Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 21.5.2008

På det sjätte Presidentforumet diskuterades mångkulturalism

Ett mångkulturellt och pluralistiskt Finland var temat för det sjätte Presidentforumet, som ordnades den 21 maj 2008. I sitt inledningsanförande betonade president Tarja Halonen behovet av en dialog och öppen interaktion mellan och inom olika etniska och religiösa grupper. ”För min egen del har jag regelbundet sedan hösten 2001 varit i kontakt med kristna, judiska och muslimska religionssamfund som verkar i Finland, genom att bjuda in dem till diskussioner. Praxisen kommer att fortsätta”, lovade president Halonen och underströk behovet av en dialog även mellan staten och samfunden, medborgarorganisationer och privata personer. ”Jag hoppas att en verklig dialog kunde överföras från ord till handling i människornas vardag”.


Enligt president Halonen kan endast en rättvis majoritet skapa ett gott samhälle. Copyright © Republikens presidents kansli

Finland har blivit allt mer mångkulturellt och multietniskt. Blivande mödrar och fäder blir, enligt president Halonen, tvungna att fundera på hur kulturer skall förenas. ”I samma situation är mor- och farmödrar, gudföräldrar, namnen och övriga familjevänner. I en internationaliserad värld blir allt fler människor tvungna att skapa sin egen kulturella identitet av delar av flera gruppkulturer”.

Tillräcklig information om den egna och andras kulturer är mycket viktigt. ”Det viktigaste är dock att grundinställningen är respekt gentemot den nästa samt att vi respekterar människan som jämlik oberoende av att hon är annorlunda”.

Man bör ingripa i diskriminering

Finländarna har enligt president Halonen en rätt så stark uppfattning om att förekomsten av rasism är låg i vårt land. Historiskt sett har etnisk diskriminering förekommit även här och ankomsten av nya minoriteter till vårt land ha fått majoriteten att öppna ögonen för våra traditionella minoriteter.

”Jag vill uppmuntra till att erkänna diskriminering och rasism samt att ingripa i dess olika former. Jag vill även betona att man kan och bör tala för minoriteter, även de som inte nödvändigtvis hör till en minoritet. Endast en rättvis majoritet kan skapa ett gott samhälle”, sade president Halonen.


Umayya Abu-Hanna, Ahmed Akar och Anne Alitolppa- Niitamo. Copyright © Republikens presidents kansli

Bl.a. kulturminoritetskoordinator Umayya Abu-Hanna från Statens konstmuseum, chefen för Kulturcentret Caisa Ahmed Akar samt chefen för mångkulturella ärenden Anne Alitolppa-Niitamo från Befolkningsförbundet hörde till debattörerna.

Till Rikssalen i Presidentens slott hade inbjudits debattörer från samhällets olika områden, bl.a. politiska beslutsfattare, tjänstemän och forskare, samt representanter för religionssamfund och medborgarorganisationer.

Förutom president Halonen höll även migrations- och Europaminister Astrid Thors, kulturminoritetskoordinator Umayya Abu-Hanna från Statens konstmuseum, minoritetsombudsman Johanna Suurpää, verksamhetsledare Miranda Vuolasranta från Finlands forum för romer samt Sametingets ordförande Klemetti Näkkäläjärvi egna inledningsanföranden. Evenemangets ordförande var redaktör Tarmo Ropponen.

Presidentforumet har ordnats sex gånger sedan år 2006. Teman för de tidigare forumen har varit det finländska arbetets konkurrenskraft, kunnande och innovation, utrikespolitik, äldreomsorg och Östersjön.

Ett sammandrag av Presidentforumet sänds på YLE TV1 torsdagen den 22.5 kl. 14-15.

Presidenttiforumets inledningstal som bilagor (på finska):
Astrid Thors (PDF, 27 KB)
Johanna Suurpää (PDF, 24 KB)
Miranda Vuolasranta (PDF, 49 KB)
Klemetti Näkkäläjärvi (PDF, 84 KB)


Till Rikssalen i Presidentens slott hade inbjudits debattörer från samhällets olika områden. Copyright © Republikens presidents kansli

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 4.6.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi