Jenni Elina Haukio syntyi Porissa 7.4.1977. Haukion kouluvuosia leimasivat aktiivinen musiikki- ja yleisurheiluharrastus. Hän kävi peruskoulun musiikkiluokalla, lauloi kuorossa ja opiskeli harmonikansoittoa suorittaen musiikkikoulun päättötodistuksen. Hän harrasti lisäksi useiden vuosien ajan yleisurheilua, jossa toimi myös lasten ja nuorten ohjaajana.

Valtiotieteiden maisterin tutkinnon Jenni Haukio suoritti Turun yliopistossa vuonna 2001. Hän opiskeli yleistä valtio-oppia, kansainvälisiä suhteita, poliittista historiaa ja taloustiedettä. Valtiotieteiden tohtorin tutkinnon Haukio suoritti Helsingin yliopistossa vuonna 2022. Väitöstutkimuksessaan hän käsitteli puolueiden strategista digitaalista vaalikampanjointia eduskuntavaaleissa.

Työuransa Haukio aloitti vuonna 2001 Turun yliopiston valtio-opin laitoksella tutkimusassistenttina. Tämän jälkeen hän siirtyi Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen Porin yksikön yhteydessä toimivan Lähimerenkulun edistämiskeskuksen tiedottajaksi. Vuosina 2003-2005 Haukio toimi eduskunnassa kansanedustajan avustajana ja vuosina 2005-2007 Satakunnan Kokoomuksen toiminnanjohtajana Porissa. Elokuusta 2007 alkaen Haukio toimi Kansallinen Kokoomus rp:n viestintäpäällikkönä Helsingissä. Lisäksi Haukio on työurallaan toiminut mm. luovan kirjoittamisen tuntiopettajana. Haukio toimi Turun Kansainvälisten Kirjamessujen ohjelmajohtajana vuodesta 2012 helmikuuhun 2022 saakka.

Vuonna 2009 Haukio suoritti Maanpuolustuskorkeakoulun Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin (190.)

Haukio on julkaissut kolme runokokoelmaa ja hänen runojaan on julkaistu myös antologioissa. Vuonna 1999 hänen esikoisrunokokoelmansa ”Paitasi on pujahtanut ylleni” voitti valtakunnallisen Runo-Kaarina –kilpailun. Viimeisin runokokoelma ”Sinä kuulet sen soiton” julkaistiin vuonna 2009 (Savukeidas Kustannus). Haukio on kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry:n ja kirjallisuuslehti Lumoojan perustajajäsen. Vuodesta 2012 lähtien hän on kirjoittanut Seura-lehteen luontoaiheisia kolumneja. Vuonna 2023 Haukio julkaisi muistelmateoksen Sinun tähtesi täällä, joka kertoo vuosista presidentin puolisona. Kirjalle myönnettiin P. E. Svinhufvudin muistosäätiön kirjallisuuspalkinto.

Haukio harrastaa mm. kirjallisuutta, liikuntaa, luonnossa liikkumista, havainnointia ja valokuvausta, huonekasveja ja puutarhaa sekä suomalaisten taideteollisuusesineiden keräilyä. Hän on kiinnostunut mm. lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä, kulttuurista ja eläintensuojelusta.

Jenni Haukio avioitui Sauli Niinistön kanssa vuonna 2009. Heidän perheeseensä syntyi poika, Aaro, helmikuussa 2018. Lisäksi perheeseen kuuluu tenterfieldinterrieri Osku.