Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Latvian presidentti Andres Berzinsin isännöimällä illallisella 10.9.2013

(muutosvarauksin)                

Esitän Teille lämpimän kiitokseni kutsusta saapua valtiovierailulle Latviaan. Minulla ja puolisollani on ollut mahdollisuus tutustua upeaan ja historiallisesti merkittävään pääkaupunkiinne Riikaan sekä Latvian historiaan.

Riika on ainutlaatuinen eurooppalainen kaupunki.  Asema kaupankäynnin ja liikenteen solmukohtana on nostanut sen merkityksen korkealle historian kuluessa. On erinomaista, että Riika nousee ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Meille suomalaisille Riika on tuttu ja rakas paikka. Tuhannet suomalaiset vierailevat täällä vuosittain.

Me jaamme yhteistä historian taipaletta niin Ruotsin kuin Venäjän vallan ajalta. Tiet ovat välillä kohdanneet, mutta historia on kohdellut maitamme monessa kohtaa eri tavoin. Molempien maiden kansalaiset ovat joutuneet tekemään suuria uhrauksia maansa ja kansansa eteen.

Tänään me suomalaiset katsomme uudelleen itsenäistynyttä Latviaa arvostaen. Olemme suuresti vaikuttuneet latvialaisten kyvystä selviytyä koettelemuksista sinnikkyydellä, rohkeudella ja taidolla.  Tätä latvialaisten asennetta kuvaa hyvin kuuluisan runoilijan Māris Čaklaisin sanat  “olen rikas, sillä omistan kaiken mitä minulle on tapahtunut”.

Minun on ilo todeta, että maamme suhteet ovat erittäin tiiviit ja läheiset. Maitamme sitoo yhteen EU-jäsenyys, yhteinen naapurusto ja yhteinen Itämeri. Historialliset ja kulttuuriset siteet yhdistävät meitä myös tulevaisuudessa. Suomensukuisen kansan, liiviläisten historia on osa Latvian historiaa.

Toivotan Latvian lämpimästi tervetulleeksi euroon vuoden 2014 alusta. Latvia on osoittanut kykynsä toteuttaa vakaata talouspolitiikkaa ja pitää lupauksensa. Sinnikäs Latvia toimii onnistumisen esimerkkinä koko Euroopalle.

Latvia ja Suomi ovat aktiivisia ja sitoutuneita EU:n jäseniä. Yhteinen tavoitteemme on luoda EU:sta yhä toimivampi ja vahvempi yhteisö. Latvia ottaa vastaan EU:n puheenjohtajuuden vuonna 2015 ensimmäisen kerran.  Toivotamme nyt menestystä tähän tärkeään tehtävään valmistautumisessa ja aikanaan sen hoitamisessa.

Latvian OECD-jäsenyysneuvottelut ovat alkamassa. Suomi haluaa Latvian OECD:n jäseneksi. Voitte luottaa tukeemme myös jäsenyysneuvottelujen edetessä.

Laaja joukko suomalaisia yrityksiä on löytänyt Latvian ja etabloitunut tänne. Maassa toimii yhteensä jo 340 suomalaista yritystä. Myös suomalaisten investointien määrä on pysynyt korkealla. Tilaa investoinneille ja kaupan kasvulle on silti vielä paljon. 

Fortum Oyj:n huomenna Jelgavassa vihittävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos edistää osaltaan taloudellisia siteitä maidemme välillä. Voimala hyödyntää uusiutuvaa, latvialaista raaka-ainetta tuotannossaan. Se vahvistaa ympäristöystävällisellä tavalla maanne energiaturvallisuutta ja monipuolistaa energiatuotantoa.

Olemme yksimielisiä siitä, että Itämeren alueen kaasumarkkinoiden kehittämiseksi tarvitaan alueemme kaasusiirtoyhteyksien parantamista.  Tämä tarkoittaa Latvian Incukalnsin kaasuvarastojen kehittämistä sekä Baltian maiden ja Suomen yhteisen LNG-terminaalin rakentamista.

Maillamme on yhteisiä etuja myös liikennekysymyksissä. Voin tyytyväisenä todeta, että Rail Baltica -yhteishanke etenee. Uskon, että Rail Baltica palvelee tulevaisuudessa yhteisiä intressejämme entistä paremmin niin elinkeinoelämämme kuin tavallisten kansalaisten yhteyksien luojana.

Vierailuni Latviaan on virkakauteni ensimmäinen. Olen iloinen, että minulla ja puolisollani on ollut mahdollisuus tutustua kauniiseen maahanne, historialliseen Riikaan sekä huomenna Jelgavaan. Olen voinut aistia maidemme läheisyyden myös kulttuurisesti. Sydämellinen kiitos kutsustanne ja saamastamme lämpimästä vastaanotosta.

Pyydän saada kohottaa maljan Teidän ja puolisonne onnelle, menestykselle ja hyvälle terveydelle sekä Latvian ja sen kansan menestykseksi.