Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 9.6.2008

President Halonen i Rumänien: Lösningar för romernas situation behövs även på europeisk nivå

Enligt republikens president Tarja Halonen borde man sträva efter en lösning på romernas problem även på europeisk nivå. "Romerna är en europeisk minoritet. Det är mycket viktigt att vi inom EU når samförstånd om gemensamma mål och förbinder oss vid att tillsammans förbättra romernas situation. Samtidigt bör man även minnas att ansvaret över medborgarna i sista hand hör till den nationella nivån”, sade president Halonen i Bukarest under en diskussion om romernas ställning. President Halonen och doktor Pentti Arajärvi var på officiellt besök i Rumänien den 8-9 juni 2008.


Rumäniens president Traian Basescu och president Tarja Halonen. Copyright © Republikens presidents kansli

Kommissionen har för avsikt att inom den närmaste tiden utge en kommuniké som skall behandlas på Europeiska rådet. "Romernas situation behandlas på EU:s högsta beslutsfattningsnivå. Jag hoppas att detta leder till konkreta förbättringar i de europeiska romernas och de romska samfundens vardag”, sade president Halonen.

Enligt henne borde speciell vikt läggas vid främjandet av de romska barnens och -kvinnornas ställning. Utbildning är i nyckelposition vid förbättringen av romernas situation. Som exempel nämnde president Halonen engagemang i de romska barnens förskoleundervisning, där man i Finland har fått goda erfarenheter.

De europeiska problemen

President Halonen underströk även andra europeiska organisationers, såsom Europarådets och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE:s, betydelse då romska ärenden behandlas. "Man borde inte generalisera, men det verkar som om många romer stöter på likadana problem på olika håll i Europa, oberoende om de handlar om boendeförhållanden, utbildning eller hälsovård. Diskriminationen som romerna upplever förekommer – tyvärr – i hela Europa.”

Romerna själva är i nyckelposition när det gäller en lösning på problemen och president Halonen underströk betydelsen hos romernas egna organisationer, såsom det europeiska forumet för romer. Dessutom behövs aktivitet inom lokala organisationer och samfund. "Det bästa resultatet uppnås då vi lyckas kombinera följande tre nivåer: europeisk, nationell och lokal”, sade president Halonen.

I diskussionen som ordnades i Bukarest deltog bl.a. Rumäniens regering, centrala myndigheter och ministerier samt representanter för romska organisationer. Från Finland deltog, förutom president Halonen, även migrations- och Europaminister Astrid Thors, verksamhetsledare Miranda Vuolasranta från Finlands forum för romer samt minoritetsombudsmannen Johanna Suurpää.

Romerna är Europas största minoritet med ett sammanlagt antal på 8-10 miljoner. Rumäniens romska minoritet är bland den största i Europa, även om uppskattningen om romernas antal varierar stort.

Samarbetsprojekt på flera områden

Den romska minoritetens situation var framme även under besökets officiella samtal med Rumäniens president Traian Basescu, premiärminister Calin Popescu-Tariceanun samt representanter för parlamentet.

I samtalen konstaterades att Finlands och Rumäniens bilaterala relationer är goda. Gemensamma EU-projekt har gjorts bl.a. för att utveckla förvaltningen och för att mota korruption samt inom stödjandet av social- och hälsovården, gränsövervakningen och den regionala utvecklingen. Även handels- och de ekonomiska förhållandena har utvecklats på ett positivt sätt.

Rumänerna var speciellt intresserade av samarbete inom gränsövervakningen. Även samarbete kring haven intresserar båda länderna och Rumänien hoppas kunna dra nytta av Finlands erfarenheter inom Östersjösamarbetet för att skapa ett samarbete kring Svarta havet.

Av de internationella ärendena diskuterades bl.a. situationen i Kosovo och Rysslandsrelationerna.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 12.6.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi