Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 14.9.2005

Republikens president Tarja Halonens anförande vid FN:s toppmöte i New York 14.9.2005

Jag vill lyckönska er ärade ordförande och biträdande ordförande. Jag vill också tacka alla som har deltagit i förberedelserna inför detta toppmöte, särskilt Jean Ping och generalsekreterare Kofi Annan.

Säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter går hand i hand och utgör nyckelfaktorer då det gäller utveckling mot en rättvisare värld. I dag är möjligheterna för en god utveckling gränslösa och bättre än någonsin tidigare. Vi har kompetens, information och resurser. Nu återstår endast genomförandet.

Vi tillhör alla samma världssamfund. Med ett ännu effektivare samarbete kan globaliseringen bli till ett effektivt redskap med hjälp av vilket vi kan uppnå FN:s mål för millenniet. Våra gemensamma mål är att avskaffa fattigdom och ojämlikhet samt att främja en hållbar utveckling när det gäller ekonomi och miljöfrågor. Vi bör också förbättra kvinnornas ställning och rättigheter och respektera barnens rättigheter.

Medvetenheten om globaliseringens sociala dimension har ökat inom det internationella samfundet. Sysselsättningen bör göras till ett globalt mål. Möjligheten till människovärdigt arbete och utbildning utgör nycklarna som gör det möjligt att ersätta misär med välfärd för nationer och individer.

Den andra konferensen som senaste vecka hölls inom ramen för Helsingforsprocessen förmedlade en hälsning till detta toppmöte: med hjälp av en dialog mellan regeringar, företag och medborgarorganisationer kan globaliseringen göras mer rättvis och också FN bör ge mer utrymme för en inbördes dialog mellan olika intressegrupper.

Syftena med FN:s stadga är fortfarande aktuella. Genomförandet av dem i dagens globaliserade värld kräver aktiv multilateralitet, förnyelse av institutionerna och tillräckliga utvecklingsresurser.

I detta syfte bör man utöka omfattningen och förbättra kvaliteten och effektiviteten när det gäller biståndsarbete samt enhetligheten inom politiken. Dessutom bör HIV/AIDS ses som en samhällelig utmaning som kräver åtgärder över sektorgränserna. Att garantera hälsovård och rättigheter när det gäller reproduktion är en viktig fråga inom allt utvecklingsarbete.

Jag är nöjd med slutrapporten, som utgör grunden för det arbete som kommer att fortsätta under följande månader. Jag hade dock önskat att vi i rapporten skulle ha kunnat göra utfästelser förutom när det gäller bekämpning av terrorism även i fråga om nedrustning och ickespridning av kärnvapen.

* * *

Finland understöder en totalreform av FN. Generalförsamlingen bör återfå sin auktoritet. Den reform som gäller säkerhetsrådet bör få en lösning under denna generalförsamling. Säkerhetsrådet bör utvidgas med såväl permanenta som icke permanenta medlemmar. Reformen av den ekonomiska och samhälleliga sektorn inom FN bör fortgå.

Vi är nöjda med beslutet om att inrätta en fredsuppbyggande kommission. Den borde inleda sitt arbete inom utsatt tid. Jag anser det vara särskilt viktigt att stärka människorättsfrågornas ställning inom FN systemet. Vårt beslut om att inrätta ett råd för mänskliga rättigheter är utomordentligt, men de frågor som anknyter därtill bör lösas med det snaraste. För att uppnå verkliga framsteg bör vi försäkra oss om att tillräckligt många kvinnor deltar i arbetet i dessa nya organ.

* * *

Vi har förbundit oss att uppnå utmanande mål, i synnerhet målet att halvera den extrema fattigdomen före utgången av 2015. Hittills har våra ansträngningar inte varit tillräckliga. Vi har alla nu ett ansvar för att de gemensamma målen uppnås.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 7.3.2006

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi