Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Kaunialan joulujuhlassa 9. joulukuuta 2022

Presidentti Niinistö puhuu Kaunialan sairaalan joulujuhlassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö puhuu Kaunialan sairaalan joulujuhlassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kunnioitetut sotiemme lotat ja veteraanit, hyvät juhlavieraat,

Minulle ja puolisolleni on kunnia nähdä teitä taas muutaman vuoden tauon jälkeen.

Kohtaamme synkällä hetkellä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on palauttanut sodan Eurooppaan. Te ymmärrätte rauhan arvon ja mitä sota ihmisille merkitsee.

Sodan seurauksena myös moni suomalainen joutuu tinkimään arjessaan kustannusten noustessa. Te veteraanit kyllä tiedätte, että pahemmastakin on selvitty. Eivätkä meidän suomalaisten koettelemukset ole mitään verrattuna siihen, mitä ukrainalaiset käyvät läpi tällä hetkellä.

Teidän sukupolvenne uhrasi paljon. Itsenäisyytemme on teidän ansiotanne. Jättämänne perintö pitää yllä poikkeuksellisen korkeaa maanpuolustustahtoa. Me suomalaiset emme ole herpaantuneet turvallisuutemme takaamisesta. Olemme pitäneet kiinni yleisestä asevelvollisuudesta ja olemme huolehtineet puolustusvoimiemme resursseista.

Näiden haastavien aikojen keskellä voimme olla myös ylpeitä suomalaisten auttamisen halusta.  Monet ovat lähettäneet apua rintamalle ja toiset ovat toivottaneet pakolaisia tervetulleiksi kotiseuduilleen, omiin koteihinsakin. Myös täällä Kaunialassa on kuntoutettu vammautuneita ukrainalaissotilaita. Tämä on arvostettavaa työtä.

Näinä aikoina voimme olla kiitollisia siitä, että Suomi on yksi vakaimpia valtioita maailmassa. Me menestymme luottamalla omiin vahvuuksiimme. Tulevien sukupolvien tehtävänä on viedä teidän veteraanien perintöä eteenpäin. Näin muistonne ja tekonne kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Kiitos Kaunialan omistautuneelle henkilökunnalle ja toiminnassa mukana oleville arvokkaasta työstänne kunniakansalaistemme hyväksi. Haluan toivottaa teille kaikille mitä rauhallisinta joulun aikaa sekä terveyttä tuleville vuosille.