv. Elantos filmklubb var den drivfjäder som fick mig att skaffa ett eget medlemskort. När jag var skolelev sommarjobbade jag i allmänhet hos Elanto, och jag minns i denna dag hur besviken jag blev när lastbilstrafiken utlokaliserades och det inte längre behövdes folk som reparerade punkterade däck.

Senare har jag varit enbart kund. Åren i fullmäktige och förvaltningsrådet lärde mig en hel del om det ekonomiska livets regler. Exempelvis att man kan låta bli att köpa apelsiner från länder som styrs av en militärjunta, men det skall man i så fall veta före skördesäsongen – om man över huvud taget vill kunna sälja apelsiner. Men å andra sidan skall ju varje affärsledning lyssna på sina kunder, inte minst om kunderna också är ägare. Och så är det ju här hos oss. Jag är övertygad om att det i den här salen finns en mängd Elanto- och HOK-vänner som omspänner många generationer, och för vilka andelshandelsrörelsen är viktig både förnuftsmässigt och känslomässigt.

* * *

Andelslaget har intensivt levt med i medlemmarnas och arbetstagarnas liv. Var och en har säkert många historier att berätta om det. Dem får man säkert höra om vid kaffet senare ikväll. Det är ändå inte bara vi som har rätt till dessa erfarenheter. Det har också de kommande generationerna. Därför vill jag å det varmaste gratulera 100-åringen. Jag önskar HOK-Elanto styrka och sensibilitet, seghet och fördomsfrihet! Men framför allt lycka och välgång under nästa århundrade och ett långt liv!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 31.10.2005

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi