Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 9.10.2008

EU-medlemskapet lyftes fram när Turkiets president besökte Finland

Turkiets EU-medlemskap behandlades när republikens president Tarja Halonen och Turkiets president Abdullah Gül förde diskussioner onsdagen den 8 oktober 2008 i Presidentens slott. ”Jag är mycket glad över de framsteg gällande demokrati och god förvaltning som gjorts i Turkiet. Jag hoppas att det kommer ytterligare reformer, eftersom de bidrar till att påskynda Turkiets medlemskap i Europeiska unionen" konstaterade president Halonen vid en presskonferens i Spegelsalen. Presskonferensen finns också som videoupptagning. President Gül tackade Finland för det stöd landet visat Turkiet och försäkrade att EU-medlemskapsprocessen också omfattar genomgripande reformer. Han sade också att Finland är viktigt för Turkiet, eftersom Turkiet blev kandidatland år 1999 i Helsingfors då Finland var ordförande för Europeiska unionen.


Presidenterna med makar hälsar från Slottets balkong onsdagen den 8 oktober 2008. Copyright © Republikens presidents kansli

President Halonen jämförde EU-medlemskapet med ett giftermål: Godkännandet av Turkiet som kandidat i Helsingfors var ”en slags förlovning, men nu måste man fortsätta att arbeta målmedvetet för bröllopet. Och när man väljer dotter, måste man också godkänna farbröder och bröder”, konstaterade president Halonen. ”Jag anser det synnerligen viktigt att vi samtidigt kan finna en lösning på situationen i Cypern, men det är en fråga som kommer an på FN.

Värdefullt samarbete

Presidenterna diskuterade även regionala frågor och stabiliteten i Kaukasien. ”Vi värdesätter samarbetet med Turkiet i fråga om Kaukasien. Vi är båda vana fredsbevarare såväl i Kosovo som Afghanistan”, sade president Halonen. President Gül betonade att Turkiet värdesätter Finlands långsiktiga arbete för fred och säkerhet.

Relationerna mellan Finland och Turkiet är mycket goda. Handeln mellan länderna fortsätter att öka och samarbetet är mångsidigt. ”Vi har två olika samhällen och vi försöker hitta gemensamma värderingar, men också förstå varandras olikheter”, sammanfattade president Halonen vid presskonferensen.

På onsdagen träffade president Gül också statsminister Matti Vanhanen och besökte riksdagen. Torsdagen den 9 oktober lägger president Gül ner en krans vid Sandudds begravningsplats och reser därefter till Jyväskylä, där han bl.a. besöker Jyväskylä universitet och Alvar Aalto-museet samt har ett möte med president Martti Ahtisaari. President Gül håller även årets Martti Ahtisaari-föreläsning vid Jyväskylä universitet.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 23.10.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi