Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Presidentforumet

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Nyheter, 12.5.2009

De grundläggande fri- och rättigheterna disktuerades på Presidentforumet

Det tionde Presidentforumet, som arrangerades den 12 maj 2009 i Presidentens slott, diskuterade de grundläggande fri- och rättigheterna kring temat ”Laga ordning”. Diskussionsämnen var bl.a. utdragna rättsprocesser och minoriteternas rättigheter. Till forumet hade inbjudits deltagare från samhällets olika områden, bl.a. riksdagsledamöter samt företrädare för frivilligorganisationerna och rättsväsendet. Ett sammandrag av diskussion kans ses på YLE Arenas websidor.Enligt president Halonen är de utdragna processerna vid sökande av ändring i ärenden som anknyter till den sociala tryggheten ett problem. ”Med tanke på medborgarna är det oskäligt och skapar tvivel om hur de grundläggande rättigheterna förverkligas om ett beslut i ett ärende gällande ändringssökande kan dröja över ett år. Att bli tvungen att vänta på sjukdagpenning, vårdbidrag eller pension orsakar problem med utkomsten för människorna och deras anhöriga och gör dem beroende av utkomststöd", sade president Halonen. Även riksdagens justitieombudsman Riitta-Leena Paunio fäste uppmärksamhet vid denna fråga. Enligt henne kan behandlingen av rehabiliteringsärenden som gäller barn dröja flera år.


Republikens president Tarja Halonen öppnade forumet. Redaktör Hannu Lehtilä (till vänster) förde ordet vid forumet. Copyright © Republikens presidents kansli

Enligt president Halonen finns det även i Finland ett behov av ett nationellt människorättsinstitut. Sådana institut finns redan i flera europeiska länder. ”Det finns flera aktörer i Finland, men genom en samordning av arbetet för de mänskliga rättigheterna kunde vi få till stånd bättre resultat. Denna institution skulle behövas för att t.ex. ge rekommendationer och förslag för att främja de mänskliga rättigheterna och för att öka kännedomen om mänskliga rättigheter”.

Den onda cirkeln måste brytas

Minoriteterna har ofta en svagare ställning i samhället, och de har svårt att effektivt bevaka sina egna rättigheter. President Halonen betonade följaktligen att man måste bryta den onda cirkeln. ”Romerna drabbas ofta av diskriminering både hos oss och annorstädes. De har inte en huvudstad som kan ryta till och försvara dem”, konstaterade presidenten.

President Halonen gav också sin synpunkt på samernas minoritetsställning. ”Jag har själv talat för att Finland ska ratificera Internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder”. Enligt generalsekreteraren för Förbundet för mänskliga rättigheter Kristiina Kouros besitter lagstiftaren, förvaltningen eller medborgarna inte tillräckligt mycket kunskap om samernas ställning som ursprungsfolk och om de därtill anknutna särskilda mänskliga rättigheterna, trots att de traditionella näringsgrenarna och språket åtnjuter särskilt skydd enligt grundlagen.

Högsta domstolens president Pauliine Koskelo konstaterade en aning karikerat att de grundläggande fri- och rättigheterna för lätt anses vara något som "låter bra och inte kostar något”. Enligt Koskelo är de grundläggande fri- och rättigheterna en skuld som samhället har till sina medlemmar. De tillgodoses genom institutionerna och kräver både investeringar och mycket hårt arbete. De grundläggande rättigheterna prövas framför allt i kristider. Det rådande ekonomiska läget är just en sådan tid, och utgör samtidigt för Finland ”ett tillfälle till allvarlig självrannsakan” när det gäller de mänskliga rättigheterna och de grundläggande fri- och rättigheterna.

President Halonen berättade i sitt anförande om sina intryck av Europarådets parlamentariska församling i april. Hon påminde om att det i fråga om människorättsfrågor är alltför lätt att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget öga. ”Alla anser att de mänskliga rättigheterna är en utmärkt sak. Och alla kunde berätta i synnerhet om hur illa grannen uppför sig”.

Utöver republikens president höll även justitieminister Tuija Brax, riksdagens justitieombudsman Riitta-Leena Paunio, generalsekreteraren för Förbundet för mänskliga rättigheter Kristiina Kouros och professor Juha Sihvola inledningsanföranden vid Presidentforumet. Evenemangets ordförande var redaktör Hannu Lehtilä.

Presidentforumet har ordnats sedan år 2006. Tidigare forum har fokuserat på det finländska arbetets konkurrenskraft, kunnande och innovation, utrikespolitik, äldreomsorg, Östersjön, tolerans, kommunal service, de nedtystade åren i Finlands historia och Finland i förändring.

Presidenttiforumets inledningstal som bilagor (på finska):

Kristiina Kouros (PDF)
Tuija Brax (PDF)
Riitta-Leena Paunio (PDF)
Juha Sihvola (PDF)


Presidentforumet arrangerades i Rikssalen för tionde gången. Copyright © Republikens presidents kansli

 

Ett sammandrag av dikussion på YLE Arena

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 21.10.2009

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi