Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Kaunialan sairaalan joulujuhlassa 14.12.2018

Minulle ja puolisolleni on aina ilo olla mukana joulujuhlassanne. Tämä on meille jo perinne ja aloittaa jouluisen tunnelman saavuttamisen.

Viettäessämme viime viikolla itsenäisyyspäivää olivat Presidentinlinnan vastaanotolla kunniavierainamme sotaveteraanit ja lotat. Kohtaamiset ja keskustelut heidän kanssaan tekivät jälleen meihin syvän vaikutuksen.

Itsenäisyyspäivänä muistetaan mennyttä, mutta samalla katsotaan tulevaan. Monissa puheissa toistui rauhan ja vakauden merkitys. Voimme tänään Suomessa toivottaa toisillemme hyvillä mielin joulurauhaa.

Olemme jo pitkään saaneet elää rauhanaikaa. On silti aina pidettävä mielessä, etteivät rauha ja itsenäisyyskään ole koskaan itsestäänselvyyksiä. Te sotiemme veteraanit ja lotat tiedätte sen omasta kokemuksestanne.

Sotainvalidiliiton tunnuslauseessa todetaan ”uhrin ansiosta lippu liehuu”. Sodanajan uhrauksenne mahdollistivat suomalaisten vapauden ja maamme itsenäisyyden säilymisen. Jälleenrakentamisen ajan työnne mahdollisti Suomen menestyksen.

Kun muistamme historiamme, osaamme arvostaa rauhaa ja toimia sen säilymisen eteen.

Ulkoisen turvallisuuden lisäksi myös maan sisäisestä yhtenäisyydestä huolehtiminen on tärkeää. Maa joka on vahva, kestää paremmin myös ulkoiset paineet.

Meidän onkin syytä tuntea ja muistaa historiamme. Jakaantunut nuori valtio pystyttiin rakentamaan yhtenäiseksi, vakaaksi ja vauraaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi ja kansanvallaksi. Tärkeää oli silloin ja nyt pyrkimys osallisuuden tunteeseen. Tällainen kestävä perusta on mahdollistanut sen, että tänä päivänä Suomi on monilla mittareilla maailman parhaimpia maita.

Myös tänään Suomessa on kaikkien saatava kokea olevansa osallisia. Syrjäytyminen ja eriarvoistuminen ovat vakavia ilmiöitä. Meidän on tunnettava paitsi oikeutemme myös velvollisuutemme, paitsi vapautemme myös vastuumme. Yhdessä eteenpäin, niin kuin veteraanipäivän tunnus meitä kehottaa.

Oleellista on luottamus toinen toisiimme ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuuluisa Kaunialan toverihenki – sitä tarvitaan yhteiskunnassamme lujittamaan yhteenkuuluvuuden ja luottamuksen tunnetta.

Kiitän kaikkia Kaunialan toiminnassa vaikuttaneita ja erityisesti teitä osaava henkilökunta. Teette arvokasta työtä.

Kiitän teitä, arvoisat Kaunialan asukkaat korvaamattomasta työstänne isänmaamme hyväksi. Toivotan kaikille rauhallista joulua.