Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe business-lounaalla Mexico Cityssä 26.5.2015

Olen kiitollinen tästä tilaisuudesta osallistua verkostointilounaaseen, jolla syvennetään Suomen ja Meksikon liike-elämän ja valtionhallinnon edustajien välisiä taloussuhteita. Olemme täällä tänään tapaamassa uusia ihmisiä, luomassa uusia projekteja ja vahvistamassa jo olemassa olevia. Mutta ennen kaikkea olemme täällä solmimassa uusia ystävyyssuhteita.

Tämä on ensimmäinen vierailuni Meksikoon. Olen jo tänä aikana ehtinyt vaikuttua Meksikon talouselämän vankasta pohjasta ja sen uudesta energiasta ja dynaamisuudesta. Meksiko on pystynyt monipuolistamaan kansantalouttaan, ja maastanne on selvästikin tulossa yhä dynaamisempi ja kilpailukykyisempi ja kansainvälisesti merkittävä. Tulevaisuuden kasvulle on jo luotu perustaa.

Suomen ja kansainvälisen yhteisön näkökulmasta Meksiko on erittäin kiinnostava investointien ja taloudellisen yhteistyön mahdollisena kohteena. Olette päättäväisesti ja määrätietoisesti tehneet laajamittaisia uudistuksia noudattaen hyvää makroekonomista politiikkaa ja kohentaen talouden kilpailukykyä. Yhdessä nuoren työvoiman, hyvin kehittyneen infrastruktuurin ja suotuisan väestörakenteen kanssa menestystarinan ainekset ovat jo olemassa. Tämän takia suomalaiset yritykset ovat yhä kiinnostuneempia Meksikosta.

Nykyään Meksiko on Suomen kannalta eräs Latinalaisen Amerikan tärkeimmistä maista. Maidemme välinen kaupankäynti on arvoltaan yli 500 miljoonaa euroa vuodessa. Meksikossa toimii 35 suomalaista yritystä; kymmenellä on täällä tuotantoa, ja lisäksi 70 yritystä toimii täällä paikallisten edustajien välityksellä. Olemme siis oikealla tiellä. Potentiaalia ja hyödyntämättömiä mahdollisuuksia on kuitenkin edelleen runsaasti.

Tämän päivän tapahtumasta tekee erityisen kiintoisan sen, että Suomen ja Meksikon taloudet ovat erinomaisella tavalla toisiaan täydentäviä, ja yhteistyöpotentiaalia löytyy kaupan monilta eri alueilta. Eilen allekirjoitettiin meksikolaisten ja suomalaisten instituutioiden ja yritysten välisiä yhteistyösopimuksia muun muassa koulutuksen, kaupan ja metsätalouden aloilla. Uskon, että vain mielikuvituksemme on rajana tulevalle kehitykselle.

* * *

En ole täällä tänään vain kehumassa Meksikon dynaamisuutta vaan myös kertomassa kuinka voimme saavuttaa vielä parempia tuloksia toimimalla yhdessä.  Suomea, kuten muitakin Pohjoismaita, pidetään luotettavuuden, vakauden ja toimivuuden perikuvana.  Suomalainen pitää minkä lupaa. Meillä on moderni infrastruktuuri, hajautettu energian tuotanto, jossa yli 30 % sähkövoimasta saadaan uudistuvista energianlähteistä sekä pitkälle kehitetty logistinen verkosto. Suomi on paras mahdollinen portti Pohjois-Eurooppaan.

Meillä on maailmanluokan innovaatiojärjestelmä ja koulutus, ja korkeakoulujen ja yritysten välinen yhteistyö on tiivistä. Meillä on aktiivinen start-up -yritysten kehitysympäristö, joka kiinnostaa sijoittajia. Helsingissä pidetään marraskuussa Euroopan suurin start-up -yritysten ja sijoittajien tapahtuma, Slush. Haasteeni teille täällä tänään on löytää uusia tapoja, joilla voimme yhdistää voimiamme ja saavuttaa konkreettisia tuloksia, joista on molemmille maillemme hyötyä.

Suomalaisyritykset esittäytyvät lounaan aikana, mutta voisin tässä vaiheessa mainita, että paikalla olevat yritysjohtajat edustavat yrityksiä, jotka ovat maailman huippua omilla aloillaan. He esittelevät muun muassa energia-alan, tieto- ja viestintätekniikan, kaivostekniikan, offshore-rakentamisen, jätehuollon ja meteorologian alan osaamistaan ja tietämystään.

Toivon teille miellyttävää lounasta hyvässä seurassa ja kaikkea hyvää loistavien maidemme välisissä nykyisissä ja tulevissa hankkeissa.