Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 28.11.2005

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puheenvuoro Euro-Välimeriyhteistyön eli Barcelonan prosessin 10-vuotisjuhlan huippukokouksessa 27-28.11.2005

Olen erityisen iloinen voidessani olla mukana tässä juhlavassa Barcelonan prosessin juhlakokouksessa. Olin Suomen ulkoministerinä mukana myös vuonna 1995, kun tämä yhteistyö sai alkunsa tässä samassa kauniissa kaupungissa.

Jo kymmenen vuoden ajan Barcelonan prosessi on ollut avoimen dialogin ja voimakkaasti lisääntyvän yhteistyön foorumi. Olemme yhteistyössä voineet käsitellä alueen ongelmia ja hakea niihin yhteisiä ratkaisuja. Olemme luoneet laajan yhteydenpidon verkoston, joka nykyisin kattaa jo lähes kaikki eri inhimillisen toiminnan sektorit.

Toivon, että voisimme päästä yhteisymmärrykseen terrorismin vastaisen taistelun käytännesäännöstä (Code of Conduct). Suomi kannattaa voimakkaasti sisä- ja oikeusasioista vastaavien viranomaisten lisääntyvää yhteistyötä. Turvallisuuden ja ymmärryksen vahvistaminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä. Tässä mielessä annan suuren arvon vasta perustetulle Anna Lindh -säätiölle, jonka tehtävä kulttuurien välisen yhteistyön, dialogin ja paremman ymmärtämisen edistäjänä on hyvin tärkeä. Olen tyytyväinen, että Barcelonan prosessi kattaa myös parlamentaarikkojen ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyön.

Taloudellinen kasvu on ollut epätasaista eikä se ole kyennyt lievittämään sosiaalisia ongelmia, luomaan riittävästi työpaikkoja sekä antamaan riittävää toivoa ja tulevaisuuden perspektiiviä koko Välimeren alueen kasvavalle nuorisolle. Haasteemme tässä suhteessa ovat nyt vähintään yhtä suuret kuin kymmenen vuotta sitten. Lisäksi monet uudet uhkakuvat ovat nousseet esille, jotka myös kertovat siitä, että emme pysty hallitsemaan globalisaatiota ja sen reunailmiöitä. Kuten niin monet tämänkin kokouksen osallistujamaista ovat joutuneet kokemaan, radikalisoituminen ja väkivalta ovat lisääntyneet.

Valtioiden sisäisessä kehitys- ja uudistusprosessissa on etusija annettava laadullisille muutoksille, jotka tähtäävät demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, oikeusvaltion ja hyvän hallinnon periaatteiden edistämiseen. Lisäksi haluan korostaa, että hyvinvointi ja sosiaalinen tasa-arvo sekä taloudellinen menestys ovat toisistaan riippuvaisia ja toisiaan vahvistavia tekijöitä. Voin sanoa tämän omasta kokemuksesta, sillä pohjoismaiseen hyvinvointimalliin pohjaava Suomi, kuten muutkin pohjoismaat, on arvioitu useana vuonna maailman kilpailukykyisimmäksi ja teknisesti kehittyneimmäksi maaksi.

Aivan erityisesti haluaisin korostaa naisten ja tyttöjen asemaan liittyviä kysymyksiä. Naisten tasa-arvoisuuden varmistaminen on sosiaalisesti oikein ja taloudellisesti viisasta. Nykypäivän teknillistyvässä ja osaamista korostavassa taloudessa naiset ovat merkittävä voimavara. Tämän takia meidän on keskityttävä naisten ja tyttöjen koulutukseen.

Laiton ja hallitsematon maahanmuutto myös täällä Välimeren alueella on noussut viime aikoina keskusteluun. Tämän ilmiön hallitsemiseksi tarvitaan globaalia yhteistyötä erityisesti YK:n puitteissa ja alueellista yhteistyötä esimerkiksi juuri EU:n ja sen Välimeri-kumppaneiden kanssa. Meidän on löydettävä keinot hallita ihmisten rajat ylittävää liikkumista ja nähdä kokonaisuus, niin lähtömaat, vastaan ottavat maat kuin ihmiset itse.

Barcelonan prosessi on meille suomalaisille tärkeä yhteistyömuoto, sillä asumme itsekin meren äärellä. Itämeri on Välimeren tavoin usean maan - sekä EU-jäsenvaltioiden ja ei-jäsenvaltioiden - yhteinen sisämeri. Uskon, että esimerkiksi Itämeren suojelusta saadut kokemukset ovat hyödyllisiä EU:n ja Välimeren kumppanimaiden yhteistyössä sekä toisin päin. Suomi järjesti Barcelonan prosessin ensimmäisen ympäristöministerikokouksen vuonna 1997. Olen erityisen tyytyväinen, että ympäristöasiat ovat niin laajalti ja painavasti esillä tässä yhteistyössä.

Ympäristöalan yhteistyö on Suomelle tärkeä painopistealue, kun ensi vuonna asetumme EU-puheenjohtajamaana puoleksi vuodeksi myös Barcelonan prosessin puheenjohtajatehtävään. Suomi järjestää syksyllä 2006 Barcelonan prosessin seuraavan ulkoministerikokouksen. Kiitän lämpimästi Espanjaa ja Iso-Britanniaa tästä huippukokouksesta. Lupaamme tehdä parhaamme vuoden 2006 ulkoministerikokouksen onnistumisen hyväksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 28.11.2005

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi