Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Astanan maailmannäyttelyn avajaisissa Suomen nimikkopäivänä tiistaina 20. kesäkuuta 2017

Haluan onnitella Kazakstania fantastisen Astana Expo -maailmannäyttelyn järjestämisestä. Kiitän presidentti Nazarbajevia siitä, että hän kutsui minut kolmannelle vierailulleni Astanaan. Suomi on ylpeä siitä, että saamme osallistua Astanan maailmannäyttelyyn. On henkilökohtainen kunnia olla täällä tänä erityisenä päivänä, jona vietetään Suomen omaa maailmannäyttelyn kansallispäivää.

Suomi ja Kazakstan ovat tärkeitä kumppaneita sekä poliittisesti että taloudellisesti. Suomi on tällä hetkellä Kazakstanin suurin kauppakumppani Pohjois-Euroopassa ja Kazakstan on vastaavasti Suomen tärkein kauppakumppani Keski-Aasiassa. Dynaamiset kauppasuhteemme tarjoavat erinomaisen perustan yhteistyön lisäämiselle useilla eri aloilla, joita ovat muun muassa vihreä teknologia, kestävä kehitys ja koulutus.

***

Juhlistamme tänä vuonna itsenäisen Suomen 100-vuotispäivää. Olemme Kazakstanin tavoin ponnistelleet itsenäisyytemme ajan maamme nykyaikaistamiseksi. Suomi tunnetaan nykyisin muun muassa vakaudestaan, korkeasta elintasostaan, puhtaasta ympäristöstään ja innovatiivisesta teknologiastaan.

Vietämme tänä vuonna myös maidemme diplomaattisuhteiden 25-vuotisjuhlavuotta. Tänä aikana meistä on tullut läheiset kumppanit, ja olemme saaneet seurata Kazakstanin nykyaikaistumista. Haluan onnitella isäntiämme menestyksestä sekä kotimaassanne että kansainvälisesti. Maailmannäyttely on osoitus taloutenne dynaamisuudesta. Kazakstanin kansainvälinen asema vahvistuu nopeasti. Hyviä esimerkkejä tästä ovat YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsenyys ja tärkeiden Syyrian rauhanneuvottelujen isännöinti.

***

Maailmannäyttelyyn osallistuu yhteensä 72 suomalaista yritystä. Osallistujat edustavat kotimaani korkeatasoisinta osaamista ja ammattitaitoa sekä vahvaa innovaation henkeä. Olen vahvasti sitä mieltä, että innovatiivisuus kumpuaa erinomaisesta koulutus- ja yliopistojärjestelmästämme. Suomi on rakentanut yhden maailman parhaista koulutusjärjestelmistä, ja jaamme erittäin mielellämme kokemuksia teidän kanssanne.

Astanan maailmannäyttelyn teema ”Tulevaisuuden energia” on erittäin tärkeä. Ratkaistavanamme on valtavia haasteita energian, kestävän kehityksen ja talouskehityksen alalla. Kriittisin ongelma on nopeasti etenevä ilmastonmuutos. Se näkyy jo erityisen vahvasti Arktisella alueella, joka lämpenee kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin. Jos pohjoisen jääpeite ja ikirouta sulavat, kärsimme kaikki pysyvää vahinkoa.

***

Panen tyytyväisenä merkille kaiken myönteisen edistyksen, josta näemme todisteita täällä Astanan maailmannäyttelyssä. Maailmannäyttelyn jälkeen avautuu uusia yhteistyömahdollisuuksia, kun Astanaan perustetaan kansainvälinen rahoituskeskus (AIFC), vihreiden teknologioiden ja investointihankkeiden kansainvälinen keskus sekä IT-alan start-up-yritysten kansainvälinen teknologiapuisto.

Odotan kiinnostuneena, että pääsen tutustumaan Suomen paviljonkiin, ja kehotan teitä kaikkia vierailemaan siellä. Tulkaa paviljonkiimme juhlistamaan kanssamme tätä Suomen omaa juhlapäivää.