Jag besöker alltid gärna Europarådet. Denna gång känner jag dock en särskild glädje, eftersom jag får delta i öppnandet av det europeiska forumet för romer och resande. Jag anser att man med skäl kan hävda att denna dag kommer att gå till historien som en milstolpe i arbetet för de mänskliga rättigheterna.
I januari 2001, alltså för snart fyra år sedan, framkastade jag med utgångspunkt i diskussioner tanken om inrättandet av ett europeiskt rådgivande organ i syfte att förbättra romernas situation. Många människor har arbetat för att göra verklighet av detta intiativ. Jag vill rikta ett varmt tack till er alla, också till dem som inte är här i dag. Romernas egen insats och den goda samarbetsanda de visat prov på har varit av central betydelse i uppnåendet av detta mål. Men också regeringarna har visat stor flexibilitet och samarbetsvilja. Den franska regeringens roll då den axlat den andra hälften av ansvaret för projektet har givetvis varit särskilt viktig.
Det europeiska forumet för romer och resande är ett till sin uppbyggnad alldeles nytt slags organ för mänskliga rättigheter, och utgör ett gott exempel på vad man kan få till stånd genom samarbete. Att forumet inrättats i anslutning till Europarådet är dessutom ett tecken på Europarådets livskraft och förmåga att ligga i täten för utvecklingen när det gäller de mänskliga rättigheterna. Jag tror att forumet för sin del också kommer att bidra till att stärka Europarådets ställning och öka dess synlighet som en renodlat allmäneuropeisk människorättsorganisation.
* * *
Jag har ofta fått frågan varför romernas rättigheter har en så framträdande plats i den finska människorättspolitiken. Orsaken är enligt min uppfattning helt enkelt den, att de mänskliga rättigheterna, trots att de är lika för alla, inte alltid i praktiken förverkligas i lika mån för alla människor. Romerna är en folkgrupp som lättare än andra minoriteter drabbas av diskriminering, och deras socioekonomiska situation är överallt sämre än andra folkgruppers. Därför är det befogat att särskilt arbeta för att ge denna grupp likvärdig ställning med alla andra.
Vi är säkert alla ense om att alla människor måste kunna vara med och fatta beslut som gäller dem själva. Vi har i Finland haft mycket positiva erfarenheter av rådgivande organ för frågor som gäller exempelvis romerna och samebefolkningen. Delegationen för romska ärenden, i vilken representanter för romerna och för förvaltningen arbetar tillsammans, inrättades redan år 1956. Jag har goda erfarenheter av arbetet inom delegationen från den tid jag själv var dess ordförande.
Samebefolkningen har förutom nationella organ även ett övernationellt samarbetsorgan. Samerådet är igen ett representativt organ inom vilket samerna i Finland, Sverige, Norge och Ryssland arbetar tillsammans. Erfarenheterna från detta regionala organ har också de varit uppmuntrande. Via samerådet kan samtliga regeringar snabbt ta del av samernas sakkunskap och erfarenheter samt informeras om användbara lösningar och förfaranden.
Vid sidan av romernas egna organisationer arbetar många europeiska organisationer aktivt för att förbättra romernas situation. Det är naturligt att romerna, som själva har den bästa sakkunskapen, skall kunna delta i planeringen och uppföljningen av verksamheten. Hittills har romerna huvudsakligen varit föremål för verksamheten - i fortsättningen kommer de att också själva vara påverkare. Forumet ger beslutsfattarna möjligheter att ta del av romernas synpunkter och sakkunskap. Detta gagnar både romerna själva, regeringarna och de internationella organisationerna.
Diskrimineringen av romerna är givetvis en del av ett mer utbrett fenomen som omfattar rasism och intolerans. Fenomenet är ett sorgligt faktum i samtliga av Europarådets medlemsländer. Internationaliseringen och globaliseringen har avancerat snabbt och många människor konfronteras med nya situationer som de är oförberedda inför. Internationaliseringen har medfört att många människors fördomar har mildrats, men samtidigt har också diskrimineringen ökat och de rasistiska fenomenen blivit starkare. Svårbemästrade globala hot såsom terrorism, internationell brottslighet, människohandel och social utslagning har lett till ökad intolerans och innebär särskilda utmaningar ur människorättssynvinkel. Också i kampen mot de svåraste hoten måste vi se till att människorättsnormerna iakttas.
* * *
När vi diskuterar romernas situation anser jag det vara viktigt att vi inte enbart fäster oss vid problemen. Det är viktigt att också uppmärksamma den rikedom romernas egen kultur tillför våra samhällen och hela Europa. Även om romerna fått möta diskriminering och motgångar är de också ett fantastiskt exempel på ett folk som överlevt och bevarat sin egen kulturrikedom. Vi har mycket att lära av varandra.
Den interkulturella dialogen är mest genuin när den förs på gräsrotsnivå, inom medborgarsamhället och mellan individer. Regeringens och organisationernas uppgift är att se till att det skapas förutsättningar för en direkt dialog. En gemensam grund för den interkulturella växelverkan och dialogen finns i de universella principer som de mänskliga rättigheterna uttrycker.
När vi erkänner att alla individer är födda fria och lika i värde och rättigheter kan vi känna en genuin respekt för kulturell mångfald och berika vårt gemensamma europeiska kulturarv. Gemensamma värderingar som är förankrade i de mänskliga rättigheterna och i demokrati utgör en fast grund för växelverkan.
Det europeiska forumet för romer och resande är ett gott exempel på detta. Då forumet förbereddes fäste romerna och regeringarna särskild uppmärksamhet vid att säkerställa att det fungerar enligt demokratiska principer. En viktig aspekt i förverkligandet av dessa principer är att man säkerställer jämställdhet mellan könen och att man främjar kvinnornas lika rätt till deltagande.
* * *
Denna dag är en viktig dag för oss alla. Forumet innebär ett betydande steg i riktning mot bättre villkor för romerna - och också i riktning mot ett starkare Europaråd. Jag tror att forumet kommer att fylla en nyttig funktion som sakkunnigorgan och samarbetspartner också i relation till exempelvis OSSE och Europeiska unionen. Alla problem kan givetvis inte lösas i forumet. Till en början kan forumet rentav lyfta fram flera problem, men för att problemen skall kunna lösas måste man först synliggöra dem. Jag hoppas att denna dag kommer att framstå som ett nytt blad i romernas historia och som en god utgångspunkt för arbetet med att ge romerna en gemensam röst i det europeiska beslutsfattandet.
Jag önskar det europeiska forumet för romer och resande lycka och välgång.