Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Japanin pääministeri Shinzo Aben kunniaksi järjestetyllä lounaalla Presidentinlinnassa 10.7.2017

Puolisolleni ja minulle on suuri ilo ja kunnia saada teidät vieraiksemme. Meillä on paljon lämpimiä muistoja viime vuoden Japanin-vierailultamme. Arvostan suuresti silloin käymiämme keskusteluja, joita olemme tänään jatkaneet. Olemme myös erityisen tyytyväisiä siitä, että vierailette Suomessa juuri nyt kun juhlimme satavuotista itsenäisyyttämme. Me pidämme sitä kunnianosoituksena.

Maidemme suhteet ovat erinomaiset. Jaamme samanlaisia vahvuuksia ja haasteita, haemme yhdessä niihin ratkaisuja. Strategisen kumppanuusjulistuksemme hengessä yhteistyömme ulottuu lukuisille sektoreille ja kansainvälisen politiikan alueille.

Velvollisuudentunto ja työnteon kunnioittaminen ovat kansoillemme ominaisia arvoja. Japanilaisten ja suomalaisten välillä vallitseekin aivan erityinen keskinäinen ymmärrys. Me myös usein näemme muutokset ympärillämme samalla tavoin.

Valitettavasti epävarmuus maailmassa lisääntyy. Vanhoja konflikteja ei ole saatu ratkaistua ja uusia uhkia on noussut esiin. Sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää kyseenalaistetaan. Kahden vakaan, hyvin toimivan demokratian edustajina tiedämme, että planeettamme tulevaisuus voidaan turvata ainoastaan kansakuntien välisellä yhteistyöllä. YK-järjestelmä, WTO ja monet muut globaalit ja alueelliset yhteistyöfoorumit tarvitsevat tukeamme.

Suomi ja Japani, samoin kuin EU ja Japani, voivat tehdä yhteistyötä vielä nykyistä enemmän. Meidän on yhdessä puolustettava kansainvälisiä sopimuksia ja standardeja. Voimme vahvistaa sopimuksiin pohjautuvaa monenvälisyyttä, kaupan ja investointien vapauttamista sekä ratkaisujen löytämistä globaaleihin ongelmiin.

* * *
Sekä japanilaiset että suomalaiset ovat suuria urheilun ystäviä. Me odotamme innolla Tokion vuoden 2020 olympialaisia ja paralympialaisia. Tiedämme, että Japani tulee tarjoamaan upeat puitteet suurenmoisille urheilusuorituksille.

Haluan kertoa esimerkin menestyksekkäästä suomalais-japanilaisesta yhteistyöstä, joka liittää yhteen urheilun ja huipputeknologian. Nelinkertainen rallin maailmanmestari Tommi Mäkinen tiimeineen on suunnitellut ja rakentanut Suomessa Toyota Gazoo Racing -tallin kilpa-auton, jolla Toyota on jälleen palannut lajin huipulle. Lisäksi vain muutama viikko sitten Toyota-konserni teki merkittävän investoinnin Suomessa tapahtuvaan autonomisten ajoneuvojen kehitystyöhön.

Toyotan esimerkki osoittaa, että kun yhdistämme taitomme, osaamisemme ja resurssimme Suomi ja Japani voivat yhdessä olla maailman parhaita. Tehtävämme on rohkaista tämänkaltaisen menestyksekkään yhteistyön kasvua yhä uusille aloille, samalla kun lähestymme diplomaattisuhteidemme satavuotisjuhlaa vuonna 2019.