Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukion puhe Joensuu-Jukolassa 17.6.2017

Koko Suomi on ylpeä Jukolan viestin pitkistä ja kunniakkaista traditioista. Ilmassa ei tänään ole pelkästään suuren urheilujuhlan tuntua. Aleksis Kiven ja Seitsemän veljeksen myötä tapahtuma kytkeytyy erottamattomasti myös kulttuuriperintöömme. Joensuu-Jukolassa juhlitaan niin 100-vuotiasta Suomea, Venlojen viestin 40-vuotismerkkivuotta kuin myös Suomen luonnon päivää.

Jukolan viestin aatteessa ja toteutuksessa kiteytyy monia 100-vuotiaalle kotimaallemme tärkeitä arvoja kuten talkootyön henki, huippu- ja harrasteurheilun merkitys hyvinvoinnin lähteenä sekä kotiseuturakkaus yhteistoiminnan liikkeellepanevana voimana.

***

Leikkisästi voisi luonnehtia, että elämme parhaillaan suomalaisen penkkiurheilijan kesäistä jouluaattoa – tuhansissa ja yhä tuhansissa kodeissa ja kesämökeillä viritellään parhaillaan kisastudioita, jotta kaikki olisi valmiina läpi yön tapahtuvaa jännitysnäytelmän seuraamista varten.

Jännitysnäytelmän ensimmäinen osa on tänään jo ehditty kokea satavuotiaan Suomen kunniaksi juostussa Venlojen viestissä, merkkivuoden teemaa ”yhdessä” juhlistaen. ”Yhdessä” on ainutlaatuinen elementti Jukolan ja Venlojen viesteissä, joissa samalla radalla rinnan suunnistavat maailman huiput ja tavalliset kuntourheilijat, kymmenientuhansien katsojien kannustaessa ja eläessä mukana tunnelmassa.

Lämpimät onnittelut kaikille Venlojen viestiin osallistuneille suorituksistanne juhlaviestissä.

***

Aiemmin yksilökilpailuna ja Venlojen juoksu -nimellä käyty kilpailu on vuodesta 1978 lähtien toteutettu Venlojen viestinä, ja viime vuosina viestiin on osallistunut huikeat tuhat naisjoukkuetta. Joensuu-Jukolassa tasa-arvo on edennyt jälleen yhden uuden, arvokkaan askeleen, kun tapahtuman järjestelyistä on ensimmäistä kertaa vastannut naiskilpailunjohtaja. Onnittelen Arja Makkosta erinomaisesta onnistumisesta vaativassa tehtävässä.

***

Suomen latu kannustaa suomalaisia nukkumaan ensi yön ulkona ja Suomen luonnonpäivä rakastumaan kesäyöhön. Täällä Enossa sitä vastoin haastamme kaikkia valvomaan maailman suurimman viestisuunnistuskilpailun ja Suomen suurimman aikuisliikuntatapahtuman seuraamisen äärellä.

Kesäyöhön rakastuminen on pohjoiskarjalaisen vaaramaaston luonnonkauneudessa väistämätön seuraus elämyksistä metsässä ja sen ympäristössä.

Vaikka meille kisavieraille ja kotikatsojille kaikki vaikuttaa Jukolan viestissä toimivan kuin itsestään, on suurtapahtuman takana valtava työmäärä, joka viiden vuoden ajanjaksolla merkitsee yhteensä 100 000 työtuntia.

Vapaaehtoiset talkootyöntekijät kantavat lähes täyden vastuun Jukolan viestin järjestelyistä. Heistä jokaisen panos on korvaamattoman tärkeä. Tapahtuman suojelijana haluan sydämellisesti kiittää Joensuu-Jukolan kilpailunjohtoa, Kaukametsäläiset ry:n edustajia, Joensuun kaupunkia, Puolustusvoimia, Suomen suunnistusliittoa sekä ennen kaikkea paikallisia talkoolaisia työstänne Jukolan ja Venlojen viestin onnistumiseksi. Olette tehneet upeaa työtä.

***

On suuri ilo saada olla tänään täällä yhdessä teidän kanssanne. Vaikka Yleisradio ja muut tapahtumaa välittävät mediat loihtivat kotikatsomoihin loistavat puitteet kilpailun reaaliaikaiseen seuraamiseen, on Jukolan kokeminen paikan päällä unohtumaton elämys, jonka jokaisen suomalaisen toivoisi ainakin kerran elämässään voivan kokea. Kesäyön lumossa eletyt taianomaiset hetket liikunnan ja yhdessäolon riemussa jättävät pysyvät muistijäljet.

Kotimaan luonnossa liikkuminen ja sen monimuotoisuuden kunnioittaminen on eräs Jukolan viestin tärkeimmistä arvoista. Aleksis Kivi on pukenut sen sanoiksi seuraavasti: ”Mikä ihana onni, vapaalla povella salojen vapaissa jylhissä saleissa käyskennellä. Se onni olkoon aarteeni aina!”

Se onni on meidän aarteemme tänä iltana – nauttikaamme siitä täysin rinnoin. Kiitos!