Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Östersjön

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 6.7.2009

President Halonen i Vilnius: Globaliseringen ökar samarbete mellan Östersjöländerna

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi deltog måndagen den 6 juli i Litauens tusenårsjubileum som ordnas för att uppmärksamma att Litauens namn första gången nämndes i historieböckerna år 1009. Presidentparet deltog under dagen i flera fester i Vilnius. Dagen kulminerade i en Millennium-sångfestival och i en mottagning med president Valdas Adamkus som värd. "Folken i Östersjöländerna har alltid stått varandra nära. I och med globaliseringen har vi dessutom allt större kontakt med varandra", sade president Halonen i sitt tal på jubileumsfesten.


Norges kung Harald (till vänster), Litauens president Valdas Adamkus och republikens president Tarja Halonen invigde Finlands och Norges nya ambassadlokaler. Foto: Finlands ambassad i Vilnius

I Vilnius träffade president Halonen Dalia Grybauskaite, som har valts till Litauens president och som tillträder sin tjänst den 12 juli. På programmet står dessutom en träff med Georgiens president Mihail Saakashvili.

I Litauens tusenårsjubileum deltog också Sveriges Konung Carl XVI Gustaf, Norges Konung Harald V, Danmarks Drottning Margrethe II, Islands president Ólafur Ragnar Grímsson, Lettlands president Valdis Zatlers, Polens president Lech Kaczynski och Ukrainas president Viktor Jusjtjenko och Estlands premiärminister Andrus Ansip.

I Vilnius och i landets näststörsta stad Kaunas har det från början av juli ordnats evenemang i anslutning till tusenårsjubileum. Jubileet är huvudevenemanget under Vilnius år som Europas kulturhuvudstad.


President Halonen träffade Dalia Grybauskaite, som har valts till Litauens president. Foto: Reuters / Lehtikuva.

Presidenten invigde ambassadens nya lokaler

Måndagen den 6 juli invigde president Halonen, Norges kung Harald och Litauens president Valdas Adamkus Finlands och Norges nya ambassadlokaler. De båda ländernas ambassader ligger i samma byggnad på Tauro-kullen i Vilnius.

Ambassadprojektet inleddes redan när president Halonen var utrikesminister. "Det är fint att byggnaden blev klar nu när Vilnius är en av Europas kulturhuvudstäder", konstaterade president Halonen i sitt öppningstal.

President Halonen kom till Vilnius från Tallinn, där hon deltog i Estlands sångfest på inbjudan av Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

Litauens tusenårsjubileum

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 25.8.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi