Presidentin kynästä: Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen turvallisuutta

”Nopearytmisessä maailmassa on entistäkin arvokkaampaa tietää, milloin kiiruhtaa, milloin malttaa”, totesin uudenvuodenpuheessani. Tähän olemme tänä keväänä Suomessa kyenneet hienolla tavalla. Olemme yhdessä sekä kiiruhtaneet että malttaneet. Suomalainen kansanvalta on näyttänyt ainutlaatuisen voimansa.

Presidentin kynästä: Korona, talous ja terveyden suoja

Nobelisti, professori Bengt Holmström ja tohtori Martti Hetemäki ja nyt viimeksi professori Martin Scheinin ovat meitä herätelleet koronan torjunnan suhteen. Yhteistä heidän näkemyksissään on ainakin se, että keskeisen tärkeää on ennakoiva varautuminen; siis tiukat, lyhytkestoiset rajoitustoimet jo ennen kuin vaaralliset rajat ovat ylittyneet.

Presidentin kynästä: Kurinalaisuuden aika

Koronavirus on muuttanut maailmaa. Virus on vaatinut uhreja ja tuonut surua. Talous on notkahtanut kaikkialla ja sen seuraukset ovat kanssamme vielä itse tautia pidempään.

Presidentin kynästä: Idän integraatiota

Viikonlopun kauaskantoisin uutinen taisi tulla kaukaa idästä. Sunnuntaina Hanoista käsin hyväksyttyä RCEP:tä, ”alueellista laaja-alaista talouskumppanuutta”, on jo luonnehdittu maailman suurimmaksi vapaakauppasopimukseksi. Kiinan pääministeri näkyy kuvanneen uutta sopimusta sekä monenkeskisyyden että vapaakaupan voitoksi.

Presidentin kynästä: Ennakkoluulo on salakavalaa

Koronan aikana meidän kaikkien ulkonainen käytös on muuttunut jo pelkästään rajoitusten vuoksi. Muutosta tapahtuu myös mielissämme. Moni keskittää ajatuksensa tärkeimpinä pitämiensä asioiden ja arvojen vaalimiseen ja huolta kannetaan läheisistä. Moni elää raskaan taakan painossa, miten tulee toimeen, onko jo menettänyt liikaa ja onnistuuko enää paluu normaaliin tai välttyykö vakavalta taudilta.

Presidentin kynästä: Poikkeusolot

Poikkeusolot tai valmiustila ovat sanoja, jotka historian taustoista helposti tuottavat hahmottamattoman pelonsekaisen tunteen. Parempi ottaa sanat vain sanoina. Jos olot selvästi poikkeavat normaalista, olemme poikkeusoloissa. Jos on syytä valmistautua, olemme valmiustilassa. Koronavirus on oleellisesti muuttanut olemistamme, sitä on torjuttu ja valmistaudutaan torjumaan lisää.

Presidentin kynästä: Koronavirus on syytä ottaa vakavasti

Koronavirus on syytä ottaa vakavasti. Valtiojohtoa myöden joudumme nyt miettimään käyttäytymistä: niin matkustelua kuin normaalia kanssakäymistä ihmisten parissa. Matkojen ja tilaisuuksien peruuttaminen ja etukäteen sovittu kättelyjen ja lähietäisyyden välttäminen ovat nyt arkipävää.