Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 20.2.2009

President Halonen besöker fyra västafrikanska länder

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 20.2.2009

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi besöker Västafrika den 3–12 mars 2009. Reseprogrammet upptar statsbesök i Senegal och Liberia och officiella besök i Nigeria och Benin.

President Halonen träffar statscheferna och den högsta politiska ledningen i fyra västafrikanska länder. Vid förhandlingarna kommer man att diskutera dels möjligheterna att stärka de politiska kontakterna och handelsrelationerna mellan Finland och värdländerna, dels Finlands utvecklingssamarbete i Västafrika. Den ekonomiska situationen, klimatförändringen och förbindelserna mellan EU och Afrika är likaså centrala internationella frågor på agendan. President Halonen kommer vidare att tala i parlamenten i Senegal, Liberia och Nigeria. I Liberia är presidenten en av ordförandena vid en konferens om kvinnligt ledarskap. President Halonen och doktor Arajärvi bekantar sig också med biståndsprojekt som drivs av finländska och internationella frivilligorganisationer.

Till republikens presidents delegation hör migrations- och Europaminister Astrid Thors.

* * *

Resan till Västafrika inleds med statsbesök i Senegal, där president Halonen träffar Senegals president Abdoulaye Wade. President Halonen bekantar sig också med ett projekt som drivs av Afrikanska rörelsen för arbetande barn och ungdomar (AMCWY) och, på ön Gorée, med ett minnescenter över slavhandeln.

Under statsbesöket i Liberia träffar president Halonen Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf. Den 7-8 mars deltar president Halonen i en internationell konferens om kvinnligt ledarskap. Vid konferensen handhar president Halonen ordförandeskapet tillsammans med president Johnson-Sirleaf. Konferensen, som arrangeras i huvudstaden Monrovia, tar på ett mångsidigt sätt upp kvinnors medverkan i beslutsfattandet. Med utgångspunkt i FN:s säkerhetsråds resolution nr 1325 är det övergripande konferenstemat ”Kvinnor, fred och säkerhet”. I Liberia bekantar sig president Halonen också med biståndsprojekt som drivs av Kyrkans Utlandshjälp och Finlands Flyktinghjälp.

Vid det officiella besöket i Nigeria träffar president Halonen Nigerias president Umaru Yar'Adua. Det är fråga om ett svarsbesök, eftersom Finland 2004 besöktes av Nigerias dåvarande president Olusegun Obasanjo. Under sitt besök bekantar sig president Halonen med bl.a. ett skyddshem för människohandelsoffer.

President Halonens och doktor Pentti Arajärvis resa till Västafrika avslutas med ett officiellt besök i Benin. President Halonen träffar Benins president Yayi Boni och bekantar sig med det finsk-afrikanska kulturcentrumet Villa Karo.

Konferensen om kvinnligt ledarskap

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 20.2.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi