Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Presidentforumet

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 11.5.2010

Republikens president Tarja Halonens tal vid det fjortonde Presidentforumet 11.5.2010

Välkomna till det fjortonde Presidentforumet, vars tema är globaliseringen och millenniemålen.

Globalisering är ingen ny angelägenhet. Med tanke på den senaste tidens händelser är temat, om möjligt, ännu aktuellar. Den integrationsprocess som redan pågått länge har dock försnabbats. Efter att FN:s millenniedeklaration och millenniemålen antagits har det inbördes beroendeförhållandet mellan staterna ökat. Konflikterna, flyktingströmmarna och flyttningarna över gränserna berör oss allt närmare. De stora globala utmaningarna -klimatförändringen samt finans-, livsmedels- och energikrisen - kräver också internationellt samarbete.

Det mest kända av millenniedaklarationens utvecklingsmål är att halvera fattigdomen i världen. Målet är omfattande redan i sig, eftersom fattigdomen är ett fenomen som i hög grad är helhetspräglat. Millenniedeklarationens utvecklingsmål är mycket nära kopplade till varandra.

De centrala elementen i millenniemålen – hållbar utveckling, jämlikhet, solidaritet, tolerans och gemensamt ansvar – bildar också en täckande referensram för det internationella samfundets strävanden. I en globaliserad värld utgör millenniedeklarationen och dess mål en färdplan som leder oss mot en hållbarare och rättvisare framtid.

I år har det förflutit tio år sedan jag hade äran att tillsammans med Namibias president Sam Nujoma vara ordförande för FN:s millenniemöte. Medlemsländerna hade då modet att enhälligt anta millenniedeklarationen. Vi antog en enorm utmaning då vi tillsammans förband oss att nå FN :s millenniemål före år 2015. Det året är överraskande nära.

Två tredjedelar av den överenskomna tiden har nu löpt ut. Vid det specialmöte som ordnas inkommande september i New York är det dags att bedöma hur millenniemålen har förverkligats. Enligt de flesta internationella bedömningar har den globala utvecklingen varit betydande, om än ojämn och otillräcklig.

Särskilt Afrika söder om Sahara släpar ordentligt efter när det gäller att nå utvecklingsmålen. Den globala finansiella och ekonomiska krisen samt fluktuationen i livsmedels- och energipriserna har hejdat den positiva utvecklingen i flera länder. Kriserna kan t.o.m. äventyra de framsteg som redan gjorts.

Jämställdhet mellan könen, särskilt en förbättring av kvinnornas och flickornas ställning, är en grundförutsättning för millenniemålen och hela den hållbara utvecklingen. Förutom att stärka kvinnornas ställning måste man fortsätta att vidta åtgärder som inriktas på andra sårbara grupper, såsom barn, handikappade och etniska minoriteter. Utbildning och en bättre hälsovård för mödrar är samtidigt konkreta sätt att minska fattigdomen.

Kvinnorna har en mycket viktig roll också när det gäller hållbar utveckling för miljön. Klimatförändringen drabbar allra hårdast utvecklingsländerna, där det huvudsakligen är kvinnorna som bär ansvar för vardagen. Därför kräver hållbara lösningar för miljön jämlikt deltagande av både män och kvinnor. Finland fick vid klimatmötet i Köpenhamn internationell erkännande för vårt stöd till utvecklingsländernas kvinnor att delta i klimatförhandlingarna.

När det gäller att nå de slutliga utvecklingsmålen återstår ännu många utmaningar för de följande fem åren. För detta arbete krävs nu en ännu större gemensam vilja och politiska åtgärder.

Den internationella omvärlden har under de senaste åren förändrats mycket. För att tillsammans kunna svara på de globala utmaningarna behöver vi ett starkt multilateralt system. Olika G-grupper är givetvis välkomna, men Förenta nationerna är det centrala forumet när det gäller att nå gemensamma mål.

Vi måste beakta realiteterna i en förändrad värld också i vårt eget arbete. Finland måste i ännu högre grad främja ett sådant samarbete som grundar sig på utvecklingsländernas jämlika deltagande i det globala beslutsfattandet och ett nationellt ansvar för de egna utvecklingsmålen.

Finland och de övriga EU-länderna bör också bära sitt ansvar för att millenniemålen uppnås. När det gäller utvecklingsbiståndet måste vi hålla fast vid vårt åtagande att höja biståndet till FN:s mål till 0,7 procent av bruttonationalprodukten före år 2015 . Jag är mycket glad över att regeringen trots det svåra ekonomiska läget beslöt att öka nästa års anslag för utvecklingssamarbetet.

Många av er minns Internationella arbetsorganisationen ILO:s arbete inom ramen för världskommissionen för globaliseringens sociala dimension år 2004. Dessa av FN godkända rekommendationer om främjandet av en rättvis globalisering, som då gavs, är en förutsättning också för genomförandet av millenniedeklarationen. Den extatiska tron på att globaliseringen är svaret på allt, att den utplånar staternas gränser och sköter sig själv, har nått sin vägs ände. Det beror på oss själva hur vi vill att globaliseringen utvecklas. För detta krävs både en reglering av marknaden och en stark och fungerande nationalstat som bär sitt ansvar.

I en global värld möter vi gemensamma utmaningar, som alla inte har uppkommit överraskande. Mycket sker enligt prognoserna och redan under världskommissionens arbete fäste man uppmärksamhet t.o.m. vid den globala finansarkitekturens svagheter. Finanskrisen, den globala arbetslösheten och minskningen av fattigdomen är något som kräver resurser och solidaritet. Det aktuella ekonomiska läget i Grekland är en konkret påminnelse om detta.

Jag vill själv betona den betydelse starka nationalstater har när det gäller att få till stånd en rättvis globalisering. Förutsättningen för en sådan globalisering är att de mänskliga rättigheterna förverkligas och att rättsstat, demokrati och god förvaltning betonas. En stark nationalstat utgör en del av en stark internationell helhet. Även vi i Finland bör sörja för skötseln av sysselsättningen, problem som befolkningens åldrande medför och en bättre jämställdhet mellan män och kvinnor.

En rättvis globalisering kräver starka aktörer, frivilligorganisationer och företagsvärlden – såväl den offentliga som den privata sektorn. Om vi fortsätter i en anda av samstämmighet och enligt överenskommelser, gör vi det möjligt för en övergripande hållbar utveckling både för människan och naturen.

I det förändrade världsläget och i ljuset av nya utmaningar ter sig de frågor jag här lyft fram ännu aktuellare, och det är skäl att hålla dem i minnet också under dagens forum. Här på plats finns igen en stor skara experter, jag hoppas således att vi får en riktigt livlig diskussion.


 

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 30.6.2010

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi