Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 5.9.2002

Republikens president Tarja Halonens tal vid invigningen av högstadieskolan i Moamba den 5 september 2002



(med reservation för ändringar)


I FN:s millenniedeklaration förband sig alla länder att främja internationell fred och säkerhet. Millenniedeklarationens centrala mål är att befria mänskligheten från extrem fattigdom och misär.

De olika programmen som har som mål att avskaffa och minska fattigdomen har redan i många år fäst uppmärksamhet vid sådana välfärdsfaktorer som hälsa, utbildning och näring. Också Finland har avskaffandet och lindrandet av fattigdomen som ett centralt mål för sitt utvecklingssamarbete.

När det gäller långvariga samarbetsländer har Finland försökt koncentrera hjälpen till ett par tre ministeriers sektorprogram. I Moçambique har Finland deltagit i jordbruks-, hälsovårds- och undervisningsministeriernas program.

Vårt samarbete med myndigheterna i Moçambique har gett resultat. Vi är övertygade om moçambikiernas egen utvecklingsvilja och vilja att utveckla kompetensen i fråga om innehållet i och förvaltningen av dessa sektorer. Allt detta bidrar också till att stärka den politiska stabiliteten, demokratin och de mänskliga rättigheterna i Moçambique och samtidigt en fortsatt ekonomisk tillväxt.

Trots att det ännu i början av 1990-talet pågick inbördeskrig i Moçambique, såg ni att en utveckling av utbildningen hade en nyckelroll med tanke på stabiliteten i landet. Moçambique undertecknade 1990 den världsomfattande deklarationen "Utbildning för alla" som antogs i Dakar. Moçambiques regering förband sig redan då att göra allt vad som står i dess makt för att så många moçambikier som möjligt - barn, unga och vuxna - skall bli delaktiga av denna rättighet.

Jag vill gratulera Moçambiques regering, undervisningsministerium och alla undervisningsmyndigheter till goda resultat. Ett exempel är skolan i Moamba, vars invigning vi firar i dag. Byggnadsarbetena, som avbröts av kriget, har nu med Finlands hjälp slutförts här i Moamba. Skolan kan fungera med full kapacitet. Ungdomarna i Moamba kan nu fortsätta sin skolgång och gå tio klasser i sin egen lokala skola. Det förbättrar ungdomarnas möjligheter att bygga en bättre framtid.

Jag hoppas att skolans framtidsplaner förverkligas så att skolan i Moamba som nästa steg kan bli en skola som förbereder för universitetsstudier. På så sätt kan den regionala jämlikheten ytterligare förbättras genom att också landsbygdens ungdom kan garanteras förutsättningar för högskolestudier.

Finland har deltagit i utvecklandet av undervisningssektorn i Moçambique sedan 1990. Då inleddes ett projekt som stödde jordbruksutbildningen i länet Maputo. Genom PASE-projektet har Finland sedan 1997 understött byggandet av grundskolor, utbildningen av lärare, den institutionella utvecklingen och utbildningsforskningen. En fortsättning på projektet förbereds som bäst. Tyngdpunkten kommer att ligga på genomförandet av en strategiplan med samma utgångspunkter som de nuvarande.

De tragiska nyheterna från Moçambique den 25 maj i år skakade oss finländare. 200 personer omkom och 170 skadades i en stor tågolycka. Olyckan drabbade också er skola. Bland de omkomna fanns en lärare och sex elever. Jag vill framföra mina kondoleanser till deras familjer, till skolans personal och dess elever.

Det har varit ett stort nöje för mig att få inviga er nya skola. Jag vill tacka alla som har bidragit till att skolan byggts. Jag önskar skolans elever, lärare och ledning lycka och välgång.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 11.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi