Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 29.10.2006

Republikens president Tarja Halonens hälsning vid Kauniala krigsinvalidsjukus 60-årsjubileum 29.10.2006

(med reservation för ändringar)

Vi förbereder oss här i Finland så småningom på att fira nittioårsjubileet för landets självständighet. Det är alltså inte att undra på att det på olika håll redan ordnas evenemang som tangerar festligheterna. En nation föds inte ur intet: den är resultatet av många olika händelser som bidrar till att forma den nationella identiteten. Mot bakgrund av ofärdsåren vid slutet av autonomins tid vann vi relativt lätt vår självständighet, jämfört med många andra länder.

Däremot blev självständighetens första årtionden mycket svåra. Knappt hade Finland lagt inbördeskriget med dess tunga erfarenheter bakom sig förrän landet drogs in vinterkriget, som följdes av fortsättningskriget och Lapplandskriget. Den generation som genomlevde dessa tider fick axla en oerhört tung börda. Med gemensamma ansträngningar, och på bekostnad av enorma mänskliga uppoffringar, lyckades den avvärja angreppen mot vår självständighet och mot vårt demokratiska system.

Efter fredsslutet började återuppbyggnadsarbetet, och landet återhämtade sig från sina prövningar. Krigets långa, mörka skuggor skingrades. Det Finland vi idag lever i är frukten av detta outtröttliga arbete. För en del av våra medborgare kom kriget för all framtid att prägla det dagliga livet. Sammanlagt skadades närmare 200 000 personer i våra senaste krig. Av dessa krigsskadade fick cirka 94 000 bestående men. Över sex årtionden har förflutit sedan krigen tog slut, men ännu finns mer än 10 000 krigsinvalider i livet.


Krigsinvaliderna och deras organisationer har genom sitt exempel visat att den krigstida devisen ”kaveria ei jätetä” - man överger inte en kamrat - gäller också i fredstida förhållanden. Vid Kauniala krigsinvalidsjukhus, som grundades av Krigsinvalidernas brödraförbund och vars 60-årsjubileum vi firar i dag, konkretiseras denna anda av sammanhållning och omsorg om medmänniskorna.

Ansvaret för krigsinvalidvården har till största delen vilat på krigsinvaliderna själva. I stället för att förlita sig enbart på utomståendes hjälp inrättade krigsinvaliderna strax efter vinterkriget sin egen intresse-, vård- och brödraorganisation, Krigsinvalidernas Brödraförbund rf. Föreningen drev målmedvetet sin sak. Det behövdes också, eftersom statskassan vid vinterkrigets slut var uttömd.

Kauniala kom snabbt att bli en sinnebild för hela krigsinvalidvården, och därtill en nationell institution. Verksamheten vid sjukhuset utgör ett åskådligt exempel på det finska folkets vilja att sköta sina ärenden självständigt, på egna villkor och genom gemensamt ansvar. Krigsinvaliderna, och Kauniala i egenskap av deras vårdanstalt, påminner oss om allt vi har den krigstida generationen att tacka för.

I dag vårdas vid Kauniala krigsinvalidsjukhus förutom krigsskadade också makar och efterlevande makar till dem, samt krigsveteraner. Kauniala kommer i framtiden att vara en enhet inom Vanda stads äldrevård. Därmed blir sjukhuset en del av den offentliga hälso- och sjukvården i Finland. Det är viktigt att Kauniala förblir en vårdanstalt som särskilt betjänar den generation som upplevde krigen, och att man säkerställer lika högklassig vård också i fortsättningen.

Kauniala är ett exempel på vad vi finländare med gemensamma krafter lyckats åstadkomma under svåra tider. Det gäller nu för oss yngre generationer att se till att inte principen om gemensamt ansvar faller i glömska. Den utgör ett andligt arv som också kommande generationer kan stödja sig på.

Med dessa ord vill jag hedra och tacka våra krigsveteraner. Jag önskar Er och era närmaste, samt Kauniala krigsinvalidsjukhus och dess personal, en god fortsättning.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.10.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi