Presidentin kynästä: Suomi ottaa terrorismin torjunnan vakavasti

Presidentti Niinistö ja Turkin presidentti Erdoğan puolisoineen laskivat kukat Ankaran pommi-iskun tapahtumapaikalle 14.10.2015.

Turkin huoli terrorismista on syytä ottaa vakavasti. Terroristien iskuissa on menehtynyt suuri joukko turkkilaisia ihmisiä, tavallisia kansalaisia.

Virallisella vierailulla Turkkiin 2015 saimme puolisoni kanssa läheltä seurata Ankarassa tapahtuneen iskun jälkitunnelmia; tuolloin halusimme osoittaa myötätuntoamme uhrien omaisille ja tuomita teon.

Suomi tuomitsee terrorismin sen kaikissa ilmenemismuodoissa ja toimii aktiivisesti sen estämiseksi. Suomen suhtautuminen ja toimet terrorismin torjunnassa vastaavat jo nyt täysin Nato-maiden yleistä linjaa, myös Turkin kohtaaman terrorismin osalta. Tässäkin suhteessa täyttyvät jäsenyytemme edellytykset.

Turkin kanssa on syytä jatkaa keskustelua tilanteesta.

Suomessa on tänä vuonna tullut voimaan rikoslain muutos, jolla tiukennettiin ja laajennettiin terrorismirikosten rangaistavuutta. Haluan myös painottaa, että kun Suomi kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeusperiaatteita ja niistä johdettuja lakejaan, se ei ole millään tavalla ristiriidassa tehokkaiden terrorismin vastaisten toimien kanssa.

En luonnollisesti voi lausua Ruotsin kantoja, mutta ymmärtääkseni suhtautumisemme on varsin samankaltaista.

Kuvassa presidentti Niinistö ja Turkin presidentti Erdoğan puolisoineen laskevat kukat Ankaran pommi-iskun tapahtumapaikalle 14.10.2015.