Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 7.9.2005

Tal av republikens president Tarja Halonen under en festmiddag för Tanzanias president Benjamin Mkapa och fru Mkapa i Helsingfors den 7 september 2005

Det är en stor glädje och ära för mig och min make att få välkomna Er, herr president, och fru Mkapa till Finland. Det gläder oss att ni så här under de sista veckorna av er presidentperiod ännu har möjlighet att besöka Finland. Vi besökte Tanzania i februari 2003, och jag vill varmt tacka för det hjärtliga mottagandet. Under besöket fick vi också bekanta oss med Tanzanias rika natur. Ert land utför verkligen ett värdefullt arbete - inte bara med tanke på Afrika utan på hela världssamfundet - genom att värna om naturens mångfald och bevarandet av naturarvet.

Mitt besök i Tanzania hade också samband med vårt gemensamma ordförandeskap i den av Internationella arbetsorganisationen ILO tillsatta Världskommissionen för globaliseringens sociala dimension. Världskommissionen ordnade diskussionsmöten i Afrika och i andra världsdelar. Vi hade tillfälle att träffa afrikanska påverkare i Arusha, att höra deras synpunkter och ta del av deras värdefulla inlägg med tanke på utarbetandet av världskommissionens slutrapport.

Globaliseringen kan, och måste, styras i en ny riktning. Begreppet ”globaliseringens sociala dimension” har nu blivit etablerat över hela världen. FN:s generalförsamling antog i december enhälligt en resolution som utarbetats på initiativ av Finland och Tanzania och enligt vilken världskommissionens rapport ” Rättvis globalisering – möjligheter för alla” utgör ett grunddokument vid det kommande FN-toppmötet. Vår kommissions rekommendationer har tagits in som en del av Afrikanska unionens globaliseringsarbete och globaliseringens sociala dimension hör till de centrala frågorna inom EU. Jag är övertygad om att vår rapport kommer att vara ett led i en process för en mer rättvis globalisering som skapar möjligheter för alla. Jag hoppas att också höstens FN-toppmöte skall medföra konkreta resultat i denna riktning.

I morgon inleds Helsingforsprocessens slutkonferens, som har som mål att ta fram metoder för en bättre styrning av globaliseringen, förbättra medborgarsamhällets och näringslivets möjligheter att delta i denna process och ge medborgarna större trygghet i en värld som kännetecknas av osäkerhet och förändring. Förhoppningsvis kommer konferensen att vara ett framgångsrikt steg på vägen mot ett tryggt och människovärdigt liv för alla. Vi måste skapa en större känsla av gemenskap.

* * *

Vi träffas bara några veckor innan det i ert hemland ordnas allmänna val, där man förutom ett parlament också väljer en president för den förenade republiken. I vårt gemensamma arbete har vi i olika internationella fora betonat hur viktiga demokratin, respekten för de mänskliga rättigheterna och iakttagandet av rättsstatsprincipen är för ett deltagande på jämlik grund i det globala samfundet. I egenskap av samarbetspartners är Finland, era övriga partners och medborgarorganisationerna inte bara intresserade av slutresultatet av valen utan också måna om att processen är öppen och ärlig. Jag vet att ni själv betonat betydelsen av grundläggande demokratiska värden för Tanzanias egen utveckling och landets relationer till omvärlden.

Tanzania och Finland har av hävd haft nära relationer. President Martti Ahtisaari och ni, herr president, har känt varandra länge och är goda vänner. Samarbetet sträcker sig dock längre bakåt i tiden än så. År 1948 inleddes det finska missionsarbetet i Tanzania. Diplomatiska förbindelser upprättades år 1965, och 1971 öppnade Finland en ambassad i Dar es Salaam.

Tanzania är fortfarande en av våra viktigaste samarbetspartners. Medborgarorganisationernas verksamhet fortsätter att vara aktiv, kulturutbytet har blivit livligare och högskolornas samarbete har fördjupats och utvidgats till nya områden - bland dessa vill jag särskilt lyfta fram journalism, informationsteknik och miljöfrågor. När det gäller vår bilaterala handel finns dock ännu rum för förbättring.

Under detta besök har ni möjlighet att träffa representanter för det finska skogsbruket och den finska skogsindustrin. Skogsbranschen kunde bli en betydande faktor för ekonomisk tillväxt i Tanzania och bidra till att minska fattigdomen i landet. Den privata sektorn har en viktig roll i förverkligandet av denna vision.

* * *

Förenta Nationerna, den förestående översynen av millenniemålen och reformen av FN-organisationen har under den senaste tiden varit föremål för det internationella samfundets uppmärksamhet. Förväntningarna är höga. De uppgifter som inkommit visar dock att tidtabellen för fullföljandet av målen till många delar släpar efter den tidtabell man förutsåg vid millennietoppmötet 2000.

Genomförandet av millenniemålen kräver fortsatta ansträngningar av alla parter, såväl i industri- som i utvecklingsländerna, och den politiska viljan måste konkretiseras i praktiska åtgärder. Det är absolut nödvändigt att minska fattigdomen.

Även om reformen av säkerhetsrådet fått den största uppmärksamheten får vi inte låta den överskugga övriga frågeställningar. Finlands ståndpunkt är att FN bör genomgå en totalreform. Detta skulle innebära att generalförsamlingen återfår sin auktoritet och att FN stärker sin roll inom den ekonomiska och sociala sektorn. Antalet medlemmar i säkerhetsrådet måste utökas så att det motsvarar dagsläget, men samtidigt måste rådet bibehålla sin tyngd. Det är viktigt att FN i högre grad än för närvarande kan stöda stater i kris i deras ansträngningar för fred och socialt återuppbyggnadsarbete. Därför är upprättandet av en fredsskapande kommission en mycket välkommen åtgärd. Vi stöder en starkare roll för FN i människorättsfrågor, och inrättandet av ett människorättsråd är ett led i denna utveckling.

Som så ofta är fallet när man genomför omfattande reformer är det bästa det godas fiende. Jag hoppas att samtliga parter är ense om vikten av denna reform, och att de är beredda att övervinna hindren genom att blicka förbi dagens intressekonflikter och fokusera på framtiden, på en tryggare, mer samarbetsinriktad värld.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 13.9.2005

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi