Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 19.9.2000

Republikens presidents tal vid en festsupé i Bessastadir 19.9.2000

(med reservation för ändringar)

Det är mig och min make ett stort nöje att igen få återse Island, som vi har så positiva minnen av från tidigare besök. Jag vill redan nu på hela mitt följes vägnar tacka för det synnerligen mångsidiga programmet både i Reykjavik och på annat håll.

För oss finländare är statsbesök i de nordiska länderna alltjämt mycket viktiga tilldragelser. I vår allt mer globaliserade värld får det egna landet och dess närområden ökad betydelse. Det nordiska välfärdssamhällets traditioner - den demokratiska principen och ambitionen att ta hand om varandra - lämpar sig mycket väl också i världen av idag.

I början av november sammanträder Nordiska Rådet till sin höstsession i Reykjavik. Rådet har verkligen inte tid att sitta och beundra sin 50 år långa historia, utan nu gäller det att dryfta detta nordiska organs uppgifter i dagens värld. Inom det ekonomiska livet har bildandet av nätverk i Norden och sammanslagningen av företag avancerat snabbare och på bredare front än någon vågade vänta sig för bara tio år sedan. De nya europeiska möjligheterna och de utmaningar som globaliseringen för med sig förutsätter också en sådan utveckling. Det intensifierade samarbetet med de baltiska länderna och Ryssland visar att vår samarbetsmodell intresserar.

Herr president, både Island och Finland har aktivt deltagit i utvecklandet av samarbetet i de nordliga regionerna. Du, bäste Olafur Ragnar, föreslog i Rovaniemi 1998 att de nordliga regionerna skall stärka sitt samarbete genom inrättandet av ett årligt forskarforum. Detta forum samlas för första gången nu i november i Akureyri.

Det gläder mig mycket att jag på torsdag, då vi besöker Akureyri, för egen del får framföra mina synpunkter just på samarbetet i de nordliga regionerna. I oktober tar Finland över ordförandeskapet i Arktiska rådet och i början av nästa år blir Finland ordförandeland i Nordiska ministerrådet. Vi kommer att i allt större utsträckning satsa på arbetet i både dessa organ och i andra samarbetsorgan inom vårt närområde, såsom Östersjörådet och Barentsrådet.

Att sköta den egna tomten i denna by som kallas världen är uttryckligen människans uppgift. Nordbornas sätt att agera tillsammans röner allt större uppskattning. Det initiativ som Finland för några år sedan tog beträffande den nordliga dimensionen är idag ett naturligt element i EU:s politik. Det konkreta arbetet har redan startat inom ramen för ett åtgärdsprogram och år 2001, då Sverige är ordförandeland i EU, kommer alla länderna i regionen att ha möjlighet att vid en uppföljningskonferens diskutera den fortsatta utvecklingen.

Herr president, bäste Olafur Ragnar! Vår tids gigantiska teknologiska utveckling och den globaliserade ekonomin har gett oss finländare anledning att dryfta vår egen roll och identitet. Vårt medlemskap i bl.a. Europarådet och även i Europeiska unionen har stärkt betydelsen av vårt europeiska kulturarv.
Vi har glatt oss mycket över Helsingfors nya ställning som en av Europas kulturstäder år 2000. Och trots att man på en del håll förhöll sig skeptiskt till beslutet att inkludera hela nio städer i årets projekt, kom just den lösningen att visa sig vara ett verkligt lyckokast.

Den omständigheten att Reykjavik är en av årets nio kulturstäder gläder mig, min make och alla oss finländare alldeles speciellt. Island är landet där demokratin och det gemensamma ansvaret har behållit sina positioner från ett årtusende till ett annat. Island är landet där folket i av naturen dikterade karga omständigheter inte bara har sörjt för sitt eget uppehälle, utan också har utvecklat en kultur som går i arv från generation till generation.

Alla ni, Hallurs och Thorgeirs söner och döttrar, har ett storslaget arv att värna om.

Jag vill att vi tillsammans höjer en skål för Island och dess folk, för de utomordentliga relationerna mellan våra länder samt för president Olafur Ragnar i hans viktiga värv.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi