Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 22.2.2008

Republikens president Tarja Halonens tal vid ett businessforum mellan Finland och Vietnam den 22 februari i Hanoi

Det är en stor glädje för mig att igen besöka Vietnam. Det gläder mig också att få tala inför en så högt uppsatt publik.

Relationerna mellan våra länder har av tradition varit utomordentligt hjärtliga. Finland var bland de första västländerna som erkände Vietnams självständighet, och de diplomatiska förbindelserna upprättades i januari 1973. Innevarande år är således 35-årsjubileet för de officiella relationerna mellan våra länder.

Den ekonomiska tillväxten i Vietnam har under de senaste åren har varit hisnade, och regeringen har starkt förbundit sig till att utveckla affärsmiljön. Medlemmarna i vår handelsdelegation ger säkert ytterligare sin syn på Vietnams möjligheter. Allmänt taget är det är klart att denna utveckling, som omfattar Vietnams inträde i Världshandelsorganisationen WTO och landets engagemang att fortsätta på denna väg har gjort Vietnam till en mycket attraktiv handelspartner och ett lockande investeringsobjekt för finländska företag.

Vi kan intensifiera vårt samarbete på många områden och dra nytta av varandras erfarenheter. Jag kommer att behandla några av dessa områden i mitt tal. Jag kommer också att berätta om Finlands erfarenheter och synpunkter på några av världsekonomins utmaningar, som vi blir tvungna att möta då vi strävar efter att vara konkurrenskraftiga men ändå vill stöda en hållbar miljöutveckling och förverkliga samhällelig rättvisa.

Finland understöder kraftigt multilaterala kontakter och uppmanar alla parter i WTO:s handelsförhandlingar att vara flexibla och att ta initiativ, för att ett avtal ska uppnås. Endast ett multilateralt handelsavtal kan skapa en grund för världsomfattande, öppna och icke-diskriminerande regler för handel. Vi hoppas att de växande ekonomierna i Asien har en uppbyggande roll i förhandlingarna, och visar exempel för andra.

Som anhängare av frihandel stöder Finland starkt även regionala och bilaterala handelsavtal mellan länder som är villiga att fördjupa sina ömsesidiga handelsrelationer. Vietnam är en viktig ekonomisk kraft inom sitt område, och vi hoppas att ni är bland de första att inleda förhandlingar om frihandel med Europeiska unionen.

Finland är ett litet land långt bort i norr, som från fattigdom har avancerat till modern välfärdsstat. I dag toppar Finland den internationella statistiken på många områden, t.ex. konkurrenskraft, teknologi och innovationer samt utbildning och god förvaltning.

Vi är också stolta över att Finland ofta betraktas som ett typexempel på ett land som vid sidan av en stark ekonomisk tillväxt lyckas värna om samhälleliga frågor och en hållbar miljöutveckling. Finland är också känt som världens minst korrumperade land och för sin öppna och välfungerande förvaltning.

Vi har uppnått detta genom att kombinera en välfungerande demokrati med en öppen och dynamisk marknadsekonomi. Demokratin sporrar människor att ta ansvar för sitt eget liv och för samhällets utveckling. Det här ökar stabiliteten och tilliten i samhället. Jag anser att det här är en nyckelfaktor när det gäller att utnyttja de möjligheter som globaliseringen erbjuder.

En annan nyckelfaktor i den finländska samhällspolitiken är att vi lägger fokus på utbildning, vetenskap och forskning. Dessa är traditionellt viktiga områden för oss, och den världsomfattande konkurrensen har gjort dem allt viktigare.

Den grundläggande principen i vårt utbildningssystem är att erbjuda jämlika möjligheter för alla – såväl pojkar som flickor – genom avgiftsfri grundläggande utbildning och högskoleundervisning. Investeringar i människor och skapandet av en stark kunskapsbas genom livslångt lärande är av väsentlig betydelse då man ska anpassa sig till snabba förändringar och stödja framtidens ekonomiska tillväxt. Det lönar sig verkligen att investera i människor.

Modern infrastruktur, mångsidig energiproduktion, avancerad logistik, makroekonomisk stabilitet, politisk stabilitet och välfungerande arbetsmarknadsförhållanden är viktiga faktorer när det gäller att upprätthålla vår konkurrenskraft. Konkurrens och en öppen marknad har alltid uppmuntrat till innovationer, effektivitet och produktivitet, och numera hör också många finländska företag till världstoppen inom sin egen bransch. Vi vet att vi är ett litet land som måste konkurrera genom kvalitet, inte kvantitet.

Den regionala integrationen inom Europeiska unionen har också främjat den ekonomiska utvecklingen i Finland. Tack vare EU har vi en stor hemmamarknad och goda förutsättningar att rikta in oss på världsmarknaden. Själv brukar jag ofta jämföra EU med en flotta där stora och små fartyg tillsammans seglar på det stormande havet, stöttande och hjälpande varandra. Vi hoppas att EU-flottans fartyg sköts väl.

Den största ekonomiska utmaningen för vårt land, liksom även för alla andra länder, är att bibehålla vår ställning och välfärd i den allt intensivare globala konkurrensen. Vi måste hela tiden anstränga oss för att upprätthålla den bästa möjliga affärsmiljön för företagen så att de kan behålla sina konkurrensfördelar och skapa nytt välstånd.

Man kan inte diskutera globala utmaningar utan att nämna en hållbar miljöutveckling och klimatförändringen. Teknologiöverföringen och användningen av effektiv och ren teknik genom att å ena sidan utnyttja befintlig teknik och å andra sidan utveckla nya innovationer, hör till våra gemensamma åtgärder. Finland har inga olje-, gas- eller kolreserver, och vi är därför beroende av importenergi. Av denna anledning har Finland också vidareutvecklat ren teknologi.

Under de kommande åren kommer Finland att fortsätta utvecklingssamarbetet med Vietnam. Ert land genomgår stora positiva förändringar, och vi hoppas kunna hitta nya samarbetspartner för att fördjupa och utvidga våra bilaterala relationer. Vår handelsdelegation har berättat mig att de anser utvecklingstrenden i Vietnam vara mycket positiv och att ert storartade land utgör ett mycket lovande samarbetsobjekt. Jag hoppas att den överenskommelse om skydd för investeringar som undertecknades i går är ett gott tecken för det nya året då den ju indikerar ett vidare samarbete och en utvecklingssträvan. Eftersom företagen är viktiga lokomotiv för de ekonomiska relationerna mellan våra länder är det glädjande att bägge parter har en vilja att fördjupa dessa relationer. Jag hoppas att detta businessforum ger upphov till nya ömsesidigt nyttiga kontakter.

Till slut vill jag varmt tacka våra värdar för deras strävanden att utveckla relationerna mellan Finland och Vietnam och för detta lyckade besök. I en allt mera invecklad världsekonomi som ständigt förändras är det allt viktigare att ta till vara alla till buds stående möjligheter att sammanföra potentiella affärspartner. Jag önskar er alla en givande och angenäm fortsättning på dagen.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 22.2.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi