Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Italian presidentti Sergio Mattarellan isännöimällä juhlaillallisella Roomassa 23.10.2023

Presidentti Niinistö puhui Italian presidentti Sergio Mattarellan isännöimällä juhlaillallisella Roomassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö puhui Italian presidentti Sergio Mattarellan isännöimällä juhlaillallisella Roomassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Arvoisa Italian tasavallan presidentti Sergio Mattarella, hyvä ystävä,
rouva Laura Mattarella,
arvoisat juhlavieraat

Haluan aloittaa kiittämällä näistä päivistämme Roomassa ja Italiassa. Saamme nauttia maailmankuulusta vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä. Samasta, jonka kansallissäveltäjämme Jean Sibelius sai kokea viettäessään Italiassa useita kuukausia vuonna 1901. Matka antoi hänen taiteelliselle kehitykselleen ja luovuudelleen uutta voimaa, kuten niin monelle muullekin suomalaiselle kulttuurivaikuttajalle.

Suomalainen kulttuuri sisältääkin aimo annoksen Italiaa. Sen olemme me vaimoni kanssa myös kokeneet. Me emme valitettavasti voi jäädä pidemmäksi, mutta tulemme aina muistamaan vierailumme ja ystävyytemme näiden yhteisten vuosien ajalta.

Hyvä ystäväni Sergio,

olemme saaneet palvella isänmaitamme keskellä Euroopan ja maailman suuria muutoksia. Tänään on eilistäkin tärkeämpää toimia yhdessä ja tukea toisiamme Eurooppaa uhkaavien vaarojen edessä. Rajoillamme käydyt sodat eivät ole ainoa vaara, vaan tulevaisuuttamme uhkaa myös muuttuva luonnonympäristö kaikkine seurauksineen. Huomenna YK:n päivänä meidän on hyvä muistaa, että maailmamme on kutistunut. Sama ei ikävä kyllä koske yhteisiä haasteitamme. Ne kasvavat ja koskettavat koko ihmiskuntaa. Samoin myös ratkaisut.

Italialainen tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi matkusti 1700-luvun luvun viimeisinä vuosina Suomeen ja Lappiin. Hän tutki suomalaista kulttuuria ja kummasteli sen erityispiirteitä, erityisesti saunakulttuuriamme. Tänään Italiassa saunotaan ja Suomessa syödään pastaa. Meidän pitää tuntea toisemme ja ymmärtää toisiamme aina yhä paremmin.

Haluan erityisesti kiittää myös arvokkaista kahdenvälisistä keskusteluistamme. Näitä keskusteluja yhdistävä teema on ollut rauha. On ollut etuoikeus ja kunnia saada keskustella kanssanne, arvioida maailman tilaa ja paikkaamme.

Arvoisa presidentti, rouva Laura Mattarella, hyvät illallisvieraat, haluan vielä kerran kiittää teitä puolisoni Jenni Haukion ja omasta puolestani, ja toivottaa kaikille erinomaista illallista.