Turkin huoli terrorismista on syytä ottaa vakavasti. Terroristien iskuissa on menehtynyt suuri joukko turkkilaisia ihmisiä, tavallisia kansalaisia.
Presidentin kynästä: Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen turvallisuutta
”Nopearytmisessä maailmassa on entistäkin arvokkaampaa tietää, milloin kiiruhtaa, milloin malttaa”, totesin uudenvuodenpuheessani. Tähän olemme tänä keväänä Suomessa kyenneet hienolla tavalla. Olemme yhdessä sekä kiiruhtaneet että malttaneet. Suomalainen kansanvalta on näyttänyt ainutlaatuisen voimansa.
Presidentin kynästä: Pari toistoa uudenvuodenpuheesta
Uudenvuodenpuheestani on nyt kovasti haettu merkityksiä ja tehty tulkintoja. Varmuuden vuoksi toistan puheeni keskeiset osat arvioinnin pohjaksi.
Presidentin kynästä: Korona, talous ja terveyden suoja
Nobelisti, professori Bengt Holmström ja tohtori Martti Hetemäki ja nyt viimeksi professori Martin Scheinin ovat meitä herätelleet koronan torjunnan suhteen. Yhteistä heidän näkemyksissään on ainakin se, että keskeisen tärkeää on ennakoiva varautuminen; siis tiukat, lyhytkestoiset rajoitustoimet jo ennen kuin vaaralliset rajat ovat ylittyneet.
Presidentin kynästä: Kurinalaisuuden aika
Koronavirus on muuttanut maailmaa. Virus on vaatinut uhreja ja tuonut surua. Talous on notkahtanut kaikkialla ja sen seuraukset ovat kanssamme vielä itse tautia pidempään.
Presidentin kynästä: Idän integraatiota
Viikonlopun kauaskantoisin uutinen taisi tulla kaukaa idästä. Sunnuntaina Hanoista käsin hyväksyttyä RCEP:tä, ”alueellista laaja-alaista talouskumppanuutta”, on jo luonnehdittu maailman suurimmaksi vapaakauppasopimukseksi. Kiinan pääministeri näkyy kuvanneen uutta sopimusta sekä monenkeskisyyden että vapaakaupan voitoksi.
Presidentin kynästä: Yhdysvallat palaa pöytiin, yhteistyö tiivistyy
Suomessakin huolella seurattujen presidentinvaalien tulos on nyt selvä. Joe Bidenista tulee Yhdysvaltain 46. presidentti. Ääntenlaskennan odottamisen jälkeen käännämme katseemme siihen, mitä Yhdysvallat tekee jatkossa.
Presidentin kynästä: Ennakkoluulo on salakavalaa
Koronan aikana meidän kaikkien ulkonainen käytös on muuttunut jo pelkästään rajoitusten vuoksi. Muutosta tapahtuu myös mielissämme. Moni keskittää ajatuksensa tärkeimpinä pitämiensä asioiden ja arvojen vaalimiseen ja huolta kannetaan läheisistä. Moni elää raskaan taakan painossa, miten tulee toimeen, onko jo menettänyt liikaa ja onnistuuko enää paluu normaaliin tai välttyykö vakavalta taudilta.
Presidentin kynästä: Poikkeusolot
Poikkeusolot tai valmiustila ovat sanoja, jotka historian taustoista helposti tuottavat hahmottamattoman pelonsekaisen tunteen. Parempi ottaa sanat vain sanoina. Jos olot selvästi poikkeavat normaalista, olemme poikkeusoloissa. Jos on syytä valmistautua, olemme valmiustilassa. Koronavirus on oleellisesti muuttanut olemistamme, sitä on torjuttu ja valmistaudutaan torjumaan lisää.
Presidentin kynästä: Koronavirus on syytä ottaa vakavasti
Koronavirus on syytä ottaa vakavasti. Valtiojohtoa myöden joudumme nyt miettimään käyttäytymistä: niin matkustelua kuin normaalia kanssakäymistä ihmisten parissa. Matkojen ja tilaisuuksien peruuttaminen ja etukäteen sovittu kättelyjen ja lähietäisyyden välttäminen ovat nyt arkipävää.
Presidentin kynästä: Al-Hol, vielä kerran
Minulta on tämän päivän keskusteluissa kaivattu lisää kannanottoja asiassa. Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.
Presidentin kynästä: Vaalirauhaa
Olemme eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa käyneet jo syksyllä keskustelun tulevista eduskuntavaaleista ja siitä, miten vältettäisiin paitsi ulkopuolinen vaikuttaminen myös vaalitunnelman ylikuumeneminen.
Presidentin kynästä: Kirjoista, tulkinnoista ja totuuksista
Kuluneella viikolla on ilmestynyt kaksi kirjaa tasavallan presidentin elämästä ja toiminnasta. On aivan ymmärrettävää, että kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa halutaan arvioida toimintaani. Kummankaan kirjan tekoon en ole osallistunut enkä niihin myötävaikuttanut. Näin ollen on selvää, että niissä esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja. Niitä kaikkia on mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan.
Presidentin kynästä: Pallo hallussa?
Tätä kysytään Kultaranta-keskusteluissa kesäkuussa. Pari kuukautta sitten pohtiessamme aiheita Kultarantaan tapetilla olivat erityisesti Ukrainan, Syyrian ja Korean niemimaan tilanteet. Kysymys yli muiden nousi: mihin ovat kadonneet kansainvälinen sopimusjärjestys ja rakenteet, aina YK:ta myöten? Voima ja vahvuusko vain sanelevat? Yhtä lailla kysymyksen voi esittää Jemenin, Sahelin, Afganistanin ja monien alueellisten kriisien osalta.
Presidentin kynästä: Ongelmatonta yhteistyötä
Tämän työn varjopuolia on kun jostain sivulta tungetaan päähäni ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole.
Presidentin kynästä: Arktinen dilemma – taloutta vai ympäristöä?
Suomi on nyt aloittamassa kaksivuotista puheenjohtajakauttaan Arktisessa neuvostossa. Meillä on selkeitä, jo julkilausuttuja konkreettisia tavoitteita, joihin on helppo yhtyä.
Presidentin kynästä: Nato ja Venäjä samaan pöytään?
Nato ja Venäjä ovat viikolla jatkaneet vuoropuheluaan, joka lähti liikkeelle lentoturvallisuuden takaamisesta Itämerellä. Aivan ilmeisesti kumpikin on laajentamassa keskustelua yleisempiin turvallisuuskysymyksiin ja se on hyvin perustelua. Jo se, että keskustelua käydään, on myönteistä.
Presidentin kynästä: Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tehdään huolellisesti
Helsingin Sanomat väitti pääkirjoituksessaan 17. elokuuta sekä toimittaja Kari Huhdan analyysissa 14. elokuuta, että tekemäni aloite Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi on synnyttänyt ”hämmennystä”. Lisäksi lehti katsoo, että tässä yhteydessä Suomen ulkopolitiikan toimintatavat eivät olisi olleet selkeitä.