Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe juhlaillallisella Tukholmassa 17.5.2022

Teidän Majesteettinne

Haluan puolisoni kanssa lämpimästi kiittää kutsusta vierailla Tukholmassa keskellä kauneinta kevätaikaa. On kulunut melko tasan kymmenen vuotta siitä, kun tein aivan ensimmäisen valtiovierailuni juuri Tukholmaan, ja seitsemän vuotta Teidän Majesteettinne valtiovierailusta Suomeen.

Haluamme kiittää myös siitä erinomaisesta ohjelmasta, josta olemme tänään saaneet nauttia, ja odotamme innolla mielenkiintoista päivää myös huomenna. Sydämellinen kiitos ystävällisistä sanoista, jotka koskevat maatani ja sen kansaa.

* * *

Kuluneet kaksi pandemiavuotta ovat olleet koettelemus maillemme ja niiden kansalaisille. Kaikki ne tuhannet suomalaiset ja ruotsalaiset, joilla on yhteyksiä naapurimaahan, törmäsivät yllättäen rajaan. Erityisen vaikea elämä pandemian aikana on ollut raja-alueilla asuville. Mutta pandemiasta on seurannut myös jotain hyvää. Olemme alkaneet vahvistaa yhteistyötämme siviilikriisivalmiuden alalla.

Pandemian vaikein aika on toivottavasti ohi, mutta kansalaisemme eivät ole vieläkään täysin palanneet tavanomaiseen vapaaseen liikkuvuuteen. Kahden viime vuoden aikana olemme matkailleet kotimaissamme – nyt saattaa taas olla aika matkustaa naapurimaahan. Syksy tullessa toivon myös, että näemme lisää uusia opiskelijoita, jotka päättävät opiskella naapurimaassa.

* * *

Professori ja suurlähettiläs Krister Wahlbäck kuvaa magnum opuksessaan Jättiläisen henkäys Suomen-kysymystä Ruotsin politiikassa. Samalla teos on kuvaus siitä, miten Suomi on viimeisen 200 vuoden aikana oppinut elämään itäisen naapurin kanssa ja miten maa on kehittynyt pohjoismaiseksi demokratiaksi ja hyvinvointivaltioksi. Nyt olemme nähneet tämän jättiläisen käyttävän rautanyrkkiään Ukrainaa vastaan. Pahan henkäys ulottuu kauas, ja sen olemme toden totta saaneet tuntea niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Sanoin täällä Tukholmassa kymmenen vuotta sitten pitämässäni puheessa, että turvallisuuspolitiikassa Suomi ja Ruotsi kulkevat intressiensä mukaan käsi kädessä. Maiden välille on mahdoton kuvitella eriävää linjaa. Siksi olen nyt erittäin tyytyväinen maidemme päätökseen hakea yhdessä puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Nato, jonka jäseninä olisivat kaikki viisi Pohjoismaata, vahvistaisi turvallisuutta omassa maailmanosassamme ja koko Euroopassa. Samalla voisimme tuoda Natoon pohjoismaista ajattelua ja paljon osaamista. Kuten sanoin Ruotsin valtiopäiville aiemmin tänään pitämässäni puheessa: Naton pohjoisella laidalla vahvistuu vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola.

***

Ruotsilla ja Suomella on ainutlaatuinen suhde, joka perustuu yhteiseen historiaamme, ruotsin kieleen ja noin 700 000 ruotsalaiseen, joilla on suomalaiset juuret. Kulttuurielämämme, elinkeinoelämämme ja poliittinen elämämme ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa.

Läheisen suhteemme punaisena lankana ovat yhteydenpito, yhteistyö ja vuorovaikutus. Kehotan kaikkia ruotsalaisia ja suomalaisia tutustumaan naapurimaan kansaan vieläkin paremmin. Yhteistyön avulla voimme paremmin vastata sekä nykyisiin että tuleviin haasteisiin.

Haluan kohottaa maljan maidemme ja kansakuntiemme erinomaisille suhteille sekä Teidän Majesteettinne onnelle ja menestykselle.