Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 26.11.2008

President Halonen besökte Luxemburg

Den 24-26 november 2008 avlade republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi statsbesök i Luxemburg. De officiella mottagningsceremonierna hölls måndagen den 24 november utanför storhertigen av Luxemburgs palats. Efter ceremonierna lade president Halonen ner en krans vid minnesmärket över det luxemburgska folkets enhet. Efter det guidades president Halonen och doktor Arajärvi av H.K.H. Storhertig Henri och H.K.H. Storhertiginnan Maria Teresa runt på en promenad i den gamla delen av Luxemburg. Under promenaden besökte storhertigparet och presidentparet det finska jultorget på Place Guillaume. Senare på kvällen höll president Halonen tal vid en galamiddag som gavs av storhertigparet. På måndagen träffade president Halonen även premiärminister Jean-Claude Juncker, utrikesminister Jean Asselborn och deputeradekammarens talman Lucien Weiler. Vid de bilaterala diskussionerna med premiärminister Juncker behandlades särskilt finanskrisen. President Halonen konstaterade att situationen ännu inte är över och att Europeiska unionens relationer till partnerländerna i Asien och till Förenta staterna för närvarande är den viktigaste frågan.


Storhertig Henri pch President Halonen.
Copyright © Republikens presidents kansli

President Halonen prisade också premiärminister Junckers sammanhållande roll som eurogruppens ordförande. Med utrikesminister Asselborn diskuterade president Halonen läget i Ryssland och Georgien samt EU:s Lissabonfördrag.

Tisdagen den 25 november talade president Halonen vid ett seminarium om energieffektivitet och miljövänlig teknik, som hölls i Luxemburgs handelskammare. I seminariet deltog även en delegation med finländska företagsledare. ”God utbildning, kunnande och know-how är grunden för vårt lands konkurrenskraft”, sade presidenten i sitt tal. ”Jag hyser stor tilltro till den nordiska välfärdsstatsmodellen, där marknadsekonomins dynamik förenas med en stark ansvarskänsla och social rättvisa.”

President Halonen betonade att det finländska innovationssystemet bygger på ett intensivt samarbete mellan offentliga och privata aktörer - forskningsinstitut, högskolenätverk och företag. ”Vi måste vara framsynta och göra hållbara investeringar i utbildning, vetenskap och teknisk utveckling”, sade presidenten. Konkurrenskraft och miljövårdsåtgärder är nära kopplade till varandra. Finland har därför klarat sig bra i internationella jämförelser när det gäller miljöprestanda.

Ett Europa utan gränser

På tisdag eftermiddag besökte president Halonen och doktor Arajärvi slottet i Schengen, där man höll en rundabordsdiskussion kring temat "Ett gränslöst Europa". I diskussionen deltog experter både från Finland och Luxemburg, bl.a. justitieminister Tuija Brax och Allan Rosas, som är domare i EG-domstolen.

Efter en lunch med Jean-Claude Juncker som värd höll president Halonen och premiärminister Juncker en gemensam presskonferens. Båda konstaterade att relationerna mellan Finland och Luxemburg är utmärkta. Premiärminister Juncker berättade att han träffade president Halonen första gången redan år 1996 vid Asem-mötet. ”Jag har följt presidentens arbete sedan dess och jag uppskattar stort hennes sätt att agera och argumentera”, sade premiärminister Juncker.

På tisdag kväll bekantade sig republikens president och presidentens följe under ledning av storhertigparet med gruvmuseet i Rumelange och öppnade en finsk glasutställning om finländska glaskonstnärer som arbetat för Venini, ”Finns at Venini”, i museet för modern konst MUDAM. Utställningen presenterar unika glasföremål av Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva.


Doktor Arajärvi, storhertiginnan Maria Teresa, president Halonen och storhertig Henri. Copyright © Republikens presidents kansli

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 26.11.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi