Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kiitospuhe Tukholman kaupungin tarjoaman lounaan yhteydessä s/s Stockholm:illa 18.4.2012

Haluan kiittää Tukholman kaupunkia siitä ystävällisestä vastaanotosta ja loistavasta lounaasta, josta olemme saaneet nauttia tässä viehättävässä ympäristössä.

Sanotaan että Tukholma on yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Olen täysin samaa mieltä, ja mereltä katsottuna kaupunki on, jos mahdollista, vieläkin kauniimpi. Tukholma on kaupunki johon useimmilla suomalaisilla on joko henkilökohtainen yhteys, tai yhteys sukulaisten ja ystävien kautta. Monelle suomalaiselle Tukholmasta on vuosien varrella myös tullut arvostettu kotikaupunki.

Kauniit puitteet ja kaunis ympäristö ovat tärkeitä, mutta Tukholma on paljon muutakin. Tukholma on jo pitkään, kauan ennen kuin ruvettiin puhumaan globalisaatiosta, ollut hyvin kosmopoliittinen kaupunki. Tätä kansainvälistä piirrettä Te tukholmalaiset olette onnistuneet hyödyntämään ja kehittämään edelleen. Olette onnistuneet houkuttelemaan ihmisiä, yrityksiä ja investointeja maailman kaikilta kolkilta. Tänä päivänä kaupunki näyttäytyy erittäin luovana alueena, jolla on vahva kansainvälinen kilpailukyky sekä monipuolinien ja kukoistava elinkeinoelämä.

Itselläni oli tänään ilo tutustua Karoliinisen sairaalan Life Science -osastoon, joka teki minuun syvän vaikutuksen. Koulutus ja tutkimus ovat menestyksen avaimet. Tässä Tukholma ja koko Ruotsi ovat vahvoilla. Nobelin palkinto lujittaa edelleen seutunne ja maanne asemaa tutkimuksen ja tieteen keskiönä.

Tutkimus ja innovaatiot ovat myös keskeisiä tekijöitä meitä ympäröivän, ja maidemme yhteen liittävän meriympäristön säilyttämisessä. Näillä keinoin voimme myös säilyttää Itämereen vahvasti liittyvän elämänlaadun ja identiteetin. Mutta meitä ei yhdistä vain Itämeri. Suomi ja Ruotsi ovat nyt lähempänä toisiaan kuin koskaan aiemmin. Yhteydet eri yhteiskuntasektoireidemme välillä ovat päivittäisiä kaikilla tasoilla. Meillä on samat tulevaisuudenhaasteet ja tapa jolla kohtaamme haasteet ovat perimmiltään hyvin samanlaiset. Ruotsilla ja Suomella, Tukholmalla ja Helsingillä, on kuitenkin myös paljon opittavaa toisiltaan. Hyödyntäkäämme siis sitä lisäarvoa jonka tämä yhteinen oppiminen antaa.

Pyydän saada nostaa maljan Tukholmalle ja maidemme väliselle ainutlaatuiselle yhteistyölle.