Tasavallan presidentin joulutervehdys suomalaisille rauhanturvaajille

Hyvät suomalaiset rauhanturvaajat!

Suomalaisen rauhanturvaamisen historia on kunniakas; siitä on syytä olla ylpeä. Rauhanturvaajat ovat tuoneet Suomelle kansainvälistä näkyvyyttä – ja mikä tärkeintä, rauhanturvaaminen on antanut tuhansille suomalaisille kansainvälistä näkemystä ja kokemusta. Rauhanturvaamisen luonne on muuttunut ja muutoksessa riskit ovat kasvaneet. Mutta samalla on kasvanut myös rauhanturvaamisesta kansallisen puolustuksen kehittämiselle saatava hyöty. Opit maailmalta on otettava huolellisesti talteen kotimaassa.

Suomalaiset ovat osallistuneet rauhanturvaamiseen ja sotilaalliseen kriisinhallintaan jo 58 vuoden ajan. Suomessa on kaikkiaan noin 47 000 rauhanturvaajaveteraania.

Erityisesti viime vuosien aikana on keskusteltu kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneen sotilaan asianmukaisen jälkihoidon saatavuudesta. Operaatioissa vammautuneiden sotilaiden asemassa ei voi olla epäselvyyttä. Asiaan on nyt puututtu. Keväällä 2013 käynnistetty kriisinhallintaveteraaniohjelma tuottaa tulosta.

Te vietätte nyt erilaista joulua. Tehtävänne on erityinen ja tärkeä.  Työssänne näkyvät suomalaiset arvot, josta yhtenä merkkinä on Suomen lippu vasemmassa olkapäässänne – jokaisena hetkenä. Toivotan kaikille suomalaisille rauhanturvaajille ja heidän omaisilleen hyvää joulua ja menestyksellistä uutta vuotta!

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti